“Noi suntem AROMÂNI, nu ARMÃNJ!” – o campanie a blogului Zboarâ Niangrâpsiti

Având în vedere acţiunile anti-aromâneşti tot mai dese, prin care se încearcă rescrierea istoriei multimilenare a aromânilor, în scopul inventării unui aşa-zis “popor makedonarmân” separat de cel român, cu o limbă scrisă într-o grafie improprie pentru a nega apartenenţa acestora la romanitate si românism si care împiedică realizarea interesului aromânilor de a-şi păstra identitatea în ţările în care trăiesc astăzi,

NOI, AROMÂNII,

considerăm ca adevăruri imuabile următoarele:
– aromânii vorbesc un dialect al limbii române si formează, împreună cu daco-românii, megleno-românii si istro-românii, poporul român
– singura grafie acceptată pentru aromână este cea normată de Academia Română, prin opera acad. Matilda Caragiu-Marioţeanu. În dialectul lor, aromânii “se iscălesc” ARMÂŃIL’I, nu ARMÃNJLJ
– aromânii nu pot fi consideraţi o minoritate naţională în România
– aromânii trebuie să primeasca statutul de minoritate naţională, după modelul FYROM, în toate statele din Peninsula Balcanică în care încă nu sunt recunoscuţi ca naţionalitate conlocuitoare
– aromânii trebuie să aibă în România un statut special, recunoscut prin lege, care să le permită pastrarea dialectului şi tradiţiilor

Având în vedere cele de mai sus,

SOLICITĂM:

- forurilor legiuitoare ale Albaniei, Bulgariei, Greciei şi Serbiei recunoaşterea de urgenţă pentru aromânii de pe teritoriul lor a statutului de minoritate naţională şi acordarea tuturor drepturilor ce derivă din acest statut, în conformitate cu legislaţia europeană în domeniu
– Parlamentului României adoptarea de urgenţă a unei legi prin care aromânilor, megleno-românilor si istro-românilor să le fie recunoscut statutul special de vorbitori ai unor dialecte ale aceleiaşi limbi cu majoritatea daco-română, statut în virtutea căruia să aibă acces în dialectul propriu la serviciu religios, mass-media si învăţământ cel puţin până la nivel primar inclusiv, plătite din bugetele publice la care fiecare dintre aceşti vorbitori contribuie prin lege

Susţine şi tu această campanie! Preia pe site-ul tău unul din aceste bannere:

AROMÂNI, nu ARMÃNJ

AROMÂNI, nu ARMÃNJ

About these ads
Următorul post
Scrie un comentariu

292 comentarii

 1. Aferim, aferim! :)

  Răspunde
 2. Viorel

   /  09/01/2011

  “…se încearcă rescrierea istoriei multimilenare a aromânilor”

  Pai daca istoria armanilor este multimilenara cum poate exista fara Macedonenii antici?

  Răspunde
 3. Viorel

   /  09/01/2011

  Ne puteti prezenta o lista a celor “Noi suntem Aromani…” ? Pentru acest articol puteti fi actionati in judecata ! Va rog sa publicati numele reale a acelor care se vor Aromani.

  Răspunde
  • Esau

    /  16/10/2011

   A inceput iar securitatea cu amenintarile si terorismul. Vor liste precum nazistii.

   Răspunde
  • Adam

    /  13/03/2012

   Maoubetsa Ni-anyrapsiti
   Nu cunoaste termenul DEONTOLOGIE DEMOCRATIE si ARGUMENTE Viorel,au inca mintea comunista ”asa vreau eu”.Nu este vorba de liste ”Esau” ci cand faci anumite declaratii in numele Makedonilor esti obligat de DEONTOLOGIE,etica, de morala daca exista,si respect pentru ei de a prezenta detaliat ceea ce scrii,nu ti se pare democratic si legal? Izabela nu-si arata opinia aici despre persoana ei,la care nu putem contesta,ci face anumite declaratii in numele altora,care condamn ca atare ,de alfel si intr-un stat democratic esti acuzat cand afirmi pozitia unor persoane fara acordul lor,
   hai sa scriem in toate ziarele atunci ceea ce vrea ”muschi nostri ”asa cum se practica de altfel cand intrebi dovedeste ceea ce declari primesti raspunsul mentionat mai sus.Chiar in tara asta nu santeti atat de bravi sa va ocupati de poporul Roman asa cum se cuvine?Makedonii lipsesc ??? vrem cu orice pret sa-i operam si sa-i facem Romani?care sant total diferiti.Asemanarea limbi? da ne-am implicat in viata lor si am deschis scoli in limba Romana si le trimeteam bani in Metsovo(Aminciu-Amintsiu)care nu i au acceptat niciodata si le-am produs un impact enorm se omorau intre ei si unii au trebuit sa emigreze spre Bulgaria Romania Serbia etc.Semnarea tratatului in 1913 la Bucuresti le-au impartit in 4 Makedonia.
   Depre Makedoni ca sant Aromani S-a dovedit sursa complet falsa. Pentru ca informaţiile în cauză să coboare din Dacia nu are argumente,care, începând cu secolul 19 indică numeroase surse, cum ar fi W. Tomatschek 1882, M.Gyoni 1945, G. Cankova-Petkova, care se referă la istoria romană de Dio Cassius (155-235 AD)
   Şi mai puternic argument împotriva eşecul de origine străină a Makedonilor Kekaumenos se oferă în P.Lemerle academic francez , dat fiind că nu-i consideră străini, ci autohtoni Thessalians , Macedoneni
   În semn de recunoaştere ca autohtoni au pregatit si elaborat oameni de ştiinţă Romani, de exemplu, D.Hr. Xenopol, V. Pârvan, T. Papahagi, R. Vulpe, A. Procopovici, Th. Capidan.
   Cel din urmă, extrem de entuziast de conducere şi de propagandă, a cedat la argumente şi contencios a produs un ‘război’ împotriva profesorului de la Institutul Român din Leipzig G. Weigand, concesionar, după cum se menţionează în enciclopediile Romane.
   Dupa academicianul român I.Coteanu limba romanica a Makedonilor -Armanilor ar trebui să fie investigata independent şi nu ca ceva cunoscut sub pretextul că este un dialect al limbii române,nasterea ei de asemenea, apare în Epir, Macedonia, Tesalia,tinand cont de cercetarea ştiinţifică cum ar fi Cicerone Poghirc, J.Kalleris, GN Hammond, F Papazoglou.
   Şi Poghirc românul care şi-a pregătit teza de doctorat, aprobat de către Universitatea din Leningrad, despre limba vechilor macedonenii, el a completat cercetările sale şi o culegere de scriere de fundal lingvistice şi etnologice din toata Grecia.
   Extrem de interesant este studiul de inscripţii latine din Thesalia de larga componenţa a echipei de cercetare condusa de profesorul de la Universitatea din Lyon,Bruno Helly si Macedonia şi Epir, a directorul Centrului de Antichităţii greceşti şi romane, Fundatia Nationala Elenă de Cercetare Miltiades Hatzopoulos.
   Pentru Makedonia a precedat savantul român şi profesor la Universitatea din Bucureşti G.Bratianu, care atestă că:Macedonia şi o mare parte din zonele de sud a peninsulei au devenit bilingvă,aici latina a fost vorbita si scrisa ca şi limba greacă.
   De altfel utilizarea si scrierea limbii este atestat din nou de către oamenii de ştiinţă români în special în mediul academic D.M.Pippidi,R.Vulpe si altii.

   De adevarata istorie a Romaniei vad ca nu va preocupa,de Moldova care apartine Romaniei ,de DACIA nimeni nu scrie nimic.
   Da am crezut pe doctorul lui Traian ca Dacii au fost macelariti si ca prin minune in doar 100 si ceva de ani s-a renascut poporul nou numai din imperiul roman.Dacii stateau si priveau cum ROMANII scoteau copii din cazanele lor genetice si formau un nou popor.
   Saraci Romani o sa disparem de tot si istoria si tot,makedoni sant romani ,sarbii sant romani tigani sant romani,logic e de necontestat cei nascuti in romania ca e tigan ca e makedon ca e ungur sant romani no indoiala trebuie respectati isi iubesc tara sant patrioti dar nu nationalisti..stii nationalismul si manipularea nu lasa creierul sa priveasca din unghiul perfect,ci el priveste prin acea diagonala care i s-a dat sa priveasca.in numele papei sau a multora am ars pe rug oameni mari oameni avansati (omenirea putea avansa mult mai devreme si scapam de nationalism si nationalisti care a adus numai impacte asupra omenirii,alta PATRIOT alta nationalist)de ce?? ca asa au zis ei,da e opinia lor dar asta nu inseamna ca trebuie sa-i si credem…Adevarata istorie a Romaniei a DACIEI ,nu asta care a fost scrisa de unii care habar nu au de istorie si la inaintare au fost pusi.a zis doctorul lui Traian ca romani au disparut ca prin farmec pe toti Dacii,se ocupau cu vrajile ROMANII in timpurile vechi,hai sa fim seriosi ,ca au facut masacru genocid in Dacia DA se poate spune dovada si columna cu soldatii romani tinand in mana capetele taiate a Dacilor .
   P.S.
   Stii in 341 i HR pe cine a cucerit Filip II ????
   Stii in 339 i Hr cine a sosit in dobrogea????ce armata???
   Stii de Gudila vs Kothelas( Makedon care a pierdut lupta in Dobrogea) ????? oare sa fi ramas si de atunci unii makedoni in dobrogea??? aveau granita cu Makedonii(slavii nu erau veniti erau inca la cafea prin nord )..ma intreb eu ???,era tomis kalatis in zona se vorbea limba elina erau orase importante.daca vrei sa scrii despre Daci iti pot da parerile unor ROMANI patrioti cititi generali in rezerva oameni care cunosc istorie, exista material despre ”Razboaiele uitate si nescrise in istoria Romaniei ” poate asa ni se va deschide orizontul si vom privi lucrurile altfel.
   A si sa nu uit Moldova astia sant ai nostri nu Makedonii, Grecii si Albanezii
   Dumnezeu sa va lumineze.AMIN!!
   Ave !!!

   Răspunde
   • Estragon

     /  13/03/2012

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Asta se întâmplă când combini iaurtul cu pepenele şi cafeaua. Şi mai eşti şi ambiţios.

   • mis terra

     /  07/05/2013

    Si totusi, dupa toate aceste argumente pe care le aduci, aromanii sunt romani. Trebuie doar sa le asculti limba si e de ajuns. Si da, ne trebuie toti romanii caci idealul nu este neaparat o Romanie mare ci o Romanie intreaga.

  • Dle Adam
   In primul rand vreau sa va felicit pentru faptul ca, desi sunteti aroman din Grecia, nu sunteti elenist, ci neoarmanist. Asta e un mare pas inainte spre adevarul pe care il veti recunoaste pana la urma si anume ca AROMANII SUNT PARTE A POPORULUI ROMÂN.
   Obsev ca ati invatat, fara nicio greutate banuiesc, dialectul dacoromân, la un nivel ce va permite sa luati contact cu opere pseudostiintifice legate de aromani. Permiteti-mi de aceea sa va recomand o bibliografie solida scrisa de eminenti savanti aromani, care va pot deslusi neintelegerile cu care vad ca va confruntati. Numele lor nu se regasesc nicaieri in bibliografia mentionata in comentariul dvs de mai sus; ei se numesc Caragiu Marioteanu, Saramandu, Papahagi, Capidan, Lascu. Cititi va rog aceste opere fundamentale si apoi va invit sa le dezbatem aici.
   Multumesc.

   Răspunde
   • Adam

     /  14/03/2012

    Total gresit descrierea profilului despre mine ,please ma asteptam la mai mult din partea ta….neintelegeri la mine?? o no please
    Dialect dacoromân ??? ma faci sa rad,daca limba este un dialect steagul al carei tari ar trebuii inaltat??al romei ,al vaticanului??
    Distrugi un stat care a varsat mult sange sa-l construiasca.
    Din fericire Romanii nu mai pot fi mintiti asupra istoriei, identitati lor,si deja curentul care cu multa sete dezgroapa istoria si descopera ca a fost mintit de o propaganda pentru continuarea latinitati a imperiului roman,asa cum am scris Dacii nu a fost disparuti de tot de romani.Latinizare nu inseamna sa-ti renegi radacinile.
    Veniti si va declarati super Romani.
    Cand poporul Roman s-a format, intre ei si Makedoni erau sute de km si milioane de barbari slavi care stateau de sute de ani in Balcani.
    Da, cred ca comunicau prin fax sau prin email de aceea ai enumerat numai 5 persoane contra a multor savanti mari :
    W. Tomatschek 1882, M.Gyoni 1945, G. Cankova-Petkova, care se referă la istoria romană de Dio Cassius (155-235 AD) P.Lemerle academic francez. D.Hr. Xenopol, V. Pârvan, T. Papahagi, R. Vulpe, A. Procopovici, Th. Capidan.I.Coteanu,Cicerone Poghirc, J.Kalleris, GN Hammond, F Papazoglou.Universitatea din Lyon,Bruno Helly,Miltiades Hatzopoulos.Universitatea din Bucureşti G.Bratianu.D.M.Pippidi,R.Vulpe ,Liacu 1939 si altii.
    Ave Dacia !!!
    ps.La istorici nu trebuie sa existe convingeri politice.
    iti pot umple aceste blog cu argumente care stau in picioare si nu pot fi clatinate se bazeaza pe adevaruri,dar nu-ti voi hranii mult .
    Pe toate dosarele de colonisti din Durostor,din ordinul regelui Ferdinand,s-a pus o stampila :COLONIST MACEDONEAN,ca urmasii urmasilor sa stie cine sunt,si de unde vin.Cetatenia romana le-am dat-o dupa 7 ani!

    Sine ira et studio !!ad hoc acta est fabula!

    istoricul roman Tacit în prefața lucrării sale:
    „Relatarea domniilor lui Tiberiu, Gaius, Claudius și Nero au fost falsificate prin intimidare, iar după moartea lor au fost rescrise sub impulsul urei de moment. Scopul meu aici este să relatez câteva fapte despre viața lui Augustus, în special ultimele lui fapte, apoi domnia lui Tiberius, și în general tot ce urmează după aceasta, fără ură și părtinire, simțăminte față de care sunt străin.”
    Tacit a reușit să promoveze un stil care este al istoricului, nu al procurorului sau al acuzatorului public. Citatul este folosit foarte des pentru a reaminti istoricilor, reporterilor sau editorilor să nu se lase purtați de sentimente negative atunci când scriu de istorie,războaie, crime, genocide (e.g. holocaust, masacrul armenilor), biografia criminalilor de război etc.

    Va urma …nimic nu ilustreaza mai bine rolul armatei din Macedonia,in acest proces de romanizarea Balcanilor,ca istoria celebrea i Legio-V Macedonica (Ibid,23),legiune constituita exclusiv din autohtoni (deci nici vorba de disparitia vechilor macedoneni),care,aveau initial scopul de aparare a hotarului de nord al provinciei nou create:Macedonia;iar mai tarziu,impreuna cu alte legiuni,va participa efectiv la ocuparea provincilor din nordul Balcanilor:Moesia Superior(271.Hr.),Moesia Inferioara(46,f.Hr.),Tracia toata si apoi Dacia(106d.Hr.),Macedonia,cu alte cuvinte,a fost o baza militara,pentru aceste cuceriri.

   • Daca tot ne dam la pertu, imi cer scuze Adam ca te-am facut neoarmanist. Acum imi dau seama ca esti de fapt protocronist. Revin cu recomandarea de a citi bibliografia pe care ti-am lasat-o. Daca tu crezi ca Papahagi sau Capidan iti sustin teoriile, e clar ca nu prea ai dat prin biblioteca. Dar… niciodata nu e prea tarziu.

   • Preda

     /  11/06/2012

    Domnul Adam este pana acum – in afara de numeroase si simpatice posturi – primul de la care vad ca se poate invata ceva. Cer scuze, dar nu vad cutiuta pe care scrie “protocronist” si in care sa incapa dansul cu cele ce spune. Pare-mi-se ca blogul este un mediu de eroziune a comunicatiei si de intarire a fragmentatiei. Vegheati!

    PM

   • Esau

     /  11/06/2012

    1= Cei mai periculosi oameni sunt alesi dintre cei culti si instruiti. De exemplu Adrian Paunescu si Vadim Tudor. Manipuleaza al naibi de bine.
    2= Istoria a fost si este un instrument politic de manipulare, indoctrinare si intoxicare.
    – Peste sute de ani cand vreun “istoric” va cerceta documentele zilelor noastre va evidentia ca a existat candva o tara numita Irak si care isi facuse un arsenal de arme de nimicire in masa pentru a lichida omenirea. Si bravii soldati americani impreuna cu aliatii lor din NATO(o organizatie de altfel pacifista si pasnica) a zdrobit fiara antiumana de Sadam chiar in barlogul ei si a scos Irakul de pe fata pamantului.
    – Tot peste sute de ani, un alt “istoric” va scoate in relief Revolutia Anticomunista si Anticeusista a poporului rom^n(dac-o mai exista pana atunci poporul rom^n) cand noi stim bine in aceste zile ca a fost o lovitura de stat organizata de Gorbaciov cu Iliescu si camarazii dansilor.
    – Daca acum, in zilele noastre suntem mintiti in fatza si pe fatza, ce sa mai zicem de istoria straveche. Eu nu am facut cercetari istorice pentru ca n-am calitatea si nici anvergura unui om instruit si nici avizul securitatii sa umblu prin arhive. Dar am citit ce au cercetat altii : si pe slavonisti si pe dacisti si pe latinisti si pe cumanisti, etc.
    Alta varianta a istoriei este urmatoarea : De traci, popor mai numeros ca indienii, si care se intindea mult si in Orientul Apropiat, tineau si dacii si macedonii(ce ne interseaza pe noi). Pentru ca erau popoare din acelasi neam, vorbeau aceeasi limba sau dialecte asemanatoare. Cand au sosit grecii in Balcani cu gand ascuns sa asupreasca toata peninsula si au inceput luptele, grecii care aveau pe Zeus de partea lor au fost mereu invingatori, inclusiv asupra capitalei Traciei si anume Troia. Invinsi, o parte din troieni au scapat cu fuga si ghici unde au ajuns ? In peninsula Italia. Si ce-au facut ei acolo ? Au fondat Roma. Cand au fugit tracii din Troia si-au abandonat toate bogatiile mai putin inteligenta, memoria si limba pe care o vorbeau si ei si dacii si macedonii ca doar nu era s-o lase grecilor. Deci fratii mei, tracii, getii, dacii, macedonii si alte neamuri care populau imperiul trac in Balcani si dincolo de ei, vorbeau aceeasi limba cu cei ce au ridicat Roma. Deci nici poveste de latinizarea popoarelor din Balcani cand au sosit legiunile romane cum bat astia toba. Noi suntem popoare latine nu pentru ca ne-au latinizat Roma ci pentru ca Roma s-a creat de cei care vorbeau aceeasi limba ca si noi. Este clar ca noi nu suntem urmasii Romei dar nici Roma nu este urmasa noastra. Am iesit dintr-un trunchi comun. Roma a adus un plus de ordine si civilizatie in Balcani, fara a estompa prin aceasta civilizatia greaca.
    Ceva similar s-a intamplat cu SUA care au ajuns “mari” pornind din Britania dupa cum Roma a ajuns mare pornind de la Troia tracilor.
    Deci, teza este falsa ca Roma ne-a latinizat. Este falsa pentru ca am fost la fel de latini ca si ei. Latina a fost limba noastra si alfabetul tot latin. De aceea se tot straduie astia sa gaseasca asa-zise cuvinte dacice, alfabet dacic si inscrisuri dacice si nu gasesc pentru ca nu a existat asa ceva. Ne ziceau unii daci, altii geti, altii slavi si altii vlahi dar noi eram de fapt latini. Si in zilele noastre ne zic unii tzigani si apar aceste mentiuni in toate ziarele, revistele, emisiuni TV, etc. Si daca ne zic tzigani inseamna ca suntem tzigani ? Si peste sute de ani vor zice ca de fapt suntem tzigani pentru ca si pe stadioane lumea scanda “Tziganii, tziganii !”. Dar noi nu suntem tzigani, de origine indiana, ci geto-daci, traci la fel ca si latinii. Acum alta teorie este cum ca am fi popoare de limba indo-europeana si s-ar putea sa se deduca ca am fi indieni cum sunt si tziganii. Mai stii cum va fi manipulata istoria ? Asa cum austiecii n-or sa gaseasca mii de ani de acum incolo o limba austriaca si un alfabet austriac.
    DECI, nu cautati un singur adevar in istorie pentru ca istoria este un instrument politic al popoarelor stapanitoare.
    PS. Scuze pentru suvoiul de argumente dar m-am saturat sa tot mi se arunce in fata minciuna cu latinizarea. Roma ne-a dat civilizatia lor(schimband-o pe a noastra) precum drumuri, case, orase, mine, organizare, etc dar nu limba.

   • Paunescu si Vadim – culti si instruiti :)

 4. Izabela Papazicu

   /  09/01/2011

  Of, Doamne…
  De ce v-o fi luat asa mult? Sunt deja 24 de ore de cand am publicat acest articol si primele aberatii si amenintari le primesc abia acum? Pai asa luptati voi cu dusmanii makedonarmanjlor?
  Chiar mi-era dor de niste banuri, ca lista se cam golise…

  Răspunde
 5. Ovidiu

   /  09/01/2011

  “Viorel” ma face să ma gîndesc la Costică Electricianul, cel care după ce şi-a dat bacalureatul (la 50 de ani) a prins gustul culturii şi apoi a dat în judecată oameni de ştiinţă aromâni, pe dr. Emil Ţârcomnicu, cercetător ştiinţific şi pe conf. dr. Lascu Stoica, şi chiar şi Statul Român. Nu ştiu dacă în cazul prof.dr. Viorica Bălteanu din Timişoara a facut ceva pînă la urmă, dar ameninţa cu procesul în vara trecută.

  Răspunde
 6. Izabela Papazicu

   /  09/01/2011

  E si asta un mod de afirmare a identitatii, nu? :)

  Răspunde
  • Ovidiu

    /  11/01/2011

   Să ştii că şi e într-un anume sens, aşa află toată ţara despre aromâni.

   Combinaţia asta de “minoritate naţională + aromâni” e explozivă în mintea multor d-români. Loveşte naţionalismul lor (ce rămîne o forţă latentă cu toata EU-ropenizarea) din două direcţii (perfect contrare) simultan. Îi obligă să studieze subiectul, şi să-şi recupereze istoria printre altele.
   La ce concluzii ajung ei după ce se documentează nu e neapărat ce vrea “electricianul” dar asta nu înseamnă ca nu a fost el cel care a jucat rolul catalizator.
   Să-i recunoastem şi meritele. Un prost dar curajos şi activ e preferabil unuia apatic sau laş fiindcă el macar face ceva. Bine sau rau dar cel puţin pune lucrurile în mişcare.

   Răspunde
  • Izabela Papazicu

    /  11/01/2011

   Din pacate subiectul “aromani” e complet strain multor dacoromani, nu indraznesc sa spun ca pentru majoritatea, desi nu cred ca as gresi. Daca mai tii minte, am publicat si aici pe blog rezultatele relevante ale unui studiu (http://daimadeadun.wordpress.com/2010/08/22/10-stereotipuri-despre-machedoni/).
   Despre dnul Canacheu se pot spune multe, dar nu cred ca “prost” e chiar o eticheta corecta (lasand la o parte liceul pe care totusi a avut ambitia sa il termine). Eu il admir foarte mult pentru faptul ca nu ii este rusine sa se imbrace in costum traditional aromanesc ori de cate ori are ocazia (si sa abereze despre minoritatea makedonarmana din Romania imbracat astfel, ceea ce ma scoate din minti). Pe Caramitru iubitul meu nu l-am vazut niciodata imbracat astfel. Aici pierd cei de la SCMR: s-au izolat intr-un turn de fildes neintelesi de aromanii de rand, pe cand cei de la CAR fac periodic manifestari culturale si astfel “armanjlj” sunt singurii care intra in constiinta aromanilor si dacoromanilor.

   Răspunde
   • Ovidiu

     /  12/01/2011

    Suntem de aceeaşi părere doar că tu preferi termenii de “aberează” în loc de ‘prost’ şi “izolează” în de ‘apatic sau laş’

    Iar despre “complet străin”, aici nu suntem de acord. Eu cred că exact agitaţia în jurul temei ‘minoritare’ a fost ce i-a facut pe d-români să caute să informeze mai serios despre aromâni (la alt nivel decît anedoctisme-machedonisme cu Becali şi Hagi). Asta e impresia mea, dar nu o pot demonstra.

    Un alt subiect ar fi cine dintre aromânii mai cunoscuţi ar fi dispuşi să susţină o iniţiativă parlamentară pentru acel statut juridic special de care vorbea şi Barba. Statut ce ar duce crearea de instituţii, şi finanţarea lor de stat, pentru cultura aromână.
    De ce nu ţine Puiu Haşotti un discurs în parlament pe tema asta ? De ce nu lucrează Caramitru la un astfel de proiect de lege ?

   • ADiamandi

     /  12/01/2011

    Pentru multi e necunoscut ca machedoni va sa zica poporan aromani.
    Societatea Macedo-Romana a ajuns pe locul 2 in spatele unor organizatii precum Departamentul Romanilor de Pretutindeni. Sunt si ONG-uri active, ar fi util sa tragem de Astra Romana sa se mai ocupe si cu aromani si meglenoromani. Poate a venit vremea ca domnul Caramitru sa fie mai activ sau sa caute un succesor.

    PS: iara are doamna Bara lucruri doshtepte de comunicat

 7. Viorele,tot cu lista,tot cu lista?
  Prima pe lista ar fi marea doamna Matilda Caragiu Marioteanu.O dai in judecata,puisor ?

  Răspunde
 8. Ce stiu eu,Izabela,este ca noi nu va avem decat pe voi,dupa cum si voi nu ne aveti decat pe noi.
  Asa a vrut istoria ,iar toata vorbaria asta izolationista,pute rau si de la distanta a diversionism si a antiromanism.
  Am ascultat aceasta doina aromaneasca si m-a impresionat nespus…

  Ma poti ajuta cu o transpunere in dialect daco-roman ?

  Răspunde
  • telescu

    /  13/01/2011

   Cu regret, va inselati, numai produs armanesc nu e aceasta inseilare, de fapt un fel de doina romaneasca, produsa ieri-alaltaieri si care n-are nimic in comun cu specificul cantecului armanesc. Tanarul cantaret, cu glas frumos, desigur, a facut si face, inconstient, atata rau adevaratului cantec armanesc… Nu e singurul, este o inghesuiala teribila in a produce acest RAU. Aproape toti canta acelasi repertoriu. Este o foame nebuna de nou, noul cu orice pret, pentru ca e o goana la fel de nebuna dupa bani. Sunt multe de spus, dar ar trebui o discutie prea lunga.

   Răspunde
   • ADiamandi

     /  13/01/2011

    Scuza-ma telescu dar nu vad ca aduce a doina romaneasca si nu are nici valoare etnografica nici nu este cultura. Specificul cantecului armanesc si adevaratul cantec armanesc sunt departe de a fi definite. In folclorul aroman sunt si doine la instrument de suflat ca in Carpati, si glasuiri neacompaniate de instrument, polifonie si multe cantece poporane mai tarzii – lautarie.

  • Izabela Papazicu

    /  13/01/2011

   telescu, e greu sa definesti astazi un produs folcloric autentic aromanesc. Influentele tarilor in care traiesc aromanii sunt foarte puternice, iar aromanii din Romania si Grecia au cele mai mari probleme cu aceste influente datorita mostenirilor culturale comune cu bastinasii.

   Răspunde
   • La aromanii din Romania putini mai sunt cei care prezinta folclor autentic.Doar unele grupuri folclorice,precum cei de la Sarighiol,farsirotii din Cogealac,grupul Boatsea Pindului,grupul Altona al meglenoromanilor din Cerna,o farsiroata din Constanta ,Zaharica,dar si interpreta de muzica populara Sirma Granzulea.In trecut au mai existat placi cu George Marcu,Marica Pitu,Nelu Ianca,Cristian Ionescu,rapsozi ca Surorile Vanghele si altii pe acelasi disc,imprimari la radio cu cavalistii din Cerna,in Ialomita s-a facut primul mare ansamblu armanesc din tara Steaua di Dor.Astea ar fi din ce stiu eu.Stiu ca a mai cantat si Zoe Gica,nu am ascultat-o asa ca nu stiu daca a cantat autentic sau comercial.

   • Izabela
    Eu sunt MakedonArman si nu aroman ,
    Nu are dreptul sa-mi spuna cineva,cine sunt eu si ce ma simt a fi .
    Nu are voie cineva sa-i numeasca pe MakedoniArmanji – dupa intersul national.
    Nu accept ,Nu vreau sa aud ,Consider mitocani,Prosti ,Imbecili pe cei ce ne numesc
    aromani si chair parte a poporului Roman pe MakedoniArmanji
    Eu pot sa spun invers ,Romania este parte a poporului Roman,si limba romana este dialectul limbii armanesca.
    De la parinti,bunici,am auzit numele de Papazicu si stiu ca sunt tot Makedoni,MakedoniArmanji ,nici de cum aromani si parte a poporului Roman
    Se folosea candva alfabetul chiliric in limba romana ?
    Valahia ,unde era cand noi eram si ne spuneam armanji,MakedoniArmanji ?
    Cata prostie ,la cata carte ?

   • Mucanu Aurel

     /  11/03/2013

    Cata ura la acest Radio-TV. Parca ar glasui fostul presedinte Voronin din Basarabia.

   • @Tv-RadioMakedonia: daca tot intrebai de prostie, nu te opreste nimeni sa fii ce vrei tu, chiar si afro-american, numai ca asta nu iti da aceleasi drepturi ca ale lui Obama :)

 9. Izabela Papazicu

   /  10/01/2011

  Nu iti transpun decat titlul: “De-ar fi sa mor aici printre straini”
  Restul versurilor ti le transcriu in original, cred ca le poti intelege si singur:

  Ca’ s-mor aua tru xeani
  Vruţ oaspiţ, sâ-ńi câlcaţ
  Murmintulu pi-ună ḑeană
  Acloţi s-mi alăsaţ

  Cândila, vârâoară,
  La cap s-nu îńi aprindeţ
  Şi cara s-niḑeţ în hoară
  Acasă s-nu aspuneţ

  Că io murii tru xeani
  T-un mari şi greu caimo
  Şi-ńi doarmi sus pi ḑeană
  Mârat, suflitlu a meu

  Răspunde
 10. Uimitor,fata draga!
  Nu ti se pare ca acest rapsod popular aroman,pe care eu il cred anonim, e frate bun de suflet cu Eminescu?
  Cine spune ca nu exista un specific al spiritualitatii milenare romanesti ?

  Mai am un singur dor:
  În linistea serii
  Sa ma lasati sa mor
  La marginea marii;
  Sa-mi fie somnul lin
  Si codrul aproape,
  Pe-ntinsele ape
  Sa am un cer senin.
  Nu-mi trebuie flamuri,
  Nu voi sicriu bogat,
  Ci-mi împletiti un pat
  Din tinere ramuri.

  Si nime-n urma mea
  Nu-mi plânga la crestet,
  Doar toamna glas sa dea
  Frunzisului vested.
  Pe când cu zgomot cad
  Izvoarele-ntr-una,
  Alunece luna
  Prin vârfuri lungi de brad.
  Patrunza talanga
  Al serii rece vânt,
  Deasupra-mi teiul sfânt
  Sa-si scuture creanga.

  Cum n-oi mai fi pribeag
  De-atunci înainte,
  M-or troieni cu drag
  Aduceri aminte.
  Luceferi, ce rasar
  Din umbra de cetini,
  Fiindu-mi prieteni,
  O sa-mi zâmbeasca iar.
  Va geme de patemi
  Al marii aspru cânt…
  Ci eu voi fi pamânt
  În singuratate-mi.

  Multumesc Izabela.

  Răspunde
 11. Izabela Papazicu

   /  11/01/2011

  “Eminescu” e mult spus, dar trebuie sa recunosc ca piesa are sentiment…

  Răspunde
 12. Gigi

   /  12/01/2011

  :)) stii ce e amuzant “Izabela”? Vorbeai de “turn de fildes” de Caramitru&CO, dar tu nu faci exact la fel? Bine, cel putin pe ei ii mai vedem din cand in cand :). Te-a cunoscut cineva personal? Stie cineva de tine?! Cum sa discutam (vb in numele mai multor doritori!) cu “fantome”?! :)) Hai sa ne vedem, sa vorbim, sa ne cunoastem!

  Toata lumea care face parte din CARo si/sau CTArm nu ezita de a purta o discutie cu oricine si nu-si ascund identitatea! Poti sa faci si tu asta, “Izabela”?

  Un “armanj” :)

  Răspunde
 13. Gigi

   /  12/01/2011

  Hai sa-ti zic tot eu raspunsul: NU, nu o s-o faci, pentru ca nu existi! Esti o fantoma! :)) …iar asta doare cel mai tare :)

  Acelasi “armanj” :)

  Răspunde
 14. Izabela Papazicu

   /  12/01/2011

  Stii ce e amuzant “Gigi”?
  Ca tu iti dai nume si mail fictive, dar nu iti vine sa crezi ca asta e numele meu adevarat si ai pretentia sa imi postez buletinul pe blog!
  Nu stiu de ce stau de vorba cu tine, pentru ca in mod normal cei ca tine primesc ban si stergere automata a commurilor datorita incalcarii regulilor din pentalogul meu. Dar e bine din cand in cand sa mai vada lumea cine sunt cei care se fudulesc cu prostia de a semna “un armanj”. As vrea si eu sa vina clipa aceea cand vreun “armanj” va avea explicatii si argumente logice cu care sa isi sustina teoriile, nu numai sa injure si sa isi scuipe interlocutorul! Dar nu s-a nascut inca “armanj”-ul ala…

  Răspunde
  • Izabela Papazicu

    /  13/01/2011

   Ma gandesc ca n-ar fi rau sa lansez un nou sondaj pe blog: “Cine credeti ca este Izabela Papazicu? :)
   1. o mucana
   2. Simona Halep inainte de operatie
   3. Simona Halep dupa operatie
   4. Simona Halep in timpul operatiei
   5. mama lu’ Simona Halep
   6. tata lu’ Ianis Zicu
   7. mama lu’ tata lu’ Diana Bisinicu
   8. soacra lu’ Canacheu
   9. Miss Decembrie
   10. Elena Basescu”

   Poftiti de votati :lol:

   Răspunde
   • Ionut

     /  14/01/2011

    cum s-a mai zis, toti din CTArm si CARo sunt pers publice si nu ezita sa sa invite persoane cu opinii diferite ca poate..vom ajunge la un punct comun impreuna. Dar cu fantome..ce sa faci?

    alt “armanj”

   • Izabela Papazicu

     /  14/01/2011

    Ei ia spune Ionut mama inainte sa iti dau si tie banul pe care l-ai cersit jignindu-ma, ce asa persoana publica esti tu? Aaaa, scuza-ma tu nu faci parte din CARO si nici din CTARM, doar ii sustii fara legitimatie… Ia zi-mi atunci niste nume de persoane publice din cele doua organizatii, cum sustii ca sunt “toti” de acolo! Si ce invitatii au adresat ei unor aromani precum Caramitru sau Stoica Lascu? La Tribunal, vezi ca stii, ca altfel cum sa va impuneti si voi prostiile?

   • Ionut

     /  15/01/2011

    Din persoanele enumerate mai sus iti confirm ca toti sunt membri CARo: Simona Halep (+ toata familia ei), familia Zicu sau sa nu m-ai pomenim de desele evenimente realizate de Diana Bisinicu si CARo.

    Ironic, nu-i asa?

    Of, “armanjljii” astia! :))

   • Izabela Papazicu

     /  15/01/2011

    Of, Ionute, mama… Daca nu mai scriai, nu etalai atata prostie si minciuna.
    In primul rand iti recomand si tie, ca majoritatii armanjlor, sa pui urgent mana pe un manual de gramatica si sa nu “m-ai pomenesti” asemenea enormitati ortografice.
    In al doilea rand, afla ca eu sunt “putin” soi cu Simona Halep (+ toata familia ei) si iti pot spune cu mana pe inima ca niciunul dintre ei nu a semnat vreodata o adeziune la CARo. Ianis intre meciuri, antrenamente, accidentari, divorturi si Lavinia este mereu interesat de activitatile culturale ale CARo :lol: Pentru ca asta e inchipuirea voastra: daca Diana Bisinicu a cantat la vreunul din “desele evenimente” (pentru care va felicit sincer, majoritatea sunt foarte reusite), voi credeti ca ea sau toti cei care au aplaudat acolo sunt automat membri CARo…

 15. Izabela Papazicu

   /  12/01/2011

  @ Ovidiu: Caramitru nu cred ca are acum de ce sa se ocupe de legi. Hasotti are o obligatie imensa din acest punct de vedere, dar el se rezuma sa dea replici la prostiile lui Boc.
  @ ADiamandi: SCMR si DRP au aceleasi scopuri in ceea ce priveste aromanii. De la Caramitru toti aromanii asteapta mult mai multe, desi nu se poate spune ca sta chiar degeaba, vezi implicarea in procesul CAR-statul roman. Si mai are si un Teatru National de condus.

  Răspunde
  • ADiamandi

    /  13/01/2011

   Mai exista si functii de onoare. Problema e absolut critica si CAR versus statul roman e mai putin importanta. Pana acum exista scuza ca Grecia nu face recensaminte. Ce se-ntampla daca ies rezultatele de la recensamantul general european ca nu sunt aromani decat cateva sute in Albania si probabil ca si acum pana-n 10 000 in Republica Macedonia.

   Răspunde
   • Ovidiu

     /  14/01/2011

    -o să se facă un nou census în toamnă în România, dacă se va oferi posibilitatea să se alegă între :

    a)aromân(armanj)
    b) român aromân

    am afla care e situaţia în comunitate, cum se auto-identifică majoritatea, ar fi ca un “referendum” pe tema asta

  • Izabela Papazicu

    /  14/01/2011

   Ma indoiesc ca multi aromani se vor declara astfel, desi recensamantul permite. Asa a fost si acum 10 ani. Poate ca ar trebui sa li se explice clar de catre recenzori ca exista rubrica separata “aromani”. “Armanj” nu exista, sorry, e vina imperialismului romanesc care nu vrea sa ii recunoasca drept minoritate nationala :)

   Răspunde
 16. Izabela, eram gata sa dau pe facebook linkul, dar de unde “multimilenare”?

  PS: am o corectura/adaugire de facut la faza cu umorul si minoritatile. nu te-am uitat, este in to do list :)

  Răspunde
 17. Izabela Papazicu

   /  13/01/2011

  Pai de unde?
  Daca n-ai citit “Dodecalogul”, il gasesti si pe blogul meu. Aromanii, daco-romanii, meglenii si istro-romanii au, pana la venirea slavilor, acelasi trecut. Inceputul este romanizarea.

  Răspunde
 18. hm, dar putem vorbi de aromani inainte de formarea limbii romane? ca, din cate stiu, Romanii au stapanit Macedonia dinainte de Hristos, asa ca in sensul asta am putea vorbi de istorie multimilenara.

  Răspunde
  • Mucanu Aurel

    /  12/03/2013

   Ca doar nu crezi ca aromanii au aparut din neant sau “din spuma marii” sau au aparut cand sunt mentionati scriptic prima data, probabil pe la sf. mileniului 1 era noastra, nu mai stiu sigur. Popoarele au existat inca inainte de Hristos, cine mai stie ce nume purtau toate sau sub ce nume erau identificari aromanii/armanjii actuali ? Dacii au ajuns ardeleni pe urma unguri si pe urma romani. Carpii au ajuns moldoveni, apoi romani si acum se pare ca-si zic basarabeni. Incalcite sunt caile Domnului.
   Transnistrenii moldoveni scriu cu alfabetul rusesc. Dar daca ii auzi cum vorbesc si ce scriu vezi din prima ca vorbesc romaneste desi ei se considera moldoveni de origine rusa si vorbesc romaneste pentru ca i-au romanizat imperialistii de români.
   Aromanii si armanjii radio-tv-makidonii se pare ca vorbesc aceeasi limba, sper sa nu gresesc, dar folosesc alfabete diferite si alte reguli ortografice. Nu inteleg de ce va tot certati si nu va intelegeti sa fiti uniti dupa neam si sange nu dupa alfabet ?
   Hai, la noi mucanii inteleg ca suntem mai naivi si ne certam ca prostii noi intre noi, muntenii cu moldovenii, oltenii cu ardelenii s.a.m.d., dar nu va inteleg pe voi pentru ca imi pareti mai descuiati decat noi, mucanii(ca sa nu zic mai destepti pentru ca imi sar mucanii in cap).

   Răspunde
 19. auzi, dar de ce nu faci asta ca petitie si sa o dai la semnat pe net? ca asa suna, a petitie, dar nu am unde semna.

  Răspunde
 20. Apropo, ce fac arMANJI pe o pajiste? :))

  Răspunde
 21. Izabela Papazicu

   /  13/01/2011

  “Aromanii (macedo-vlahii) si limba lor materna e x i s t a astazi si de doua mii de ani” este primul enunt din Dodecalog. “Limba materna” la care face referire dna Matilda este, conform propriilor sale explicatii, dialectul aroman al limbii romane, in diferite ipostaze – la inceput inglobat ca toate celelalte dialecte in straromana, limba unitara existenta atunci la nord si la sud de Dunare.
  In legatura cu Macedonia, faci aceeasi greseala ca majoritatea celor care se lasa influentati de ineptiile makedonarmanjlor. Singura legatura a aromanilor cu provincia istorica Macedonia (astazi divizata intre patru state) este că acolo se afla cea mai mare comunitate, de unde si numele de macedo-vlahi (români din Macedonia). Alta legatura cu Alexandru si imperiul sau nu exista.
  Petitiile online sunt o prostie. Nu cunosc efectul vreuneia. Daca vrei sa preiei un banner pe Maghiaromania sau pe Facebook iti multumesc.
  Despre “manji armanji” am scris si eu: http://daimadeadun.wordpress.com/2010/11/19/cum-o-fac-armanjii/

  Răspunde
 22. am facut mai mult decat sa preiau un banner. dincolo de diferentele noastre de opinie (eu sunt mai liberal la povestea cu identitatea si, dupa cum vezi, mai pragmatic), sper ca vei aprecia micul meu efort.

  cu drag ti tuta armanamea

  Olahus

  Răspunde
 23. PS: sunt dispus sa bag si codurile in postul meu, cum apare si la tine. daca imi spui cum sa o fac :).

  Răspunde
 24. am gasit cum sa pun in post, dar vezi ca ai o pauza intre a href si egal si nu merge linkul de pe poza (eu am mai pus odata link, prin wordpress).

  Răspunde
 25. uita-te pe mailul tau yahoo, tocmai ti-am trimis o propunere de banner. in speranta ca mailul pe care il dai in campul de deasupra comentariilor e si cel bun, ca la cat de secretos e “cuplul” Izabela Papazicu-Emil Carageorge, zau daca m-ar mira!

  Răspunde
 26. Si ma mananca o intrebare. cum se face ca Emil Carageorge nu a mai dat NICI UN SEMN de viata pe blogul asta, nici macar in comentarii!

  Răspunde
 27. Izabela Papazicu

   /  14/01/2011

  Faza cu “cuplul” Emil-Izabela e haioasa rau :) Ma duce cu gandul la cuplul dictatorial Odiosul si Sinistra. Secretomania “Odiosului” nu ma mira, nici eu nu am mai reusit sa ma conversez cu el de ceva vreme. A zis ca nu mai publica nicio postare aici, cred ca e satul de conflictul asta absurd. Probabil de asta nici nu mai comenteaza.
  “Sinistra” de mine nu isi da mail-ul si ID de Facebook decat celor apropiati, cred ca ti-am mai zis asta. Nu am incredere in oameni, e un defect sau o calitate innascuta a machidoancelor (ia-o cum vrei).

  Răspunde
  • Onisie_Bone

    /  22/08/2011

   Bine faci ca nu ai incredere in oameni. Este o calitate. Pacat ca nu pot sa-i invat si pe etnicii mei rom^ni sa nu se increada asa usor in alti oameni, mai ales in minoritari(nu ma refer la Dvs).

   Răspunde
   • Preda

     /  11/06/2012

    Pai asta cu neincrederea sanatoasa se numeste taran gospodar de pretutindeni. Si dincolo de o anumita scara de relatii, devine o calitate distrugatoare, caci trebuie inlocuita cu informatie si discernamant.

 28. Ovidiu

   /  14/01/2011

  @Nu am incredere in oameni

  Urechea ta ţi-o pleacă orişicui
  Dar gândul să-ţi cunoască doar aleşii
  Pe fiecare află-l ce gândeşte
  Dar nu-i destăinui ce cugeţi tu

  Polonius/Hamlet

  Răspunde
 29. pai defectul asta innascut poate dauna foarte mult in cazul in care ai un blog si sunt cititori care vor sa iti comunice si altfel decat public, nu? Uite de exemplu in cazul meu, voiam sa iti trimit o poza (spre sa ti-o dea mai departe Emil) pentru un banner si iti zic niste opinii legate de niste posturi de-ale tale, opinii pe care prefer sa ti le prezint in privat. Dar, in ciuda a tot ce am facut pentru blogul vostru, nu merit increderea ta…

  Ma rog, in fond e pierderea ta

  Răspunde
 30. Izabela Papazicu

   /  14/01/2011

  @ovidiu: Polonius was right
  @olahus: Daca e la Emil, o sa fac rost de ea mai devreme sau mai tarziu, dar nu cred ca voi mai schimba/adauga vreun banner. Opinii despre blog te rog NUMAI aici, sa vada toata lumea. Nu mi-e mie frica de injuraturi, d-apoi de critici…

  Răspunde
 31. Mersi de raspuns, ti-am raspuns pe alt post.

  Revenind la campanie: ok, noi o ajutam punand bannere, dar cum ajunge ea “sub nasul” celor care pot schimba ceva (“Forurile legiuitoare” ale statelor Balcanice, dar mai ales Parlamentului Romaniei)? Macar la oameni ca Titus Corlatean, Puiu Hasotti si cui i-o mai pasa dintre parlamentarii nostri?

  Răspunde
 32. Izabela Papazicu

   /  15/01/2011

  Pai nu stiu… Crezi ca ar folosi la ceva sa ma arunc eu putin din loja Parlamentului in plenul lucrarilor, racnind in prealabil “Noi suntem AROMÂNI, nu ARMÃNJ!” ? :lol:
  Iti dai seama ca pe “alesi” nu-i intereseaza nici macar de lucruri grave, nu stiu ei ce e cu armanjlj astia… Daca aromanii dintre ei (Hasotti, Stavrositu etc.) nu se simt, asta e tot ce pot face eu la nivelul meu. Daca o sa ma alegeti in Parlament (fara ca eu sa candidez vreodata, da’ voi sa ma alegeti :)) normal ca as face mai mult…

  Răspunde
  • Cuturela

    /  18/01/2011

   Pentru o formalizare a demersului Izabelei, cred ca propunerea lui Olahus e foarte buna: transformarea textului in petitie si circulata pe internet pentru semnare, intr-un interval de timp dat. Eventual cu o nota succinta de sustinere. Acest blog contine deja material pertinent cat pentru o lucrare de doctorat.

   Ulterior, ea poate fi transmisa forurilor in drept din Romania (Guvernul Romaniei – DRP si Comitetul de Stat pentru Minoritati; Parlamentul Romaniei; Presedintie).

   Ar fi si un “pahar cu apa rece” pentru “makedonarmanji”. Sau nu?

   Răspunde
  • Izabela Papazicu

    /  19/01/2011

   Multumesc pentru aprecierile la adresa blogului.
   Din comentarii (inclusiv “felicitarile” makedonarmanjlor moderate de mine, pe care nu ati avut fericirea sa le cititi) imi dau seama ca aceasta campanie a depasit intrucatva asteptarile mele. Despre petitiile online mi-am mai exprimat parerea ca le consider inutile, pentru ca nu am auzit de vreun rezultat palpabil al vreuneia. Stiu ca Olahus are dreptate si ca ar trebui sa merg mai departe pe drumul deschis astfel, dar momentan nu am timpul si inspiratia necesare de a gandi o directie de actiune.

   Răspunde
   • Cuturela

     /  20/01/2011

    Un exemplu de petitie on-line care a schimbat ceva: campania pentru mentinerea in scoli a simbolurilor crestin-ortodoxe, dupa ce Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a fost sesizat ca acestea ar ofensa sensibilitatea copiilor atei sau de alte confesiuni. Nu intru in detalii.

   • Izabela Papazicu

     /  20/01/2011

    Din cate stiu eu, nu aceasta petitie de care n-a auzit nimeni a lasat icoanele in scoli. Daca ar avea efect, eu as porni si acum o petitie pentru SCOATEREA simbolurilor religioase din scolile publice la toate nivelurile, pentru ca nu este normal asa ceva intr-un stat laic. Si o alta petitie pentru reintroducerea predarii evolutionismului, caci acum scoatem numai generatii de absolventi bigoti. Dar asta e un subiect off-topic pe care te rog sa nu il dezvoltam.

   • Ovidiu

     /  20/01/2011

    nu ca să îl dezvolt, doar ca să subscriu la ce ai spus

 33. Pai stai asa. Eu am inteles ca scopul asta e sa schimbati ceva esential, iar pentru asta, asa cum rezulta din text, va adresati parlamentarilor romani si nu numai. Or, ca sa va adresati parlamentarilor romani, trebuie cel putin sa le trimiteti un mail, daca nu si sa ii abordati pe unii dintre ei/sa le trimiteti o scrisoare clasica.

  Sau crezi ca schimbi ceva daca soliciti ceva Parlamentului Romaniei fara sa contactezi pe nimeni? Ca te-o citi vreun parlamentar si nu stim noi…

  Răspunde
 34. Si as aprecia un raspuns fara misto-uri. Concret. Asta vreau sa fac eu in campania asta. Eu pun suflet, vreau in schimb fapte. Sau macar promisiuni de fapte.

  Răspunde
 35. “asta vreau sa fac eu in campania asta”. cu ghilimele, adica ce vrei TU sa faci.

  Răspunde
 36. Izabela Papazicu

   /  16/01/2011

  olahus
  Faptul ca folosesc pe cat posibil un ton vesel pe blogul meu, nu cred ca este “misto”. Campania va avea efectul pe care l-am scontat eu: toti cei care acceseaza internetul sa poata afla ca aromanii raman aromani si refuza fabricarea unei pseudoidentitati pentru ei. Repet: asta este nivelul meu. Sunt bloggerita deocamdata si nimic mai mult. Cand voi avea licenta, master si doctorat, asa cum mi-am propus, voi face altele pe linia asta, la nivelul meu de atunci.
  Si fii la fel de realist ca si mine: Parlamentul are alte preocupari. Nu cred ca multi de acolo vor auzi vreodata despre luptele intestine din burtile makedonarmanjlor.
  Uite aici un demers facut la un alt nivel si adresat unor politicieni de nivelul lui lali Barack:

  CONGRESS OF
  MACEDO-ROMANIAN CULTURE
  Dear Mr. President,
  The X Congress of Macedo-Romanian Culture was hosted by Saint Dimitrie Romanian Orthodox Church in Easton, Connecticut on Thursday 21 PM, Friday 22, Saturday 23 and Sunday 24 Oct. 2010. During the X Congress in a plenary assembly the Macedo-Romanians (Aromanians, Vlachs) adopted the following resolutions:
  I. The Macedo-Romanians (Vlachs) must be officially recognized by the Balkan States as a distinct people as part of the Thracian-Roman heritage with their own language and culture transcending national boundaries.
  II. The Macedo-Romanians (Vlachs) should not be discriminated against because of their:
  a.) Romanian origin;
  b.) Latin-Romanic language.
  III. The Macedo-Romanians (Vlachs) request the government of the Balkan States, primarily Greece, which is a European Union member, to actively support the preservation of their language and culture by providing the necessary means for:
  a.) Education in schools in the Vlach (Aromanian) language;
  b.) Religious service in the Vlach (Aromanian) language;
  c.) Promoting the Vlach-Aromanian language in national network programs utilizing mass media to preserve the Vlach-Aromanian culture and heritage.
  The X Congress appeals to the European Parliament, the U.S.A. and the U.N.O. to persuade the Balkan States to honor their international commitments assumed at Helsinki, Madrid, and OSCE, in order to implement the Cultural Rights of Others. These rights were recognized in Recommendation # 1333 on June 24, 1997, whereby ratified by the E.U. and approved by the signatory governments from the Balkan Peninsula.
  Thank you for your prompt attention to the survival of the national identity of the Vlachs (Macedo-Romanians), an important mosaic stone in the Balkan Patrimony.
  Respectfully,
  Dr. Aureliu D. Ciufecu, President
  Congress of Macedo-Romanian Culture
  90 Laslo Terrace
  Fairfield, CT 06825
  Tel: (203) 371-8743
  Fax: (203) 877-1284
  Email: valeria.broadley@bayer.com
  21 Nov. 2010

  Răspunde
 37. “Si fii la fel de realist ca si mine: Parlamentul are alte preocupari. Nu cred ca multi de acolo vor auzi vreodata despre luptele intestine din burtile makedonarmanjlor.”

  daca esti atat de realista nu mai solicita atunci “Parlamentului României adoptarea de URGENTA (sublinierea mea) a unei legi prin care aromânilor (…) să le fie recunoscut statutul special (…) statut în virtutea căruia să aibă acces în dialectul propriu la serviciu religios, mass-media si învăţământ”

  Pentru ca daca ar fi fost URGENTA pentru tine, le-ai fi trimis un mail. La fel, daca ar fi fost intr-adevar urgenta acordarea statutului de minoritati nationale aromanilor balcanici, traduceai textul in engleza si il trimiteai organelor legislative ale tarilor respective.

  In virtutea aceleiasi “urgente”, eu am postat un mesaj de sustinere la mine pe blog. Zicand ca asta e cea mai importanta parte a campaniei tale, obtinerea unui statut special in Romania si a unuia minoritar la Sud de Dunare. Tu ai vazut interpretarea mea si ai aprobat-o, tacit, intervenind asupra unor aspecte minore din text si fara legatura cu “statutul special”.

  Daca tu crezi ca “Parlamentul are alte preocupari”, nu te mai juca de-a apelul catre forurile legislative ale Romaniei si regiunii. Sterge solicitarile catre parlamentari si lasa doar partea cu “aromani, nu armanji”. parte pentru care, insa, nu poti conta pe sprijinul meu. Pentru ca important pentru mine e ca macedoromanii sa-si poata invata si auzi la televizor si in biserici idiomul, indiferent ce se considera.

  Răspunde
 38. Ideea este: fii consecventa cu tine insati. Eu, cel putin, vreau sa fiu consecvent cu mine si sa sprijin lucrurile la care tin si oamenii care cred in ele. Nu crezi ca are vreun rost sa te adresezi Parlamentului? Nu o mai face. Nu vei mai avea parte de sprijinul meu, cum am spus, dar vei continua sa te bucuri de respectul meu. Respect care garanteaza ajutorul pe viitor, cand interesele noastre se vor intersecta.

  Răspunde
 39. Izabela Papazicu

   /  16/01/2011

  OK, atunci ramane asa: ne respectam si ne ajutam pe viitor. Multumesc mult pentru tot.

  Răspunde
 40. A cere Parlamentului adoptarea de urgenta a ceva de pe un blog, fara a le trimite scrisoare sau mail, ma duce cu gandul la urmatorul scenariu:

  Un parinte are un copil grav bolnav, aflat in spital. Doctorul isi baga picioarele, nu se ingrijeste de el. Parintele zice ca vrea sa schimbe acest lucru si spune: va rog, de urgenta, sa aveti grija de copilul meu. Spune, nu ii spune. O spune in gura mare la carciuma, o carciuma importanta, daca putem spune asa, unde sunt sanse sa treaca si apropiati ai doctorului. Dar el nu stie daca persoanele respective trec sau nu. El zice ca si-a facut datoria de parinte si a facut tot ce ii statea in putinta sa isi salveze copilul (mai ales ca nu are studii medicale).

  Răspunde
 41. acum am citit mesajul tau. Nu, repectul nu e neconditionat. Ramane sa ne respectam si sa ne ajutam pe viitor cu ACEASTA conditie:

  “ideea este: fii consecventa cu tine insati.”

  Daca tu vrei sa dai impresia, in campanie, ca te implici mai mult decat o faci, cerand formal sprijinul URGENT al unui Parlament in care tu nu crezi si fara sa le trimiti nici un mesaj, mie imi suna a manipulare. Pentru care nu pot avea nici un fel de respect.

  Iar DACA aceasta manipulare continua, eu o voi denunta la mine pe blog.

  Raman insa in espectativa in privinta denuntarii, pana cand scoti partea de sub “SOLICITAM” sau macar stergi acel “de urgenta”.

  Precizez ca nu vreau sa te fortez cu nimic. spun doar cum voi actiona eu, in acord cu idealurile mele, chiar cu riscul sa imi stric un parteneriat si un inceput de amicitie.

  cu speranta ca voi putea respecta actiunile tale

  Olahus

  Răspunde
 42. eXpectativa, nu “espectativa”.

  Răspunde
 43. Izabela Papazicu

   /  16/01/2011

  OK, denunta, renunta, fa ce vrei!
  Lasa-ma acuma ca se apropie sesiunea si am de invatat pana peste cap!
  Cand o sa ma vad cu toate partialele, colocviile, examenele si proiectele trecute, o sa o traduc si in vaticaneza sa i-o trimit lu’ Papa!
  Lasa-ma acuma ca n-am timp nici de mine, si ma mai roaga cineva sa scriu o postare, nici nu stiu cum sa ma impart, toata lumea vrea cate ceva!

  Răspunde
 44. Bafta multa la sesiune!

  Timp sa stergi partea cu “solicitam”, ai avea, insa. Dar scade puterea mesajului => scade impactul asupra cititorilor=>scade numarul de afisari al bannerului pe alte bloguri=>vin mai putini cititori pe Daimadeadun. Si, ma rog, mai putini aromani vor afirma ca sunt aromani si nu armanji , presupunand ca de asta ti-a pasat cu adevarat, ceea ce incep sa ma indoiesc.

  Răspunde
 45. Si foarte interesant ca ai avut timp sa redactezi un mesaj atat de solemn (“solicitam”, “de urgenta”), dar cand e vorba sa fii sincera si consecventa iti amintesti de examene.

  In plus, puteai foarte frumos sa zici ca nu ai timp acum sa trimiti la Parlament, ca ai examene (dar ai timp sa faci putin trafic pe blog ;) . Si te lasam in pace! Dar argumentul tau a fost ca nu are rost sa le scrii parlamentarilor (in contradie cu “urgenta” solicitarii) si ti-ai adus aminte de sesiune doar cand ai vazut ca nu las din principiile mele. sa nu mai zic ca nu traducerea era problema cea mai grava, iar trimiterea “lu’ Papa” e o glumita pentru a distrage atentia de la esenta problemei.

  O.

  Răspunde
  • Preda

    /  11/06/2012

   Ieftin – o actiune politica cu sanse realiste cere timp, confruntare si experienta. Rezultatul la sfarsit este foarte condensat – eu o inteleg deplin, daca vrea sa inteleaga sansele si implicatiile. Dorinte – chit ca nu sunt nici alea usor de formulat – stim totii sa formulam.

   10 premii Nobel dupa razboi vroiau sa se renunte la dezarmarea atomica si au scris o scrisoarea in care explicau dorinta lor lesne de inteles. Scrisoarea se adresa “popoarelor lumii”. A venit Einstein si a spus ca o dorinta are un adresat care poate actiona, Si au scris la ONU si tot acolo s-a ajuns, dar asta este alta poveste.

   Răspunde
 46. ovi Valahul

   /  16/01/2011

  Noi cei din Tzara Rumaneasca adica Valahia suntem valahi.Vlahii de aici sun a cam disparut.Noi suntem romani.t frati cu vlahii din balcani.Vlahii sunt romani.Limba noastra veche vlaha

  Răspunde
 47. “Stiu ca Olahus are dreptate si ca ar trebui sa merg mai departe pe drumul deschis astfel, dar momentan nu am timpul si inspiratia necesare de a gandi o directie de actiune.”

  As vrea sa scriu mai mult, dar nu vreau sa creez asteptari false. Asa ca ma multumesc sa spun ca apreciez cuvintele tale si ca las canalele de comunicare deschise :).

  Răspunde
 48. si spor la invatat, in continuare :)

  Răspunde
 49. Iorgu Ionescu

   /  21/01/2011

  Foarte interesant blogul, felicitări! Discuțiile care dau in derizoriu si in atacuri strica toată povestea. Disputa asta – minoritate vs nationalitate – este veche si ar trebui privita cu atenție si acordată la vointa aromanilor din întreaga peninsula. Probabil ca va fi un efort urias si mă bucur ca sunt din ce in ce mai mulți implicați. Habar n-am ce înseamnă Caro si Ctarm insa deduc niște profunde poziții antagonice si mă întreb la ce bun? In definitiv trebuiesc rezolvate câteva chestiuni de bun simt: unificarea grafiei, dictionare, educație primara pentru tineri, cultura etc. Îmi dau seama ce cultura ar fi pentru unii apariția unei noi minoritati naționale!!!

  Răspunde
 50. Izabela Papazicu

   /  21/01/2011

  Multumesc de aprecieri. Discutiile derizorii si atacurile sunt inerente pe orice forum. Caro si Ctarm sunt acronimele a doua asociatii aromanesti care sustin ideea de minoritate nationala pentru aromanii din Romania. Daca vrei sa afli mai multe despre ele, apasa pe tag-urile respective si citeste articolele care apar. Sper sa ramai in continuare cititorul meu.

  Răspunde
 51. Iorgu Ionescu

   /  21/01/2011

  Cu mare drag! Ar trebui sa învățăm din modelul ungurilor, iar aromanii din România sa devină catalizatori. Dar știu ca specificul local împiedica o coalizare. Pe vremuri, ne recunosteam după dialect, cipani, farseroti etc, acum vad ca sunt doar doua categorii: minoritate sau bă! Păcat.

  Răspunde
 52. Izabela Papazicu

   /  21/01/2011

  “acum vad ca sunt doar doua categorii: minoritate sau bă! Păcat” – dar foarte adevarat! Unde e unitatea proverbiala a aromanilor?
  Din ce scrii inteleg ca si tu ai fi aroman?

  Răspunde
 53. Sven Bømwøllen

   /  21/01/2011

  Ce sa faca aromanii din Romania cu modelul ungurilor. Multi v-ati enclavizat firile mai mult decat ungurii. Cred ca nu ai inteles ca un aroman nu este mai breaz decat un moldovean sau un banatean. Multi au fost educati prin cultivarea unei superioritati fata de “mucani”, asa cum si acum unii aromani isi programeaza copiii. Fudulia asta inoculata, “rasiala” duce catre frustrari mai ales ca se bat cap in cap cele invatate cu realitatea ca aici esti intre ai tai. De aici din perpetuarea unor cutume de pe vremea cand aromanii traiau sub straini, oamenii isi ascund limba, nu o auzi in piata tare, nu o impun ca sa dea forma iarasi unei limbi romane vii. Cred ca trebuie sa intelegi ca esti printre ultimii aromani (romani sudici) si ca peste tot in afara Romaniei aromanii vorbitori (de ordinul catorva zeci de mii) au aromana ca limba a 2-a si limba 1 nu seamana neam cu aromana. Deja in 100 de ani vocabularul aromanei vorbite s-a restrans fantastic si se intampla ca 2 aromani din comunitati diferite sa vorbeasca in paralel si sa nu se inteleaga. Aia care o vorbesc sunt fie niste batrani care nu si-au invatat copiii limba fie o proportie greu de estimat de farseroti. Macar moldovenii transnistreni si timocenii din 10 9 vorbesc limba.

  Răspunde
 54. Izabela Papazicu

   /  21/01/2011

  Cred ca “modelul ungurilor” face referire la unitate. In rest, ce model sa luam de la ei? Sa cerem scoli separate pentru copiii aromani, sa nu intre in contact cu mucanii si astfel sa prevenim casatoriile mixte? Restul comparatiilor (inclusiv cu moldovenii si timocenii) sunt fara sens. Noi nu avem o tara in care sa se vorbeasca dialectul nostru, iar singura tara in care se vorbeste totusi limba noastra ne ignora teribil, dar se intreba de ce majoritatea aromanilor vrea minoritate si aici.

  Răspunde
  • Preda

    /  12/06/2012

   Vai domnisoara, unitatea Aromanilor o intrece pe cea a Ungurilor pe departe, va jur. Pentru ca i-am vazut si pe unii si pe altii la destramare, adica in exil. Doar ca unitatea Ungurilor este una structurala, functioneaza in structuri comune cu respectul acestora, chiar cand au putin de impartit. Unitatea aromanilor este de suflet.

   Poate de aceea cei care au plasmuit acum 20 de ani atacul subliminal al ideii de minoritate
   Aromana in Romania, tocmai aceasta unitate au vrut sa o atace. Si ati inceput prin a cadea in plasa. Dar eu nu cred ca s-a jucat mai mult de un set – desigur nu partida toata!

   PM

   Răspunde
  • Esau

    /  12/06/2012

   Draga Izabela, spui ca : “Iar singura tara in care se vorbeste totusi limba noastra ne ignora teribil,”. Nu tara va ignora ci guvernantii care ne ignora si pe noi majoritarii si ne discrimineaza negativ pentru a-i discrimina pozitiv pe altii. Nu stiu daca ai observat.

   Răspunde
   • Preda

     /  13/06/2012

    Un punct esential. “Minoritarii” (ce cuvant imbecil!) de mai multe zeci de ani nu observa ca inoata impreuna cu ceilalti intr-o mare imbacsita de politruci nepotriviti. E ca si cand intr-un lac otravit la limita, stiuca intre toti pestii declara ca nu se poate respira din cauza majoritatii de crapi, sau asa ceva. Desigur, elementul de raspundere nu se trece sub masa, dar cred ca exista o raspundere comuna a oamenilor care vad ca politichia nu merge. Nu asa – guvernamantul vostru, caci voi aveti majoritatea. Periculos, si de loc nou, nou este ca au aderat si aromani la aceasta falsa comoditate

   • Esau

     /  15/06/2012

    Este posibil ca “minoritarii” sa fie un cuvant imbecil. Conotatia lui este determinata probabil de contextul in care este folosit de autor dar si de perceptia auditorului. Nu l-am inventat eu, nu l-am oficializat eu. El exista fie ca ne place sau nu.

 55. Sven Bømwøllen

   /  21/01/2011

  1. Aromanii sunt ca si restul romanilor un neam care se aduna greu, si au o tendinta centripeta. Asa imi explic de ce unii aromani educati din Sud sunt vehementi declarativ impotriva romanilor in general, desi daca te afli fata in fata transpare intotdeauna legatura psihologica a etniei si limbii. Intotdeauna cand am vorbit cu un aroman in Balcani i-a facut placere, si nu fiindca sunt eu don Babane ci fiindca se bucura sa vb face2 face cu un roman. 2. Voi aveti 2 tari in care se vorbeste majoritar limba literara si pe alocuri graiuri, tot asa de ignorate. Vorbiti-va graiul aparte nu doar in familie, haraziti limba literara cu cuvinte, desi sunteti doar.. cat?..20 000 vorbitori? La Bucuresti nu se ocupa niciun factor executiv de graiurile romanesti si cultivarea specificitatii culturale fie ea maramureseana sau aromana, noi suntem cel mai neoriginal popor european, chiar se crede ca limba romana e unitara pe teritoriul Romaniei. . Asa ca ignorarea este teribila, dar nu sunteti singurele victime. 3. Nu cred ca doar asta e motivul: sa te vrei minoritate doar pentru ca graiul tau nu este promovat in Romania. In incapatanarea mea continui ideea de mai sus si sustin ca: majoritatea ?! aromanilor vrea minoritatea aici, fiindca a primit acel imbold centripet odata cu cei 7 ani de acasa. Li s-a zis ca-s aromani deci peste “mucani”. “Tu nu fa ca mucanii, asculta-ti mama”. Asa ca au avut intotdeauna ceva in plus pe suflet si chiar cred ca de mici au avut unele retineri la orele de “indoctrinare romaneasca” (limba,literatura romana, istoria Romaniei), nu au simtit ca cele din paranteza sunt chiar ale lor. Da-mi un feed-back te rog.

  Răspunde
 56. Izabela Papazicu

   /  21/01/2011

  1. De acord
  2. Doua tari? Pai la Chisinau nationalistii romani stiu mai multe despre noi decat stiu parlamentarii la Bucuresti, desi traim sub nasul lor, nu la 10.000 km departare. Vorbitul acasa dispare si el, poate ai citit aici: http://daimadeadun.wordpress.com/2010/08/10/intre-fete/
  3. Nu este “motivul”. Este o reactie aproape normala. Daca celorlalti nu le pasa de tine, cum sa te protejezi? Am mai spus-o si o mai spun: noi nu trebuie sa luptam impotriva neoarmanistilor (efectul) ci impotriva lipsei de indiferenta a statului roman (cauza). Cand cele solicitate de mine in postarea asta vor fi obtinute, neoarmanismul va sucomba subit, iar neoarmanistii ne vor iubi din nou asa cum ii iubim si noi, cei care nu le impartasim opiniile acum, neconditionat.
  Pana atunci, ramane doar familia si felul in care parintii mei m-au educat asa cum o sa-mi educ si eu copiii: hii armana, nu mucana. Asta nu inseamna ca sunt superioara sau inferioara cuiva, ci ca am in spate o mostenire pe care am obligatia sa o transmit mai departe.

  Răspunde
  • Preda

    /  12/06/2012

   Revin la comparatia cu sasii: Limba lor este mai greu inteligibila pentru un german, de la Alpi pana la Marea Nordului si de la Rin pana la Silesia, decat este Aromana pentru Romani. Sunt acum toti – aproape toti – in Germania. Tenorul lor este “In Romania eram Germani, aici suntem Romani”. Si cultura unitara Germana este atat de puternica, incat se topesc in ea.

   Dar nici o minte subversiva nu si-ar ingadui sa sugereze machiavelic ca Germania nu se ocupa de Sasi si nu le da drepturile firesti de minoritate. Ei vor disparea ca grai in cateva generatii. Ce va ramane: o fire deosebita, sunt dupa parerea mea, mult mai calzi si mai colorati decat germanul mediu. Niste amintiri, o identitate asezata daca nu traita.

   Ce primesc de la Germani? Sunt stabiliti in cateva zone in mod majoritar – au sate in care
   mai toate strazile au denumiri din Romania. Si acolo au desigur si “Landmannschaftsvereine”, unde cei ce au timp cultiva obiceiuri, amintiri. DAR NU LE POT
   DUCE MAI DEPARTE, si aplecarea pe trecut la un moment dat se usuca. Si nu este nimeni de vina. Poate va ganditi putin la aceste lucruri. Caci romani fiind, aveti mai multa fantezie!

   PM

   Răspunde
  • Preda

    /  16/06/2012

   De cand sunt parlamanetarii de la Bucuresti nationalisti, sau macar patrioti Romani? Pentru a putea fi comparati cu cei de la Chisinau`? Frumos ar fi desigur – dar nu prea este.

   Răspunde
 57. Iorgu Ionescu

   /  22/01/2011

  Greu de răspuns in câteva vorbe! 1 da, sunt aroman cu toate ca mă trag dintr-o familie mixta: tata aroman, mama olteanca!!! Cu toate astea, balanta s-a inclinat spre marea familie a tatălui meu, iar când a fost sa mă declin singur am ales la fel. Ca orice familie de farseroti, mare cu multe increngaturi , am stat uniti pana când bătrânii au început sa piara. Cu toate ca o căsătorie mixta ca a părinților mei era de neacceptat acum 43 de ani, liberalismul promovat de Papu a fost decisiv, astfel ca doi dintre cei 9 frati au avut neveste jucând, iar 8 din cei noua au făcut scoli superioare, inclusiv fetele(ultimul a rămas la oi, nu?) Am călătorit mult prin Balcani, am bătut satele aromane din Grecia, Macedonia, Albania, am stat de vorba cu aromani de pretutindeni si am vizitat sate parasite in anii 20. M-a fascinat istoria tumultoasa a familiei si mă interesează ce se întâmpla cu neamul meu. Lucrurile nu sunt asa simple: fiecare comunitate își vede interesele in funcție de condițiile sociopolitice. Un israel aromanesc nu cred ca vom vedea prea curând.
  2. Chestiunea aroman-mucan este o realitate ! Pe vremea odiosului familiile aromane tradiționale reprezentau niște bastioane pentru membrii lor si îmi aduc aminte ca erau admirate (si invidiate) pentru asta. De multe ori am auzit expresia ” ei, voi sunteți uniti, aveți oriunde vreun var, nu va certati in public, femeile sunt de casa etc” Iar superioritatea ni se trage si din asta si din credință ca suntem aleși, nu?
  3. Despre politica românească refuz sa comentez. Este pierdere de vreme.
  Problema educației copiilor este universal valabilă si am întâlnit-o in tot Balcanul! Copii nu mai știu limba, asta e chestiunea. Nici in Grecia, nici in România. Limba moare, nu se dezvolta nu e vie. La lexicul de baza te intelegi cu orice aroman din lume dar deja când vrei sa spui ” automobil” sau ” tramvai” sau ” telefon” ai o problema. Dictionarul s-a oprit la “vapor”

  Răspunde
  • Sven Bømwøllen

    /  22/01/2011

   @2. Familiile aromane refugiate in Cadrilater erau din cele mai stoice in pastrarea mostenirea lor printre care si “hiu arman nu…” – tocmai de aceea au fost si chinuite de greci. Erau niste tarani romani autentici cu valori morale. S-au izbit la un moment dat de o Constanta sau un Bucuresti cosmopolite, moderne, cu abonamente lunare la case de toleranta. O viata moderna unde desigur valorile morale paleau in fata labilitatii si frivolitatii. Daca aromanii s-ar fi trezit in Tara Motilor sau in culoarul Rucar -Bran nu i-ar fi izbit modernitatea. Nu cred ca aromanii sunt mai uniti, aveti zeci de veri si nici nu ii stiti. Nu cred ca femeile lor erau mai de casa ca alte femei de munteni romani. Nu cred ca sunteti alesi, vi se inoculeaza ca ati fi si ca niste romani tipici, va complaceti in asta. O stii p-aia cu “nu te supara frate”-oltean.

   Răspunde
 58. Sven Bømwøllen

   /  22/01/2011

  @3. Vezi e suficient sa le dai copiilor un bobarnac spre a se simti altfel. Nu vreau sa jignesc, poate ei nu vor ajunge la concluziile logice la care ai ajuns tu -logice dar poate nu sufletesti- si vor crede ca sunt minoritari. Mostenirea “hii arman, nu … ” cam trebuia sa inceteze in Regatul Romaniei, nu mai era cazul din moment ce tot ce-i mai separa de majoritatea conlocuitoare era un specific geografic. (Nu a ajutat nici felul cum fericitul Regat s-a preschimbat in gubernie sovietica.) Practic mostenirea asta “hiu arman nu…” de care vorbesti este una ante-secolul XIX -secolul natiunilor. Nu zic ca nu-i pitoresc si valoros dar poate nu-i bine sa-i bagi din prima in mintea unui copil un concept anacronic acum cand aromanii i-au descoperit pe romani si invers (more or less :P )…. Daca aveam si eu vreun site sustineam cele scrise in acest articol al tau. Bafta in sesiune, knock ‘em dead!

  Răspunde
 59. Ovidiu

   /  22/01/2011

  Sven …”majoritatea ?! aromanilor vrea minoritatea aici, fiindca a primit acel imbold centripet odata cu cei 7 ani de acasa. Li s-a zis ca-s aromani deci peste “mucani”

  E greu de spus ce vrea majoritatea în această problema fiindcă nu ştim numărul aromânilor şi nu avem o statistică/studiu asupra “structurilor identitare” şi a opţiunilor lor politice (sau nu ştiu eu un asemenea studiu). De exemplu pot fi şi unii care se consideră etnie separată dar nu vor, nu consideră util, statutul de minoritar pe care îl au ungurii şi ţiganii.

  Există diviziuni cu substrat politic şi între daco-români. Ardelenii şi bănăţenii se consideră superiori “regăţenilor”. Uneori chiar vorbesc deschis despre separatism şi despre aversiunea lor faţă de “miticii şi ciocoii din sud” şi despre moldoveni. Tot aşa cum repede “dau înapoi” şi neagă vehement orice “transilvănism” şi accentuează ei sunt “români şi punctum” dacă simt “ceva politic tendenţios” în întrebarea ta (problema cu ungurii).
  Adică diferenţele şi diferendele sunt o problemă doar româno-română, la nevoie fac front comun imediat.

  La fel şi cu aromânii. Doresc să-şi păstreze specificul cultural/lingvistic şi atunci în relaţiile cu românii nu pot face altceva decît să sublinieze diferenţele faţă de “mucani”. În context “extern” se întîmplă invers, aşa cum spui şi tu ” vehementi declarativ impotriva romanilor in general, desi daca te afli fata in fata transpare intotdeauna legatura psihologica a etniei si limbii.”
  E o problemă româno-(a)română aici , una de recunoastere formală/legală a individualităţii lor în cadrul mai larg al românităţii. Odată ce această problemă se va rezolva va dispare şi motivul lor de conflict cu daco-românii.

  Răspunde
 60. Ovidiu

   /  22/01/2011

  “superioritatea ni se trage si din asta si din credință ca suntem aleși, nu?”

  adica ? în ce sens se cred aromânii “aleşi” ? de unde vine idea asta ?

  Răspunde
  • Mircea

    /  03/03/2011

   Ales e cel care are purtări alese.
   Purtările alese sunt purtările pe care le alegi.
   Majoritatea oamenilor NU își aleg purtările – fac ce le vine.
   De aceea nu sunt aleși.

   S-auzim numai de bine.
   Mircea

   Răspunde
 61. Izabela Papazicu

   /  22/01/2011

  “Mostenirea “hii arman, nu … ” cam trebuia sa inceteze in Regatul Romaniei, nu mai era cazul din moment ce tot ce-i mai separa de majoritatea conlocuitoare era un specific geografic” – se vede ca nu esti aroman si nu poti sa ne intelegi… Specificul nostru separat consta in primul rand in traditii, pe care nu le intalnesti la ceilalti vorbitori de dialecte romanesti si de aici porneste in primul rand separatismul neoarmanist. Si da, ne stim si verii de gradul 4, 5 si 6, ca sa stim care sunt cei mai departe de gradul 3 ca sa ne putem incuscri! :) Pur si simplu specificul (dialect + traditii unice) este transmis intre generatii oral, in familie. Femeile noastre sunt mai “de casa” (spun mucanii!), si nu ni se inoculeaza nimic anacronic. Faptul ca ne cunoastem aproape toti si putem afla orice despre alti aromani de-ai nostri ne obliga sa aplicam regula armaneasca nr. 1: Cea mai mare rusine este sa nu-ti fie rusine!
  Si din cate ai vazut, si in familiile mixte se poate pastra specificul nostru.

  Răspunde
  • Sven Bømwøllen

    /  23/01/2011

   Cred ca inteleg ce zici, Izabela. Insa majoritatea romanilor au pus identitatea nationala in fata celei vechi regionale- de trib. Asa a putut lua nastere natiunea, formata si dintr-un procent necunoscut de romani sudici care tot curgeau incoace incet. Romanii aveau din vechime constiinta ca-s un popor, (de altfel sunt si azi aromani, cei mai mulga-oi, ce afirma ca-n Nord sunt aromani si o tara Armania barem o regiune Moldo-Vlahia. Probabil ca a trebuit sa apara de pe la universitatile din Vest o serie de personaje interesante iluministe, Fratia, junimisti etc. care au urnit Unirea. Vechile orgolii si prejudecati statutate pe diferente reale identitare (graiuri+traditii unice), endogamii regionale (diferente uneori antropologice), un trecut separat- au palit in importanta. Suficient cat sa dea Next Level si sa treaca impreuna ca romani intr-o noua era. Continua ardelenii, banatenii, moldovenii etc. sa-si vada si de vechiul lor specific sau graiurile lor? Pe alocuri da, pacat ca superficial, cred ca rar o fac cu obstinatie. Aromanii sunt admirati pentru ca isi vad exemplar de specificul lor. Daca nu dau si ei Next Level nu vor mai ramane mult timp un popor regional. @Ovidiu, de acord dar aceasta problema a recunoasterii mai largi a individualitatii lor in cadrul romanitatii treneaza, pana si urmasii aromanilor pro-romani au problema asta.

   Răspunde
 62. Criticarul

   /  06/02/2011

  eu am impresia ca macedonii, ori unde ar fi ei, sunt si ei cetateni ca toti ceilalti din respectiva tara, cu toate drepturile si responsabilitatile.

  recunoasterea asta ca minoritate face ceva ‘bonus’?

  am impresia ca propiul cuvant, minoritate, suna aiurea. de ce e nevoie sa fii ‘minoritar’?

  Răspunde
 63. Izabela Papazicu

   /  06/02/2011

  Hai ca incet-incet incepi sa le dibui.
  Unii dintre noi considera ca aromanii sunt un popor separat intrutotul de cel roman si de aceea trebuie recunoscut ca minoritate nationala in Romania. Altii (including me) considera ca fraza de mai sus trebuie citita cu negatie.
  Dar cum tu am vazut ca esti putin anarhist, o sa ma intrebi de ce nevoie de toate astea, cand ar trebui sa existe o limba esperanto universala in care sa ne intelegem toti si sa ne aplatizam toate diferentele intru fericirea suprema pe pamant. Amin.

  Răspunde
  • Criticarul

    /  06/02/2011

   cam asa ceva.

   hmm, scrisesem macedoni in loc de aromani, acuma am observat.

   Răspunde
  • Ce vrei ?

    /  06/02/2011

   limba esperanto universala deja exista. Este limba greaca…:) are cineva curaj sa-i contrazica pe patriarhii greci? Nu poti fi fericit pe pamant fara sa vorbesti limba greaca…si cea mai barbara dintre toate este limba makedona/armana…cine le stie pe amandoua acestea este un ZEU suprem.

   Răspunde
   • Critic

     /  06/02/2011

    cred ca se referea la o limba universala asemanatoare cu esperanto. esperanto era un proiect de limba universala, gen UE si etc. problema e ca nu prea a prins. e urata rau limba cum suna si e f. greu de tastat pentru ca are diacritici ‘fara numar’ :(

    cat despre limba, asta e o incercare de atac rasist sau cum? :|

    eu de felul meu sunt ateu. si ca sa crezi intrun zeu, nu ai nevoie oricum de asa zisul lacas de cult precum biserica, whatever. :lol:

    ce, iti place sa ai stapan sau cum? :D

 64. vad ca s-a terminat sesiunea si ai timp de postat pe blog

  “Cand o sa ma vad cu toate partialele, colocviile, examenele si proiectele trecute, o sa o traduc si in vaticaneza sa i-o trimit lu’ Papa!”

  asa ca revin cu propunerile de mai sus: sa te adresezi in mod REAL forurilor legiuitoare din Romania si Balcani, adica printr-un mail/o petitie
  SAU
  sa stergi tot textul de la “SOLICITĂM” in jos.

  Eu ma incapatanez sa cred ca, prin includerea acestui apel catre parlamente, ai vrut sa schimbi ceva real. Esti aromanca, cunosti sensul pozitiv al incapatanarii, asa ca ajuta-ma incapatanarea mea :)!

  Răspunde
 65. Si daca tu faci ceva concret, eu te sprijin cu tot ce pot (repun postul pe blog, dau un post nou, dau pe facebook, vorbesc cu oamenii pe care ii cunosc daca iti trebuie un contact ceva)!

  Răspunde
 66. *ajuta-ma IN incapatanarea

  Răspunde
 67. PS: de ce merita sa ai promovare la noi :)

  http://www.zelist.ro/bloguri/daimadeadun.wordpress.com

  http://www.zelist.ro/bloguri/maghiaromania.wordpress.com

  (nu dau ca sa ma laud, tot respectul meu pentru ce faci, in timpul putin pe care il ai!)

  Răspunde
 68. Izabela Papazicu

   /  13/02/2011

  E bine ca nu dai ca sa te lauzi, ca n-ai cu ce! Ai o crestere temporara, asa cum a avut si blogul meu la un moment dat, dar pe medie stau mai bine ca tine. De altfel, se vede ca eu iti ofer 0,03, iar tu imi oferi mie 0,038 si asta doar acum, cand ai tu marea crestere!
  Sesiunea nu s-a terminat, nu stiu de ce ti se pare tie ca am timp de blogareala cand eu nu intru cu zilele p-aici. Pana sa facem ce imi propui tu impreuna, te rog sa imi spui cum vezi tu forma acestei campanii pentru a-i sensibiliza pe cei carora le este adresata si sa imi dai un exemplu concret de rezultat similar obtinut de tine.

  Răspunde
 69. yo6vsr

   /  28/02/2011

  Ce interesant, blogul si continutul textului. Statul Roman, pe de o parte, solicita propriilor minoritati, sa se rezume in pretentiile lor pentru drepturi colective (autonomie) la drepturi individuale, iar pe de alta parte, sprijina romanii din diaspora pentru ca acestia sa obtina drepturi colective (autonomie, consilii nationale), care garanteaza existenta culturii romanesti in Balcani. Este cineva sincer in discursurile acestea.
  Au fost date burse, stagii, seminarii. Acum trebuie ceva mai mult, ce sa ii tina pe romani acasa, deoarece numai acolo se poate inflori cultura unde s-a nascut si traieste in mod firesc. Nu e usor sa fii aparte intr-o mare de oameni care gandesc intr-un mod diferit de tine. Acest lucru este valabil atat in romania, cat si in celelalte tari unde o minoritate este considerata dusmana fiintei nationale, pe cand, acest lucru este cusut cu ata alba. Eu cred ca trebuie infiintate posturi de radio cu tematica romaneasca, atat pe internet cat si in eter, astfel ca nimeni nu va mai putea pune oprelisti in fata glasului romanesc. Am zis.

  Răspunde
 70. yo6vsr

   /  28/02/2011

  Ia vedeti ce face biserica romano-catolica in Moldova atunci cand ceangarii solicita slujbe in limba maghiara. Ocara, acatist, anatema… cam astea. Nu trebuie sa mergem pana la Negotin sa vedem ce greu o duce preotul cu biserica sa, e suficient sa mergem in judetul Neamt, Suceava si ne putem mira, supara, enerva la noi acasa ce face nationalismul prost inteles.

  Răspunde
 71. Sven Bømwøllen

   /  01/03/2011

  yo6vsr statul roman nu sustine autonomii romanesti in alte state si nu a facut-o nici cand a avut ocazia. De altfel sprijinul pentru romanii bastinasi ai Balcanilor este straveziu. Opinia publica romaneasca este iarasi refractara si nepregatita sa inteleaga ca sunt romani numerosi in Serbia, Bulgaria, Grecia, Albania etc. si raporteaza etnia romaneasca doar la teritoriul Romaniei. Exista pe alocuri cliseul: esti in Romania vorbeste romaneste. Il asociem doar proastei cresteri si va fi eradicat.

  Răspunde
 72. Mircea

   /  03/03/2011

  Doresc să salut inițiativa statului român de a sprijini comunitățile armãñești din Balcani. Nu sunt armãn dar am următoarele propuneri care ar putea fi de ajutor în acest sens.

  1. limba română oficială să adopte două litere care servesc la scrierea graiului armãñesc : litera n moale și litera â moale : ñ și ã. Aceste două litere vor fi folosite în limba română oficială numai pentru scrierea numelui acestei comunități (Armãñi). După părerea mea, scrierea graiului armãñesc cu ñ în loc de nj (Armãñi în loc de Armãnji) apropie pe armãñi de românii nord-dunăreni și îi ajută. Spre deosebire de aceasta, după părerea mea, sunetul l moale prezent în graiul armãñesc ar trebui scris cu gl ca în italiană. (știu că nu e la modă în cultura română dar eu cred că unirea face puterea)

  2. Claviatura standard pentru limba română ar trebui să includă aceste două semne: ñ și ã. Autoritățile române ar putea cere acest lucru de la cei care oferă aceste sisteme.

  3. De asemenea, având în vedere că practic toate claviaturile hardware disponibile și folosite în România sunt cele pe sistem american (QWERTY) care nu evidențiază ăîșț, propunerea mea este ca să se standardizeze sistemul numit “Romanian Programers” care are ă pe Alt+a, â pe Alt+q, ș pe Alt+s, î pe Alt+î și ț pe Alt+t (spre deosebire sistemul care le are în partea dreaptă). Astfel, ñ (n moale) ar putea fi pe Alt+n iar ã ar putea fi pe Alt+z (sub a).

  Mulțumesc.

  Răspunde
  • domnule, cu tot respectul :

   a-ul cu tildă sau ã e al portughezilor. litera â(a circumflex) şi ã nu au absolut nimica de văzut.
   ce e aia â moale? un neoalfabet, neodenumire, ce e naiba e â moale? moleşit sau cum. naiba, am prieteni care au a cu tildă în nume, cunosc portughezi.

   ñ sau ni, enie, e al spaniolilor. este chiar tipică lor, e invenţia lor.

   dacă aţi înainte o asemenea petiţie în parlamentul european, cred că răspunsul va fi exact acesta : :lol:

   Răspunde
 73. @yo6vsr: inteleg ca esti cetatean roman de etnie maghiara. Si noi si voi vrem drepturi. Numai ca noi nu vrem sa fim recunoscuti ca minoritate nationala in Romania, asa cum abereaza unii de-ai nostri, iar voi nu vreti autonomie teritoriala, asa cum abereaza unii de-ai vostri. Cum procedam?
  @Mircea: Nu esti aroman, dar nici nu stii prea multe despre aromani. Exista o grafie pentru dialectul nostru unanim acceptata de lumea stiintifica: http://daimadeadun.wordpress.com/2010/06/22/carti-tra-invitari-armaneasti/

  Răspunde
  • Preda

    /  16/06/2012

   Apreciez nespus raspunsul dar lui yo6vsr. Solutia incepe cu o buna punere a problemei. La aromani nu intrebarea limba ori dialect, ramura a unui popor ori popor de sine statator va fii solutia. Ci o privire mai contemporana a evolutiei in timp a diverselor limbi si popoare – te contopesti prin decizie sau prin mersul sortii – cumva tot se intampla. Oricum ar fi, visez ca acel minunat “Cea mai mare rusine este sa nu iti fie rusine” sa nu dispara nicicand si in nici o limba de urmasi Aromani.

   Răspunde
 74. Λαωδικιυ

   /  04/03/2011

  Aceasta grafie pentru “dialectul nostru” este unanim acceptata doar de cateva zeci de persoane din Romania. In acelasi timp mai exista o grafie traditionala a celor peste 2 milioane de armani din Grecia care utilizeaza alfabetul grecesc.

  * Deci care este pana la urma grafia traditionala?

  Răspunde
 75. Λαωδικιυ

   /  04/03/2011

  COMUNICAT DE PRESA
  Protestul Consiliului MakedonArmânilor

  În zilele de Vineri, 24.02. şi Sâmbătă, 25.02.2011 au avut loc la Bucureşti şi Constanţa două conferinţe de presă organizate de Consiliul MakedonArmânilor ca semn de protest faţă de declaraţia preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, din discursul domniei sale la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, la 27.01.2011.
  Constantând câ în România nu este cunoscut Consiliul MakedonArmânilor, sau este prezentat într-o lumină falsă, dorim să facem o scurtă prezentare.
  Armânii / MakedonArmânii (cunoscuţi ca “macedoneni”, “makedoni”, “aromâni” ), popor european dintre cele mai vechi, conştienţi de istoria şi de unitatea lor, reprezentaţi prin mai multe asociaţii la nivel naţional, provenind din Albania, Bulgaria, Republica Macedonia (FYROM), România şi din Diaspora, au hotărât să întemeieze Consiliul MakedonArmânilor (CMA), înregistrat ca persoană juridică, în luna iunie 2008, pe lângă Ministerul Justiţiei din Tirana, Albania.
  Sediul Consiliului a fost stabilit la Moscopole (Albania), loc cu valoare de simbol pentru acest popor cu o limbă unitară, ale cărei tradiţii au rădăcini în moştenirea macedoneanã.
  CMA îşi propune mai ales obţinerea recunoaşterii Armânilor, în fiecare ţară din Balcani, unde trăiesc comunităţi armâne, ca popor distinct, autohton, regional, vorbitor de o limbă cu o tradiţie milenară, începând din Macedonia Antică shi până azi.
  Consiliul MakedonArmânilor înţelege să sprijine cererile privind obţinerea statutului de minoritate naţională sau de popor constitutiv, aşa cum este definit în legislaţia europeană şi să acţioneze pentru respectarea drepturilor care decurg din acest statut.
  Obiectul protestului CMA se referă la următorul pasaj din discursul preşedintelui Traian Băsescu la Strasburg:
  “România va urmări respectarea drepturilor românilor din străinătate prin cooperarea cu statele de origine, în baza mecanismelor europene si internationale. Vom întreprinde demersuri în vederea recunoasterii statutului de minoritate româneasca pentru aromâni, vlahi, istroromâni si
  Meglenoromâni.“
  Consiliul MakedonArmânilor, consideră că acest demers reprezintă o încălcare gravă a dreptului constituţional de afirmare a propriei identităţi. Decizia în privinţa apartenenţei la un grup etnic sau la majoritate îi revine individului şi ea nu trebuie să îi fie impusă, în acest sens fiind şi prevederile art. 3 alin. 1 din Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale potrivit cu care „orice persoană aparţinând unei minorităţi naţionale are dreptul să aleagă liber dacă să fie tratată sau nu ca atare si nici un dezavantaj nu poate rezulta dintr-o asemenea alegere ori din exerciţiul drepturilor legate de aceasta” .
  Armânii (MakedonArmânii) se consideră un popor regional cu limbă şi tradiţii milenare, şi au ca habitat multimilenar spaţiul Macedoniei antice, unde au trăit şi trăiesc şi astăzi în bună înţelegere cu grecii, albanezii, bulgarii, serbii.
  Comunitatea Armânilor/MakedonArmânilor îşi revendică astăzi statutul de popor regional şi solicită României recunoaşterea statutului de « minoritate naţională », în vederea păstrării limbii şi culturii armâne, faţă de care România nu a prezentat niciodată vreun interes, ba dimpotrivă. Această cerere este obiectul unei acţiuni în contencios administrativ pe care justiţia din România trebuie să o rezolve favorabil conform normelor şi standardelor Uniunii Europene. Refuzul României de a acorda statutul de “minoritate naţională” Armânilor din România şi amestecul pe care pare să-l dorească Preşedintele României în celelalte ţări din Balcani, dovedeşte lipsa de toleranţă a autorităţilor româneşti şi lipsa de viziune politică pentru minorităţile sale vizavi de noua Europă în care totuşi doreşte să fie integrată.
  Eforturile României din ultima vreme de a întreţine în Albania şi Republica Macedonia (FYROM), centre de sprijin prin care să-şi extindă influenţa politică în zonă nu sunt de natură să aducă liniştea şi încrederea atât de necesare acestei regiuni. In aceeaşi direcţie notăm poziţia ofensivă a României prin unele din organismele sale (Ambasada României la Tirana, Academia română, Societatea Macedo-Română) faţă de organizaţiile armâneşti constituite în mod democratic şi care pledează pentru respectarea dreptului la identitate al poporului armân.
  Notăm refuzul sau incapacitatea autorităţilor din România de a accepta un dialog sincer şi fără prejudecăţi cu acele comunităţi care-şi afirmă alte identităţi decât cele pe care statul în mod oficial şi le doreşte.
  Consiliul MakedonArmânilor, care cunoaşte cel mai bine situaţia reală a Armânilor din toate ţările balcanice şi care este în legătură permanentă cu asociaţiile lor, precizează cu claritate, fără drept de echivoc, că nu vor accepta niciodată să fie consideraţi „români de peste hotare” şi nu vor accepta ca România să repete nefericita imixtiune din sec.al XIX-lea. Acest fapt este confirmat de protestele care ne-au sosit de la cele mai importante asociaţii ale Armânilor din Republica Macedonia, Albania, Bulgaria, Grecia. Aceste asociaţii consideră că numai statele în care trăiesc sunt răspunzătoare de soarta limbii şi a culturii MakedonArmânilor.
  Pericolul de dispariţie cu care se confruntă limba şi cultura armână a fost sesizat şi de Consiliul Europei, care, în anul 1997, urmare a raportului prezentat de parlamentarul spaniol Lluis Maria de Puig, a votat Recomandarea 1333, referitoare la măsurile pe care trebuie să le adopte statele unde Armânii locuiesc pentru a evita dispariţia iminentă a limbii şi culturii lor. România a sprijinit această Recomandare şi deci implicit a recunoscut existenţa poporului armân, a limbii şi a culturii acestuia. La aproape 14 ani de la emiterea Recomandării nr. 1333, constatăm cu mâhnire faptul că aceasta nu a produs nici un efect pentru Armâni, iar anul 2011 îi găseşte în continuare sub ameninţarea dispariţiei lor ca grup etnic distinct. România este membră a Consiliul Europei încă din anul 1993 şi ar fi trebuit să aplice progresiv şi evolutiv această recomandare, nu să o ignore cu desăvârşire.
  România nu a aplicat niciodată măsurile pe care le-a recomandat doar altor state, invocând faptul că limba armână nu este decât un dialect al limbii române. Argumentul este însă fals şi este respins de imensa majoritate a Armânilor din România ca şi din celelalte state din Balcani. Deşi limba armână nu are decât similitudini cu limba română, aşa cum este cazul cu multe limbi înrudite din spaţiul latin, germanic sau slav, precizăm că este general acceptat că limba nu este un criteriu exclusiv de apartenenţă la o cultură şi cu atât mai puţin la o naţiune.
  Consiliul MakedonArmânilor şi toate comunităţile pe care le reprezintă precizează că îşi rezervă dreptul de a protesta pe lângă toate organismele europene şi pe lângă toate statele europene, în vederea blocării oricărei iniţiative româneşti care este îndreptată împotriva Armânilor din toate statele unde ei trăiesc. Socotim că dorinţa statului român de a-şi impune voinţa fără a consulta comunitatea armână din România şi din Balcani este complet lipsită de înţelepciune şi nu poate crea decât neajunsuri armânilor şi României însăşi. Doar un efort de consultare permanentă şi respect reciproc poate armoniza cele două opinii diferite. Dacă România va insista în dorinţa ei de a-şi impune decizia unilateral, atunci frământari ale trectului, care stăteau să se stingă, pot oricând să se reaprindă, iar acest lucru nu poate aduce vreun beneficiu părţilor.
  Ne manifestăm încrederea în capacitatea de înţelegere şi diplomaţie a administraţiei române de a respecta istoria armânilor şi de a ne consulta ori de câte ori se vor lua decizii prin care interesele noastre identitare pot fi afectate. Nevoia firească a oricărei fiinţe umane de a-şi afirma şi manifesta liber, fără constrângeri, identitatea specifică etniei din care face parte, înseamnă pentru noi, Armânii, garanţia unei mai bune înţelegeri a valorilor comune, pe care le împărtăşim cu majoritatea alături de care trăim. Armânii nu despart, Armânii unesc!

  Consiliul MakedonArmânilor
  Biroul Executiv
  Preşedinte Yiani MANTSU
  Secretar General Niculaki CARACOTA

  Răspunde
 76. eu am aicea o întrebare aşa super-existenţială.

  care’s tradiţiile alea milenare?

  plus că în textul ăsta se apelează aşa mult la europa că eu înţeleg că vreţi să fiţi europeni, nu aromâni/armani/macedoni/etc(că nici aicea nu vă hotărâţi)

  în nici un moment al istoriei, aromânii nu s-au declarat ca popor de sine stătător. pe lângă asta, au nume de români, macedoni sau greci, unde e tradiţia aia. Există un Gheoghe sau Ion aşa tipic ? Sau e Georgas şi Gianni şi nu ajungem nicăieri. ceva alfabet original înainte de latină. poeţi, savanţi, oameni de ştiinţă, figuri istorice?

  textul e aşa gen băi, identitate aromânilor e în pericol, suntem persecutaţi de sistemul legal.

  dacă facem aşa un sondaj pe ţară, unde aromânii nu au voie să voteze, cam caţi zero la sută au auzit de aromâni?

  Răspunde
 77. Λαωδικιυ

   /  04/03/2011

  Critic.

  Cateva din traditiile alea milenare sunt legate de crestinism. De exemplu Hasca si cateva dansuri plus cateva din sarbatorile crestine.

  Despre scrieri de dinaintea limbii latine exista evanghelii sau parti din ele ce au fost scrise in limba armana cu alfabet grecesc inaintea scrierii Vulgatei. Si ar mai fi si altele…

  Răspunde
 78. Λαωδικιυ

   /  04/03/2011

  Daca mai spun cateva o sa fiu catalogat drept Taliban Romanofob asa ca mai bine ma opresc aici.

  Răspunde
 79. Λαωδικιυ

   /  04/03/2011

  In anul 1813 se tiparea Gramatica Makedono-Vlaha adresata makedonilor romanici (vlahi). De ce astazi exista atata inversunare asupra denumirii Makedoni/Armani ? Acea gramatica se adresa ETNICILOR Makedoni Romanici. Vlahi asta insemna si inseamna doar ROMANICI si in nici un caz nu poate deveni ETNONIM. Valahia nu era doar in Romania si Pind ci si in Franta Italia.

  http://piraisnafiei.wordpress.com/2011/02/28/makedon-arman-grammar/

  Răspunde
  • poate pentru că nu s-a căzut de acord unanim asupra unui stil aromân autentic.

   stai liniştit, că şi în limba română sunt dubiozităţi. Spre exemplu toţi membrii academiei române de după evul mediu au studiat la paris, tocmai daia dacă citeşti dex-ul la întâmplare multe cuvinte vin din franceză.

   ce e grav e că multe dintre ele nu le poţi citi literal ci mai degrabă după învăţ

   pepene ar trebui să fie pépene , Popescu – Popéscu, maşină, máşină, roată – roátă, stilou – stílou şi tot aşa.

   Plus că grafia cu î din a fost reintrodusă in 93, după o absenţă de un secol sau k, q, w, y introduse în 82(inexistente în limba română)

   Răspunde
   • Esau

     /  28/04/2012

    Critici eronat pentru ca pusesi accent gresit la masina(este pe i), stilou(accent este oe u) si la roata accentul este pe diftongul “oa”. Sper ca inca pronunt cortect romaneste. Dupa cum pui accentul parca ai fi maghiar.

  • Sven Bømwøllen

    /  06/03/2011

   Vlah , wlach, vlas, blah, olah etc. se adreseaza exclusiv etnicilor romani si indica românitatea. Vlah este etnonim uzual pentru multi aromani pindeni, megleno-romani, timoceni din Bulgaria sau Serbia si chiar istro-romani. Valahia nu exista/ existat in alte parti decat in zonele locuite de vlahi.

   Răspunde
  • Crezi ca individul cu nume grecesc a inteles ceva din ce ai scris tu aici?

   Răspunde
   • Λαωδικιυ

     /  06/03/2011

    * The Resolution “Moschopolis 2010“

    THE GREAT ARMÂNS ASSEMBLY
    August 15th 2010, Moschopolis / Voskopoje, Albania

    We,
    The Armâns from all the Balkans state where we are living, taking part into the Great Armân Assembly held on the St. Marry Day 2010 to celebrate this special and important Christian day and in the same time, our return to this symbolic place founded by our forefathers,
    Taking into account that within the old European nations, autochthons/native in Balkans, the Armâns represent an example of historical continuity and a pattern of coexistence with the other nations,
    Being convinced that nowadays, only we the Armâns, can tell the entire world who and what we are and that we have the great responsibility for saving our civilization,
    Being aware of the fact that the Armâns have, for the first time in their modern history, the chance to express their real identity,
    Taking into consideration that the Armâns are entirely entitled to enjoy all the rights granded by the European and international norms like: The European Convention for Human Rights (1950), The ONU Pact for the civil and political rights (1966), The Frame-work Convention for the protection of national minorities (1994), The European Charter for the Regional or Minority Languages (1992), The Universal Declaration of Human Rights (1948), The Declaration on the rights of persons belonging to national or ethnic, religious and linguistic minorities (1992)
    For all these reasons, The Council of Armâns, adopts the herein

    RESOLUTION

    * The Council of Armâns requests to all the Balkans states where Armans are living (Albania, Greece, Roumania, Republic of Macedonia, Serbia and Bulgaria) that the decisional and constitutional factors and the public autorities with competences in the human rights area to intervene in order to assure the respect, the protection and the assertion of the Armân’s system of values and their ethnical, cultural, linguistic and religious identity;
    * The Council of Armâns requests the Armân’s recognitions as a regional People, autochthon in Balkans;
    * The Council of Armâns requests to all the Balkans states where Armâns are living to take a decision in accordance with the european and international standards that guarant the rights fitting to the Armâns as a regional people;
    * The Council of Armâns requests an open and democratic dialogue with all the Balkans state’s guvernments in order to find out solutions for the future of the Armân language and culture, like the study in schools of the Armân language and language use in mass-media and church.

    The present Resolution has been passed today, August 15th 2010, within the Great Armâns Assembly, on Moschopolis.
    August 15th 2010, Moschopolis, Albania

   • Sven Bømwøllen

     /  06/03/2011

    Cred ca individul nu intelege nici comentariile sale, e bun de bagat in Consilu

   • Pana una-alta ii dau un ban, ca vad ca nu intelege de vorba buna.
    Sa vedem ce ID ii mai fata imaginatia.

   • Preda

     /  11/06/2012

    As adauga ca la obiceiuri si traditie se mai adauga atitudinea – care, ea, se pare ca poate sa dainuie chiar mai mult decat obiceiurile si graiurile. Chiar si la “daco-romani”. Exista sumedenii de sate “ungureni” prin sudul Carpatilor, fondate de refugiati din Ardeal ce fugeau acum 2, 300 de ani de fratii siamezi. Se pare ca pana astazi se pot bine distinge “ungurenii” (adica romani de origine transilvana) de “bastinasi” olteni sau ce vor fi.

 80. Λαωδικιυ

   /  04/03/2011

  Si Cutso-vlahi nu inseamna vlahi schiopi ci vlahi ai crucii adica crestini. Multe din traditiile noastre de nunta au la baza esenta doctrinei crestine si aceste lucruri i-au ajutat sa practice eficient endogamia prin care si-au pastrat puritatea etnica. Inainte cu ceva timp casatoriile erau stabilite de catre batrani si mirii se vedeau pentru prima data in ziua nuntii. Nimeni nu poate contesta aceasta endogamie. Si tot pe baza acestei endogamii se elimina si ipoteza descendentei armanilor din ramasitele armatei latine.

  Răspunde
 81. Λαωδικιυ

   /  04/03/2011

  Asa ca armanii macedoneni si daco-romanii niciodata nu pot constitui unul si acelasi popor.

  Răspunde
 82. Multumesc pentru comunicatul de presa, intentionam sa il preiau si eu.
  Si mai subtire cu delirul off-topic, ca te invarti de un ban si pe ID asta.

  Răspunde
 83. eu vreau să ştiu o chestie mai degrabă, poate chiar un sondaj pe blog

  ‘cine vrea să fie aromân’

  adică pe bune, cine vrea să scrie aromân ca etnie(dar grec/macedon/roman ca nationalitate, ca nu exista teritoriu suveran) , cine vrea să facă şcoala în limba aromână, cine vrea să aibă semnale de trafic în aromână şi tot aşa.

  Răspunde
 84. sunt machedoanca intreaga soia noastra i buna di tut him armani di soia tuta gica zoe este una femeie cum se cade i super i di soi buna mini hiu una asteasa

  Răspunde
 85. @Izabela
  Sunt impresionat de ceea ce faci pentru pastrarea identitatii aromanilor din Balcani!
  Pentru ca si romanii din tara, interesati mai mult de problemele lor zilnice, sa afle ca mai sunt confrati in afara fruntariilor tarii, in imediata apropiere a granitelor, care se lupta pentru pastrarea identitatii lor, am preluat bannarele si textul Apelului pe blogul meu.
  Mult succes!

  walter, Rm Valcea

  Răspunde
 86. Multumesc! Mai multe imi doresc sa fac pentru pastrarea identitatii aromanilor din Romania, care si ei sunt bombardati cu diferite prostii privind originea lor!

  Răspunde
 87. Păstrarea identităţii reale se poate face doar individual, în casă, fiecare pentru că aşa simte, nu prin programe şi în niciun caz nu prin şcoală, ore obligatorii, tâmpenii d-astea. Metoda cu şcoala e verificată – zero.
  Doar că identitatea asta făcută AZI în casă, este – chipurile – construită temeinc, prin uzul recurent al unor elemente primare, de limbă mai ales – de cele mai multe schimonosită până la grotesc (acum câteva zile un tânăr vlăstaru: ” Î-ni vini jeep-Lu”…) – şi consacrată aşa strâmb ca fiind element definitoriu al unicităţii tradiţionale care, vezi-Doamnne, prin barbarismele astea este prezervată şi perpetuată.
  Dar, şi mai grav, cei care trag de “identitate”, pe lângă faptul că o denaturează, sunt în proporţie covârşitoare cei care se simt “altfel”. Chiar ostentativ sau, mai bine zis, demonstrativ, o să arate ei, ce armânji de nădejde suntu, pentru că zic jeep-lu, nu jeep-ul. Ce fac ăştia (iar “ăştia” sunt baza) e mult mai grav decât alternativa de a nu mai vorbi deloc armâneaşti. Ăştia nu doar că sunt proşti, dar sunt proşti cu ambiţie, sunt proşti care semnalizează, proşti cu agendă…
  Şi, când toată această “prezervare individuală” (făcută de bine-de rău, chiar dacă strâmb) este deturnată de către insanităţile patologice – anti-constituţionale, anti-statale, anti-istorice, anti-bun-simţ, anti-normlitate, anti-tot – ale cretinilor de la Comunitate, avem un rezultat splendid: şi fondul prost şi forma mai mult decât găunoasă (doar prin faptul că aderă la fond).
  În fapt, tradiţiile şi limba, adică mărcile vizibile ale “identităţii” nu se mai pot păstra, a-la-long (ti ieta tutî) decât în micro-rezervaţii artificiale (proiecte culturale, persoane-profesionişti specializaţi pe idiomul armânescu). Nu gândiţi în termeni de 20-30, gândiţi în termeni de 50, 100, 2-300 de ani. O sa fie o tristeţe cruntă.
  În afară de câteva cvasi-excepţii (Papazicu, notabilă!), care exprimă aşa cum şi ce ar trebui să exprime un român de origine armânească educat şi fără să fie agudit la cap, exclusiv din pasiune şi convingere, eu nu văd (inclusiv când trec prin faţa oglinzii) fondul măcar strict numeric (nu mai vorbim “calitativ”) necesar pentru a păstra aşa-zisa identitate.
  Cred că ne cam place să ne amăgim cu minciuni crase gen “cultura aromână”, “civilizaţia aromână” (neapărat milenare, amânouă…), iar, pe termen lung, astea n-o să facă niciun bine, pepetuând spirala asta degenerativă în care suntem şi din care oricum nu se poate ieşi, dar se mai pot salva nişte chestii.

  P.S. Nu mai intraţi în discuţii prea lungi în contradictoriu cu trollJ-ii de serviciu. Lucrurile sunt prea clare, ca să reluaţi ciclic nişte discuţii care nu fac decât să lase impresia că existe controverse, dubii, interpretări, nuanţe. Daţi-le în cap, scurt şi la obiect, iar când încep să abereze cu provocări… ejaculaţi-i era să spun, Doamne Dumnizali… ejectaţi-i, more.

  Răspunde
  • Preda

    /  16/06/2012

   Godot: modestia vorbest pentru tine. Scepticismul da si ba. Ce spui se aplica la orice natie mare sau mica: “Bildungsbürger” – cetatean cultivat, se bate in piept cu varfurile sale, ca sa poata sa evite efortul de a intelege ce spuneau acestia si din care motive. Si pesemne ca nici nu este rau, cat timp mai sus sunt suficienti care au grija ca sa mearga in ape line corabia comunitatii, si cei care au ceva de gandit si de spus sa poata si ei sa o faca in liniste.

   In ceea ce-i priveste pe Aromani; in perioada interbeilica s-a pus problema de bun simt, in exil: Romania este sub comunism, nu mai ne poate sustine, modernizarea in Grecia a atins comunitatea mai mult decat pogroamale cu 100 de ani in urma, trebuie actionat acum. Si asa s-a nascut prin anii ’70 ideea cu Europa, al carui succes s-a incununat abea in 1997 … cand Romania deja scapase de Comunism. Nenorocul a vrut ca dintr-un usor exces de zel
   pertrecut intr-una din fractiuni, la Freiburg, sa se nasca atat o scriere total pecetluita de necesitatile TASTATURII de computer din 1984 (nu avea caciula pe a, si au trecut la tilda, care exista peste tot, spre exemplu), restictii care cinci ani mai tarziu erau revolute. Dar mai
   ales s-a nascut o sete de distinctie: nu dialect ci limba, nu ramura ci popor de sine statator. Acest gen de distinctie, contrar la ce afirma orisicine, specialist ori inimos, sunt imposibile pe plan obiectiv. Ele exista desigur, dar pe unde exista, ultimul cuvant l-au avut niste circumstante istorice si politice, si nu analiza limbii sau a datinelor. Ceea ce pentru unii este dialect, si este satisfacut asa, la altii a devenit limba, dar are de cateva sute de ani in care aceasta limba este cultivata. Problema cea mare este ca acel momentan exces de zel, in sine fara mari ambitii (desi existau intre Freiburg, Paris si New York controverse pe aceste teme), a intrat cumva, Dumnezeu stie cum, pe o filiera neostangista, a fost propagat la cei care isi pot dori dezunirea Romanilor, si intr-un tarziu, citesc ca pe la mijlocul anilor ’90, i-a ajuns si pe cei direct implicati, creand scindarea comunitatii aromanesti.

   Deci pentru a putea inca pe generatii sa discute in tihna de specificul aromanesc – cum discuta Bildungsbürger de Goethe, fara sa-l citeasca prea mult – astazi sunt cateva decizii importante. In primul rand trebuesc ostoiti, prin buna-vointa si clarificare a consecintelor, separatisti si “tilde”-istii. Si trebuiesc luate nici initiative noi, moderne, intru apararea si mentinerea in modernitate a unei identitati Aromane. A se declara total singuri pe Pamant, diversi de Romani, si deci de toate neamurile Europei, nu poate fi o decizie inteleapta. A renunta la aceasta erezie, NU este insa SUFICIENT. Dar este necesar. Trebuieste o indatorire a guvernului Roman pentru afacerile Aromanilor de pretutindeni – cum exista intre razboaie – si in acest context isi gaseste si comunitatea celor din tara rolul ei aparte.

   Hai sa vorbesc raspicat si despre Greci: cu toata istoria, eu nu cred ca sunt nici ei atat de inaccesibili, in bloc. Mai mult cei megiesi si invidiosi, fara doar si poate. Aveam o conferinta la Atena acum trei ani – ca sa le fac o bucurie am povestit gazdelor ca strabunii venisera de la Zitsa – cand ma trezesc intr-un seminar cu peste 100 de oameni, si in picioare, sunt intampinat cu “Bun venit inapoi in tara”. Iaca pozna, dar prietenoasa. Nu am comentat. Dar am stat patru zile, si intr-a treia imi zice prietenul meu Theomistokles, ca vrea unul sa imi vorbeasca. Si se retrage, lasand un june amorf sa ma previna, pe mine, savantul din Germania, sa fiu atent cu acesti Blahos care sunt numai niste oieri si cateodata si hoti. Scap de el si Themistokles, care stia de ce s-a retras, verifica: “Ce-a vrut?” – “A vrut sa imi spuna ca este prost. Si mi-a oferit o demonstratie infailibila, este prost!”-“Banuiam eu, de aceea te-am lasat”. Si cu aceasta, pentru el, care vine din Laconia si nu o are decat cu prostii lui Greci care i-au tot pus bete in roate, omul si-a reluat locul in marea mare a prostiei universale, din pacate nu mereu nedaunatoare. De aceea sa nu punem pe Greci toti in aceasta oala, in care insa junele amorf isi merita locul. Concret, eu cred ca daca voi si cei din Grecia inventati niste solutii in pasi mici, moderne si concrete, si acestea sunt sustinute si de Bucuresti, nu se poate sa nu se avanseze … cu timpul. Evident azi Grecia nu are zabava de discutii altele decat Euro.

   Se mai pune problema banilor cand se vorbeste de reinnoiri. Dar aici se poate improviza si fara state! De ce nu adunati voi sapte preoti sfatosi si iubiti de Dumnezeu, mergeti cu 50 de tineri si cantati la conul Becali, si ii oferiti un proiect de fundatie Becali, in care pune doua bucati de o suta de milioane – una pentru constructii imediate de scoli, case de comunitate si biserici in tot Balcanul – alta de fundatie in timp, burse, etc. In schimb primeste cu prisos: preotii il inscriu la loc inalt in pomelnice, unde se roaga pentru iertarea pacatelor lui de-aci incolo. Si el primeste sansa, intr-o suta de ani oamenii sa isi aduca aminte altfel de el. Sansa unica. Desigur, asupra fundatiei nu are nici o decizie, caci pacatosii pentru care te rogi, nu mai conduc fundatii. Insa totusi profita mai mult decat ar mai putea el profita strangand inca un miliard (si la un moment dar i se va infunda, ca si lui Vantu, ca la atatia!). Vi se pare exagerat ce spun, dar asa se procedeaza – trebuie numai sa credeti si sa fiti cuviinciosi si cu pacatosii, caci sunt tot fapturi ale Domnului. Si daca singuri nu ii duce mintea, trebuiesc ajutati sa faca binele si spre binele lor.

   Răspunde
 88. Iti multumesc pentru aprecieri si te invit sa nu mai fii asa de dur cu tine si nici cu ceilalti aromani care gandesc altfel decat noi. Limbajul e prea dur, pe alocuri intra in conflict cu regulile mele, deci te rog sa ti-l revizuiesti pentru eventualele alte comentarii pe blogul meu.
  Ne place sau nu, imbogatirea dialectului se face prin imprumuturi adaptate la specificul nostru, ca in toate celelalte dialecte, deci “jeeplu” este absolut corect din toate punctele de vedere. Faptul ca jeeplu apartine acelor aromani cu carte putina nu e vina lor si nici a celor care nu au asa ceva. Pur si simplu asa merg lucrurile pe lumea asta.
  Nu stiu ce varsta ai, dar sunt sigura ca daca nu esti casatorit, aleasa ta nu va trebui sa raspunda la intrebarea “tu vorbesti un dialect sau o limba separata de cea romana?”, iar daca esti casatorit sunt sigura ca nici cuscrii tai nu vor trece/nu au trecut prin acest test. Concluzia: am ramas atat de putini si de neajutorati, incat “trollJ-ii de serviciu” trebuie priviti ca ceea ce sunt ei de fapt: aromani ca si noi, pe care ii iubim si alaturi de care ne traim identitatea specifica, atat cat o mai putem duce.

  Răspunde
  • Esau

    /  28/04/2012

   Bravo, imi place cum gandesti. Ceea ce nu-mi place este de ce nu avem si noi(daco-românii) macar o Izabela sau un Izabel, la fel, adica sa aiba aceeasi atitudine sau una similara.

   Răspunde
 89. ADiamandi

   /  14/07/2011

  Godot daca vorbesti exclusiv despre aromanii din Romania sunt de acord. In Albania insa, sunt comunitati functionale aromane unde aromana joaca un rol (ex: Diviaca, Grabova, Andon Poci). Acolo marcile vizibile ale identitatii se pastreaza – trecand peste faptul ca acei farseroti sunt sedentarizati. Este valabil si in Grecia in foarte putine sate sau in randul pastorilor pindeni (da, inca exista pacurari aromani – nu chiar toti oamenii care muncesc in Grecia sunt albanezi). Grecii reusesc o treaba strasnica pentru ei de a integra cultura aromana in elenism. Exista o cultura arhaica si o civilizatie aromaneasca, am putea umple un etaj la Muzeul Taranului Roman.

  Răspunde
 90. Încerc să transcriu versurile melodiei Pamporea și întîmpin unele dificultăți, în special pentru că nu cunosc limba și nici nu am un dicționar bun (din cîte îm dau seama, dacă aș avea dicționarul lui Tache Papahagi ar fi suficient ca să izbutesc).
  Dacă se ogferă cineva să mă ajute, rog să mă contacteze pe canalul de youtube: http://www.youtube.com/margagigi0

  Din păcate, versurile care se găsesc pe giony.ro nu mă lămuresc pe deplin.

  Răspunde
 91. iuliana

   /  09/08/2011

  intamplator am dat peste acest blog poza este identica cu poza bunicilor mei papu si maia tocmai am fost in macedonia in vacanta si am vizitat locurile de unde s-a coagulat prima molecula din mine .sentimentul de mandrie e sublim nu trebuie sa uitam sau sa ne jenam sa fim mandri

  Răspunde
 92. Deci esti aromâncă si te consideri aromâncă, parte a poporului român. Bravo.

  Răspunde
 93. iuliana

   /  09/08/2011

  sunt aromanca si iubesc ce are natia asta frumos in primul rand valori cum ar fi familia …din pacate padure fara uscaturi nu exista si avem din astea si printre aromani din aia parveniti si pt care banul inseamna totul.ma tin departe de astfel de persoane sotul meu e englez si e mort dupa pita de prash asa ca am mai castigat unul de partea noastra l-am dus in macedonia si i-am explicat despre fiecare loc si despre faptul ca tata a fost ucenicul fratilor manaki si a avut primul atelier fotografic in bitola langa biserica sf dumitru am aprimsu tzeri tra tutzi in bisearca

  Răspunde
 94. iuliana

   /  09/08/2011

  (839 vizualizări / 21 descărcări)

  Voru s’mãritã moashili
  ********************

  Unã dzuuã , tsi lãiatsã
  Tuti moashili ditu hoarã
  S’adunarã tsicna prefte
  S’facã kefi sh’nã tsã nãoarã

  Nu ti agioacã cu mushitsi
  Cãnd s’aprindu nu’i shicaii
  Nu potsã frati s’ieshi dininti
  Cã facu hoara dãndãnaii

  Ia mutrea’li tsi’s livendi
  Pãnã di coati scumbusiti
  Cum u s’frãngu in cãpisteari
  Au ti adrari ahãnti piti

  Nu voru alti s’minteascã
  Cã fu nveastã, cã fu featã
  Vedzã a feaminjloru di tora
  Tsiva mintea nu li afeatã

  Va sã shtibã s’facã piti
  Shtii di atseali cãrtsãconj
  I shutsãti ori plisati
  Sh’au hãbari di pi tronj

  Datsã lumaji, fatsãtsã kefi
  Cã ia vini sh’ti voi oara
  S’creapã tinirli di yergu
  S’plãscãneascã tutã hoara

  Sh’tutu ma yinu, tutu ma s’adunã
  Multi frati, multi sh’furã
  S’umplu casa nu li ncapi
  Di’u inshirã, di’u cãdzurã

  Avdzã tuti cum zburãscu
  Cum ishi spunu di tinireatsã
  Cum s’alavdã cafi sh’unã
  Trã giunaticu sh’livindeatsã

  Kiru eta, s’dusi sh’lumea
  Tsea di tora nu’i tsiva
  Bana sh’lucrãrli di atumtsea
  Nu potsu s’li’afli adzã iuva

  Iu’s bãrbatsii, iu’s irtatsii
  Cum mashi dormu tu murmintsã
  Sh’ma suskirã sh’lãcrãmeadzã
  Tuti atseali fãrã dintsã

  Sh’na unu tiniru ia iu yini
  Tãtsetsã moashi nu plãndzetsã
  Shteardzãtsã oclji hãrãsitsã’vã
  Mari tihii va’s avetsã

  Am s’vã spunu unã hãbari
  U’avdzãi sh’mini tora calea
  Multu bunã sh’hãrioasã
  Va s’vã treacã tutã jalea

  Dimãndãdzã cu amirãlu
  Di’adzã pãnu tu sãptãmãnã
  Tuti veduurli s’mãritã
  Ni tsi unã sh’nu sh’armãnã

  “Cum , tsi veduui ? ” mãili ntreabã
  Vedzã cã s’aflã sh’ma tricuti
  Cum s’dzãtsi cama moashi
  Va s’mãritã sh’nãsi tuti?

  Pãnã di unã dzãtsi omlu
  Cari ti’ahtari fu vinjtã
  Ma si’armasi dinti in gurã
  Va nu va, va’s s’mãritã

  Vedzã nihitili di moashi
  Cum in gurã s’ahulescu
  Sh’cãndu da di vãrnã dinti
  Cum arãdu shi’s hãrisescu

  “Nj’avui tihi, nj’avui parti mi mãrtai..”
  Ma sh’dzãcu tu minti
  “Dumnidzãlu mari’i numa
  Nj’alãsã pãnã adzã unu dinti”

  Shi ia ditu cohi una maii
  Tricu poati sh’di unã sutã
  Nu’ari oclji, ni ciciori
  Sh’adunatã gljemu tutã

  Niapucata va s’mãritã
  Sh’ma da gura s’u discljidã
  “Ia vedzã sorã cã’nj si pari
  Nu’am in gurã nã luskivã ?!”

  Răspunde
  • Eliza Zdru

    /  15/03/2012

   Salut, Iuliana.
   Eu fac o cercetare despre fratii Manakia. Putem lua legatura cumva te rog sa povestim putin? Sunt pe Facebook – Eliza Zdru.
   Mersi frumos.

   Răspunde
  • Dacul

    /  16/03/2012

   exista doua ramuri de limbi SATEM ai CENTUM.
   In ce ramura sunt Aromanii?
   Pai sa vedem cum zic la SUTA.
   Limba romana= SUTA.
   Limba(dialectul) aroman=citez:” sutã”
   Limba latina=CENTUM
   Limba greaca=citez:” – εκατό” (ecato)
   Limba sanscrita=SATA
   Pai atunci cum Aromanii suntu greci latinizati?

   Răspunde
 95. iuliana

   /  09/08/2011

  sa va harsiti

  Răspunde
 96. ancam

   /  10/08/2011

  Salut, eu sunt romancă și sunt curioasă în limba aromână se citește așa cum se scrie? Care este alfabetul aromân? Mulțumesc!

  Răspunde
 97. Armanlu

   /  29/08/2011

  e vrajala voi romani doar uncercat su ne furat cultura.
  fara noi perdet jumate din cultura voastra. si tot !!!!Armanji!!!!
  care au tradat poporlul lor sa aiba rusine nenorociti. Armanji suntu Armanji nu mucani!!!!

  Răspunde
 98. Parpanghel

   /  01/09/2011

  Stimate Domn Armanlu,
  Cand spui ca rumunii incercat furat cultura la Armanji te referi la nume precum I.L. Caragiale, Toma Caragiu, mitropolit Shaguna, Ion Caramitru, etc care au creat si s-au realizat in Romania ?
  Daca asa crezi te inseli amarnic. Crezi ca daca s-ar fi dus Caragiale in Patagonia sau Madagascar ar mai fi existat Caragiale ? Jamais ! Aici i-a fost sufletul de a creat opere nemuritoare si eu il iubesc, este de-al meu.
  Este drept, armanjii nu sunt mucani, sunt arm^ni grecizati si/sau slavizati de bulgari sau sarbi. Sa fie ei sanatosi cu cirilico-glagoliticele lor. Noi n-o sa dam latineasca noastra pe bulgareasca sau sarbeasca lor.

  Răspunde
 99. Comentez afirmatia dl LAODIKIU;”Despre scrieri de dinaintea limbii latine exista evanghelii sau parti din ele ce au fost scrise in limba armana cu alfabet grecesc”
  Intrebare: Care sunt acele scrieri din ce an sunt ca romanii au venit in anul100 inainte de Cristus si a cucerit sudul Dunarii ,arata-le si noua ca ar fi foarte interesante.
  Dar iti spun sigur :Nu exista sau nu au fost inca descoperite.
  De cand le caut si nu le gasesc.

  Răspunde
 1. O CHESTIUNE DE DEMNITATE ROMANEASCA: Noi suntem AROMÂNI, nu “ARMÃNJ!” « CER SI PAMANT ROMANESC
 2. Ei sunt AROMÂNI. Iar eu ii sustin! « MaghiaRomania
 3. “Νόι σουντεμ ΑΡΟΜÂΝΙ, νου ΑΡΜÃΝJ!” – ω καμπανιε α μπλογουλουι Ζμποαρâ Νιανγρâψιτι « pacurarulvalah
 4. George Damian: Cum a inventat TVR minoritatea aromână | Ziaristi Online

Lasă un comentariu

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 143 other followers

%d bloggers like this: