Contribuţia inestimabilă a Matildei Caragiu-Marioţeanu la „Nea Mărin miliardar”

Daca va amintiti actiunea comediei „Nea Marin miliardar”, aceasta se invarte in jurul Samanthei, fiica miliardarului Marlon Juvet, care este rapita de o banda de gangsteri ce pretind un milion de dolari rascumparare. Desi episodic, rolul Samanthei pune in scena intriga dupa care se va desfasura o intreaga actiune plina de gaguri si burlesc, oferind posibilitatea de etalare a imensului talent actoricesc al unei pleiade de actori dintr-o generatie disparuta azi si care nu pare a putea fi inlocuita prea curand la acelasi nivel artistic.

In toata aceasta distributie sclipitoare a trecut aproape neobservata exact interpreta rolului amintit, de care putini isi mai amintesc astazi: Brânduşa Marioţeanu. Daca numele vă sună cunoscut, nu v-ati inselat: este vorba despre unica fiica a Matildei Caragiu-Marioteanu.

Conform propriilor sale confesiuni facute unor publicatii din tara, Brandusa a fost rapid fascinata de cariera unchiului Toma, drept care s-a inscris la IATC, si a fost distribuita in cateva din filmele prestigioase ale vremii. Pe langa „Nea Marin miliardar” (1979, regia Sergiu Nicolaescu), a mai jucat in „Filip cel Bun” (1975, regia Dan Pita) si in „Ratacire” (1978, regia Alexandru Tatos). Cariera sa actoriceasca se va sfarsi insa aici. Pe la 22 de ani emigreaza la Paris si incearca sa isi implineasca adevaratul sau vis, acela de a lucra in lumea modei. Apoi, dupa aproape doi ani, ajunsa in Canada, se lanseaza rapid ca fashion editor la „L’Express de Toronto”.

Drumul astfel deschis o propulseaza ca vicepresedinte de global marketing la Hugo Boss, job cu care ajunge la New York. In aceasta calitate, se imprieteneste cu presedintele revistei „The New Yorker”, care ii cere sa dezvolte trei editii de moda pentru revista. De aici a mai fost un singur pas pana la marele succes de care s-a bucurat o data cu explozia Internetului: Fashion Wire Daily – un fel de Associated Press despre moda. Astfel a inventat fashion news, un concept care nu exista in America pana atunci, adica o revista consacrata exclusiv stirilor de moda si adresata celor bogati.

In prezent, Brandusa Niro (dupa numele sotului), este in topul Fashion’s 50 most powerful in calitate de redactor-sef la „The Daily”, revista de moda despre care „Daily News” scrie ca ar fi „the breathless, tongue-in-chic love child of Vogue and a teen magazine. There isn’t a self-respecting fashionista who doesn’t pore over it — and Romanian-born former model Niro is the creative czarina behind it all.”

Nimeni nu mai stie insa ca ţarina modei din New York este aromâncă…

Articolul precedent
Lasă un comentariu

18 comentarii

 1. E discutabil dacă acesta a fost visul Brânduşei.

  Într-un interviu la emisiunea „Profesioniştii”, Marea Doamnă mărturisea cum că „puiul ei”, „mieluşa ei” (cum atât de frumos o alinta într-o poezie) a plecat din România pur şi simplu pentru a ieşi de sub umbra ilustrelor ei rude.

  Răspunde
 2. E indiscutabil ca acesta a fost visul Brandusei.
  In putinele interviuri pe care le-a acordat unor reviste din tara, ea insasi marturiseste ca fascinatia pentru moda i-au provocat-o revistele „Vogue” si „Elle” pe care lali Toma i le aducea de la ambasade. Si nu cred ca isi dorea sa iasa de sub umbra ilustrelor ei rude, din moment ce scurta cariera cinematografica i se datoreaza exclusiv modelului pe care l-a avut in familie.

  Răspunde
 3. Izabela

  Următeşte interviul Matildei Caragiu-Marioţeanu. Cred că este pe YouTube.

  Răspunde
 4. mircea1965

   /  21/06/2011

  cu tot respectul, e bine ca si-a pastrat visul cu moda, daca pricepeti ce vreau sa spun.:)

  Răspunde
 5. Marius, am vazut interviul dnei Matilda. Ramane la latitudinea fiecaruia dintre noi pe cine crede: pe mama, care vede lucrurile asa cum ar fi vrut ea sa fie, sau pe fiica, despre care este pana la urma vorba in postarea mea.
  Mircea, daca pricep bine, nu te-a dat pe spate talentul actoricesc al Brandusei:)

  Răspunde
 6. Excelent articol. Felicitări! Mi-a răspuns cu vîrf şi îndesat la toate întrebările pe care le aveam despre „Samantha”. Nea Mărin Miliardar este filmul preferat al copilăriei mele. Încă nu mî pot sătura de el. L-am văzut pînă acum de peste 50 de ori. Cît despre destinul şi cariera doamnei Brânduşa… sunt profund impresionat!

  Răspunde
  • citizen cc

    /  01/01/2015

   Un film grozav , cu actori magnifici ..Romania a avut multi actori foarte mari dar pe Amza l-am iiubit pentru natuiraletea sa …

   Răspunde
 7. Multumesc, Lucian. Privit astazi, „Nea Marin” pare generatiei noastre chiar desuet, dar eu ma straduiesc sa vad in el niste actori de un nivel rar (sa nu zic deloc) intalnit astazi.
  Destinul doamnei Brandusa… i-a oferit si bune si rele. Nu are copii si spune ca nu regreta, dar se pare ca familia Caragiu se imputineaza iremediabil!

  Răspunde
  • citizen cc

    /  30/04/2016

   Da , filmul pare astazi desuet dar sa nu uitam un lucru – mijloacele cinematografiei de atunci erau extrem de limitate precum limitata era si libertatea de expresie .. .Magnific este insa jocul actorilor , in fiecare scena se vede marele talent al acestor mari disparuti …

   Răspunde
 8. VIVIAN IORDACHE

   /  30/07/2012

  Credeam ca snt singrul care am vazut acest film de 40 – 50 de ori si l-as mai vedea de inca atatea ori daca timpul imi va permite, pentru ca este singurul drog pe care mi-l administrez. Filmul mi-a placut si-mi place foarte mult , dar resimt durerea pierderii multor actori din acest film (unii au murit iar altii precum Brandusa au ales alte cariere), dar odata cu pierderea lor se pare ca in strafundurile mele tanjesc dupa acele vremuri cand, foarte tanar fiind, nu aveam nicio grija.

  Răspunde
 9. Că marii actori din film s-au dus, e o mare tragedie, dar mai mare e tragedia ca nu se arata absolut nimeni de nivelul lor in generatiile de actori de azi…

  Răspunde
  • Tiberiu Bone

    /  06/01/2013

   Pentru ca in acele timpuri comunistii puneau baza si pe talent nu numai pe origine sociala. Astia de azi nu pun baza nici pe talent si nici pe originea sociala ci numai pe cea etnica. Asta ar fi explicatia. Cu exceptia lui Ctin Tanase, „bestiile” comuniste au tinut la mare pret pe artistii de valoare, chiar si pe cei ce proveneau din scoala ante-comunista.

   Răspunde
   • Dacul - DD

     /  06/01/2013

    Astia de azi nu pun baza nici pe talent si nici pe originea sociala ci numai pe cea etnica.
    Da un exemplu .Ce are etnia cu talentul.

  • Ce inseamna „numai pe cea etnica”?

   Răspunde
 10. Tiberiu Bone

   /  06/01/2013

  Pacat ca este frumoasa si desteapta si nu are urmasi directi. Si nici Toma Caragiu n-are urmasi ?

  Răspunde
 11. Dublon Credincios Domnului

   /  31/01/2014

  Uitati un singur lucru, uitati ca Dumnezeu nu ne va judeca dupa cati copii am lasat ci dupa faptele pe care le-am facut in viata noastra.Dumnezeu da unora copii iar pe altii ii lasa sa treaca prin aceasta lume fara sa lase urmasi.Sfintii parinti care au trait in manastiri au avut copii ? Dar ei s-au mantuit pe cand altii cu copi NU. Fiecare om trebuie sa traiasca ca om si de vor fi copii sa-i educe in respect de Dumnezeu si de oameni. Oare cine suntem noi sa-i judecam pe altii ? Are cine sa ne judece pe noi, voi vedetiva de ale voastre. Frumoasa si vesnic tanara Brandusa va dainuii in inimile noastre alaturi de elita de actori care au dat viata atator personaje.Dumnezeu sa ne ierte pe toti si sa ne miluiasca. Doamne ajuta.
  Gheorghe.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

Alături de 218 alți urmăritori

%d blogeri au apreciat asta: