Grecia a fost falimentată de aromâni

Aflata de vreo doi ani in faliment de facto, Grecia se joaca de-a tancurile si fregatele militare pe banii cetatenilor Europei. Pe cine sa mai intereseze atunci că, in plina criza, grecii gasesc chiar si fonduri pentru a cumpara identitatea aromânilor?

Cititi mai jos un fragment dintr-un interviu realizat de un reporter al Radio France Internationale cu părintele Dumitraq Veriga, preot aromân din Korcea, despre intensa campanie de deznaționalizare dusă de Grecia la adresa comunității aromâneşti din Albania:

Părintele Veriga: Problema stă astfel: grecii vor să aibă un număr cât mai mare de conaționali în Albania. Și pentru asta îi plătesc pe aromâni să se declare greci. Să știți că spre exemplu, un pensionar de 65 de ani care se declară grec primește peste 380 de euro.

Ștefan Popescu: Pe lună?

Părintele Veriga: 380 de euro pe lună, chiar dacă n-a muncit deloc pentru aceşti bani.

Ștefan Popescu: Putem spune, părinte, că s-a pierdut cauza românismului în Albania şi că partida a fost câştigată de greci?

Părintele Veriga: Sigur că putem spune asta și totul din cauza banilor pe care îi dau. Și cine nu dorește euro?

Ștefan Popescu: Şi România nu ajută?

Părintele Veriga: Nimic.

Ștefan Popescu: Numai moral şi cultural…

Părintele Veriga: Moral şi cultural şi cu burse de studiu. Dar dacă un aromân se declară grec, autoritățile grecești îți dau imediat și cetățenia.

Ștefan Popescu: Părinte, dumneavoastră de ce nu v-ați declarat grec?

Părintele Veriga: Cum să mă declar eu?! Asta nu se poate! Eu nu pot să fiu trădător al Neamului meu! Nu pot gândi așa ceva, deși mi-au oferit! Eu nu am voie să merg în Grecia. Nu-mi dau viză. La consulatul grec, când m-am dus ultima dată mi-au spus „Dacă te declari vlaho-grec primeşti viză”. Am zis „Salut!” şi am plecat.

Ștefan Popescu: Și n-ați fost deloc în Grecia?

Părintele Veriga: Am fost cu șase ani înainte. Aveam un frate bolnav, era acolo internat la spital. Atunci mi-au dat o viză dar cu mare greutate, cu întrebări de genul „Unde mergeţi? De ce mergeţi?” Aveau frică de mine că aş face propagandă românească în Grecia.

Ștefan Popescu: În Pind?

Părintele Veriga: Păi în Pind, Pindul este tot vlah dar se ascund, le este frică să se declare vlahi, aromâni.

Ștefan Popescu: Dar aici, în Albania, nu vă este frică să vă declarați aromâni?

Părintele Veriga: Eu n-am frică, dar multora le este frică. Au frică să nu fie atinși la bani. Au frică să nu iasă în pierdere. Eu n-am frică pentru că nu am bani. Eu nu pot să pierd naționalitatea mea! Și vorbesc și cu alții, care au cedat și le spun „Ruşine!”, „Cum aţi putut?”.

Articolul precedent
Lasă un comentariu

110 comentarii

 1. Comentez:Părintele Veriga: Eu n-am frică, dar multora le este frică. Au frică să nu fie atinși la bani. Au frică să nu iasă în pierdere. Eu n-am frică pentru că nu am bani. Eu nu pot să pierd naționalitatea mea! Și vorbesc și cu alții, care au cedat și le spun „Ruşine!”, „Cum aţi putut?”.
  Pai Grecia de unde are bani decat din impozite si taxe puse si Aromanilor .
  Am mai spus-o si o repet Aromanii au cuvinte identice cu cele din limba romana care nu se gasesc in limba greaca si latina.
  Sa-mi spuna si mie un om de-al nostru care se crede grec :
  DE UNDE SUNT ACESTE CUVINTE?
  Orasul SARUNA numit de greci Salonic vine de la SARE cuvant care se gaseste numai in aromana si romana ,celelate popoare spunand in limba latina=sal,germ=saltz,slav=sal.
  Aromanii sunt Traco-geti (poate si macedoneni) stapani pe pamantul lor de mii de ani si se pare ca acum a sosit timpul sa dispara .Asta depinde de ei.

  Răspunde
 2. Dacule, tu crezi ca protocronismul este un raspuns la toate intrebarile istoriei, dar adevarul e ca nu ofera niciun raspuns concret.
  „Salonic” ii spun (daco)românii, dar numele orasului in greceste este Thessaloniki (Θεσσαλονίκη), de la Thessalonica, sora lui Alexandru Macedon, care a fondat orasul. Acesta este teoria cel mai larg acceptata, care considera ca fata a fost numită asa de tatăl ei, pentru că Filip a auzit prima dată de nasterea ei după ce a înfrânt („nike”) Tesalia.
  Cuvantul romanesc „sare” provine din latinescul „sal / salis”, unde litera „l” a devenit „r” prin fenomenul lingvistic numit „rotacizare”. Hai sa discutam pe baze stiintifice si sa lasam povestile pe seama copiilor, oricat de frumoase ar fi ele, pentru că din povesti d-astea s-au nascut si „makedonarmanii”.

  Răspunde
  • Comentez:
   Cuvantul romanesc “sare” provine din latinescul “sal / salis”, unde litera “l” a devenit “r” prin fenomenul lingvistic numit “rotacizare”.(ROTACISM)
   1.Domnisoara Izabela dar Sanscritii in texte de acum 3500 ani spuneau la sare tot SARE.
   Cuvantul «SARE» in limba Sanscrita =SARA ,
   Si ei tot de la latini l-au luat ?
   2.De asemenea cuvantul SOARE il gasim in limba Sanscrita== SUR, SURIA,si nu SOL ca in Latina Germanic Sol, Greek Helios, Lithuanian Saulė. spanish:sol portuguese:sol italian:sol french:soleil romansch:sulegl romanian:soare ,then danish:sol norwegian:sol swedish:sol russian:solntse bulgarian:slantse then english:sun dutch:zonnig german:sonne , sanskrit:surya Thracian personal name Suregethes ‘the bright (one, i.e. god or person)’. If so, the meaning must have been also ‘the bright one, the bright god’.
   3.Acelasi lucru s-a intamplat si cuvantului APA?
   NU adevarul este :Cuvantul APA il gasim in limba Sanscrita===APA ,in latina=AQUA ,
   Letona =UPA, proto gal= AB ,ABA . Dacii spuneau APA,. Greek name = Ἄβα. A nymph, also local queen and a place name. There are more Thracian names with the root ab-/ap- which must derive from IE *ap- ‘water, river’, Sanskrit =āpah ‘waters’, Persian āb ‘water’. Old Persian napas ‘spring’ [63]= Naparis .The Romanian river- and place-names witness the same Thracian origin.
   Tradus ce scrie mai sus: In Grecia s-a gasit inscriptie cu numele unei Ninfe (zeitze) sau regina locala care se numea ABA.
   Continui traducerea :Sunt multe denumiri de locuri cu nume Tracice care au ca radacina cuvantul AB / AP.
   Raurile din Romania si denumiri de localitati au aceasi origine Tracica.
   Inchei traducerea aproximativa.
   Deci CARE ESTE CONCLUZIA?
   Cine suntem noi? Pe ce teritoriu locuiam ?Ce limba vorbeam?

   Răspunde
   • @Dacul

    Concluzia nu se poate deduce pe baza unui comentariu de câteva rânduri. Indiferent din ce s-ar trage aromânii, nu poţi veni cu două-trei cuvinte şi spune: iată de unde provin ele, deci am elucidat misterul!

    Indiferent de partea cui eşti, discuţia despre originea aromânilor este mai vastă şi comportă o analiză mult mai detaliată a limbii în ansamblul ei, nu doar câteva cuvinte aruncate pe masă cu aplomb. Cuvinte o să găseşti şi care se aseamănă cu cele greceşti, sunt sigur. Ce faci tu aici e pueril.

 3. Ochila cel Iscoditor

   /  26/11/2011

  @Lotus Originea aromanilor si a limbii lor este demult cunoscuta in mediile culturale din intreaga lume si orice dezbatere pe aceasta tema trebuie inceputa prin contrazicerea vehementa cu multiple dovezi pentru ca nu este o problema deschisa.
  Factorul politic nu are importanta: da, originea comuna a tuturor romanilor nu este recunoscuta de statele care o considera o piedica. Temeiurile teoriilor sunt ilogice , speculeaza cu o logica de primata de exemplu: „aromanii nu sunt romani pentru ca originea lor nu e din Romania”, „moldovenii nu sunt romani pentru ca Stefan cel Mare a avut conflicte cu valahii”.
  Despre limba, cei mai vehementi minoritaristi cu scaun la cap, accepta mustacind, sau evita sa contrazica teoria clasica a separarii dialectelor/limbilor dintr-o limba comuna la inceputul mileniului trecut.

  Răspunde
  • Eu nu discutam despre originea aromânilor ci despre felul în care susţii o teză de genul ăsta.

   Răspunde
 4. Costin

   /  26/11/2011

  Cum ai ajuns tu la concluzia ca Grecia a fost falimentata de aromani?

  Răspunde
  • 😆
   De ce oare dintre toti cei care au citit articolul asta pana acum, numai tu ai pus intrebarea asta?

   Răspunde
   • Costin

     /  27/11/2011

    Adica? Nu sunt persoana potrivita?:)
    Ma asteptam sa citesc despre niste aromani care au incheiat contracte cu statul grec care s-au dovedit a fi paguboase pentru acesta din urma, cum se intampla pe la noi, sau alte lucruri gen rambursari ilegale de tva, etc. Da cand colo e cu totul si cu totul altceva. Si de aici intrebarea.
    Am inteles ca grecii au fost cei care au oferit bani aromanilor si nicidecum aromanii sa fi cerut bani grecilor. As curios cati dintre aromani din romania s-ar declara vlaho-greci daca statul grec ar da bani si aici? :)

   • Probabil toti cei care poseda carnet de membru al Comunitatii Armane din Romania!😆

  • roman

    /  06/10/2015

   Nu cumva Sofocle sau Plaut au fost aromani ? Haida de , peste tot unde se petrece ceva important in peninsula asta vedeti numai aromani …

   Răspunde
 5. Nu vreau sa fiu inteles gresit ,pentru ca eu stimez grecii antici si chiar le sunt recunoscator pentru scrierile lor despre stramosii nostrii Traco-geti, dar cautam doar ADEVARUL ISTORIC.Pe un sait de colectionari de bani vechi am gasit urmatorul lucru care poate lamurii cine erau MACEDONENII. CITEZ :”Ancient coinage of trace
  http://www.snible.org/coins/hn/thrace
  From the date of the constitution of the Roman Province of Macedonia, B.C. 146, down to the age of Augustus,…… only coins to which we can point as belonging to this period are base copies of the money of Lysimachus and Alexander, and rare tetradrachms imitated from the late coins of Thasos, reading ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΘΡΑΚΩΝ .On what occasion the Thracians were sufficiently united in one homogeneous community ”
  Adica tradus aproximativ:
  LA DATA CONSTITUIRII PROVINCII ROMANE MACEDONIA 146 inaintea erei noastre (BC)
  IN TIMPUL LUI AUGUSTUS…..SINGURA MONEDA DIN ACEASTA PERIOADA ERA O COPIE A MONEDEI LUI LUSIMAKUS SI ALEXANDROU PE CARE SCRIA si acum surpriza”
  ” cititi cu atentie ERAKLEOU SOTIEROS TRAKON adica Eracle regele TRACILOR ”
  continui :LA ACEASTA DATA TRACII ERAU SUFICIENT DE UNITI SI OMOGENI”
  Intrebare :Care Traci din MACEDONIA?
  Poate raspundeti dvs.
  Nota. Nu trebuie sa ne lasam pacaliti de faptul ca limba greaca era folosita de Regii Traci ,Macedoneni ,Odrusi ,Gali ..etc IN CANCELARIILE DOMNESTI pentru ca era o limba de circulatie internationala cum este Engleza astazi. Asa se puteau intelege cu Persii,Latinii,Egiptenii ,…ETC.

  Răspunde
 6. carpul din Slanicul Moldovei

   /  26/11/2011

  calambur titlul, te joci!

  cam ciudat…Salonic, Slanic
  Pare plauzibila povestea cu sora lui Alexandru, dar ce legatura au grecii cu asta? Ca daca si Macedoneanul era grec, eu sunt Alladin!

  Dar cea mai simpatica poveste e asta cu Rotacismul, am un Ranjet! Cand nici bromura aia de gogoasa nu mai sta in picioare, descoperim r o t a c i s m u l!
  Adica suntem copii idioti, Izabela???
  Pai, daca aia din teritoriile neocupate de roma, ai de au luptat tot timpul cu trupele imperiale, numeau acel praf indispensabil cumva, cu mii de ani inainte de roma, CUM DRAKul SE PUTEA NUMI INAINTE „SARE” DACA NU TOT „SARE” SAU CEVA P-ACOLO, VREO LITERA, DOUA SCHIMBATE?

  auzi….r o t a c i s m!

  Uitati-va cate a sterpelit roma de la altii, ca ulterior sa li se atribuie lor! Sunt studii cu liste intregi.

  Astia au luat cuvantul din daca, l-au „frantuzit” in latina, iar acum hahalerele i-au gasit originea latina! Endemic.

  Răspunde
  • Matei

    /  06/06/2012

   Aladine, Alexandru era grec!:) Era grec dupa mama iar tata-su Filip era jumate grec, jumate ilir. Toate numele dinastiei macedonene sunt nume grecesti, in fine, nu intru in amanunte dar cel putin aici, grecii au dreptate, Macedonia apartine lumii elenistice.

   Răspunde
   • Esau

     /  30/07/2012

    Si de ce-i zice Alexandru Macedon si nu Alexandru Grec ?

 7. Salonic este principalul oras din regiunea greacă Macedonia si a fost capitala unuia dintre cele patru districte romane ale Macedoniei.
  „Adica suntem copii idioti, Izabela???”:)

  Răspunde
 8. carpul din Slanicul Moldovei

   /  26/11/2011

  e, de asta suntem aici! Nu ma refer la ce ai spus, ci la ceea ce avem nevoie ca sa intregim lucrurile! Sa vedem ce se stie dinspre aromâni, dar si ipotezele lor despre ramura traca din sudul Dunarii.

  Răspunde
 9. hamlet

   /  27/11/2011

  Bai oameni buni , nu sunteti in cestiune si sunteti obositori. Intrati in toate posturile, o bagati pe-asta cu sarea… voi cititi blogul inainte? Vine cate-un semidoct din trei in trei raspunsuri si-o mai baga o data. Parca sunteti toti de la pdl: vi se spun 3 fraze, pe care nu le intelegeti,dar le invatati pe de rost, si incepeti sa improscati cu ele incontinuu si incontinent, indiferent daca are sau nu – de obicei, nu – legatura cu subiectul. Sunt sigur ca apareti si pe blogurile cu retete culinare. Si veniti mereu, cu cas la gura si abia iesiti din pampersi, sa ”lamuriti subiectu’, sa intregiti imaginea’, numai pentru ca ati aflat si voi, intamplator, […] ca e o kestie cu tracii si romanii, care-i najpa, nu-i cum ati auzit-o voi pe profa de istorie…. sau era geogra… nu mai stiti sigur da’ nu era pe bune.
  Si… pac pe bloguri, sa afle toti, ca sectantii aia cretini care vin la usa sa-ti dea vestea cea mare: ”a inviat Cristos!” Sa mori tu, abia acum ai aflat? Noua ne-a dat vestea asta apostolul Andrei, Cel dintai Chemat, acum 2000 de ani.
  Aveti ceva de spus PE SUBIECTUL din articol? Nu, ca nu cunoasteti, de fapt, nici un subiect. Si incepeti cu sarea…

  Răspunde
 10. Vio

   /  27/11/2011

  Izabela Papazicu / 27/11/2011
  „Probabil toti cei care poseda carnet de membru al Comunitatii Armane din Romania! ”
  Gluma gluma dar asta nu-si avea rostul,a fost o rautate inutila.

  Răspunde
 11. Vio

   /  27/11/2011

  N-am prins nimic,e greu dupa o noapte scurta:)

  Răspunde
 12. Daca promiti ca nu mai pierzi noptile:), uite poanta:
  Am vrut sa insinuez ca nu exista nimeni care sa fi semnat vreo adeziune la CARo, iar ei isi inchipuie ca toti cei care fac sali pline la spectacolele pe care le organizeaza se vor „makedonarmani”. Sau daca exista cineva care poseda carnet de membru, il rog sa imi trimita si mie o copie scanata aici pe blog, sa stiu si eu pe cine reprezinta toata „comunitatea” aia!

  Răspunde
  • Costin

    /  27/11/2011

   Sa stii ca spectacolele acelea nu se fac doar pentru cei care se vor makedonarmani ci se fac pentru toti armani. Nu cred ca te-ai dus la sediul CAro sa cumperi bilete si nu ti-au dat pentru ca nu ai carnet de membru.

   Răspunde
  • Stiu totul despre spectacolele acelea, pentru ca n-am ratat aproape niciunul. Si alaturi de mine erau aromani di tuti hoarili care habar n-aveau cine e Fara, Canacheu sau Samara, dar au fost contabilizati in comunicate cum ca „mii de aromani s-au strans in sala, exprimandu-si dorinta de a fi recunoscuti ca minoritate nationala”. Biletele nu s-au dat la Fara, s-au platit la intarea in sala si banii i-au incasat artistii, vreau sa cred ca Fara nu si-a tras partea ei.
   Da’ carnetu’, unde-i carnetu’?😆
   Si ca sa nu mai fim offtopic si sa nu se mai simta vreun makedonarman lezat in minoritate, hai sa zicem ca poanta era ca membrii Fara s-ar declara greci pentru 380 EUR/luna, ca doar Saruna e in Macedonia, nu?

   Răspunde
 13. hamleţel incontinentu' raj ka pur

   /  27/11/2011

  …posibil ca pe greci au pus altii ochii de cand au luat campionatul de fotbal, s-or fi gandit unii ca le-a crescut nasul, si apoi au o tara frumoasa, femei pe masura nu prea am vazut, dar nu conteaza…ceva insule in minus, cateva datorii in plus, le parazitezi orgoliul exacerbat si comoditatea proverbiala…

  grecii vechi – Intemeietorii, era ceva de capul lor, cinstiti, au consemnat asa cum a fost, i-au recunoscut pe cei care au fost inaintea lor. Apoi, lucrurile s-au mai stricat, dupa moravuri, toti ceilalti au devenit niste barbari, Elada buricul lumii. Pana la urma au venit romanii, si-au dat seama ca au nevoie de ei, aveau si un oarecare ascendent…

  Răspunde
 14. Mi-a spus un prieten albanez ca grecii au aceeasi politica si fata de albanezii ortodocsi…

  Pe de alta parte,in Balcani, Romania este acuzata in fel si chip atunci cand incearca sa-i ajute pe fratii aromani.
  Intr-un articol din Deutsche Welle aflam ca Serviciile speciale bulgare acuza contraspionajul romanesc ca incearca sa ii uneasca sub o singura umbrela pe vlahi si pe aromani

  „Contraspionajului romanesc, vlahii si aromanii

  Daca intregul raport al Serviciului Secret bulgar tinde sa dea dreptate acelor voci europene care considera Bulgaria cea mai corupta tara din Uniune, exista totusi cateva pasaje scrise parca de agenti nereformati, ramasi in post din jumatatea national-comunista a secolului XX si mosteniti tel-quel de contraspionajul statului devenit membru UE si NATO.

  In raport sunt mentionati si rezidenti ai contraspionajului romanesc, aflati la Sofia sub acoperire diplomatica, si care se fac “vinovati” de contactarea liderilor comunitatilor vlahe si aromane, pe care si le-ar dori reunite sub o singura umbrela; in acest sens, DANS (serviciul bulgar de spionaj), a observat finantarea unor organizatii culturale, in joc fiind si Departamentul de la Bucuresti pentru Romanii de Pretutindeni.”

  Răspunde
  • Deci face si SRI un dans cu bulgarii… E bine ca Romania mai face cate ceva pentru aromanii din Balcani, pacat ca nu face mai nimic pentru aromanii din tara…

   Răspunde
  • Escu numir nu escu numa

    /  31/07/2012

   Romania nu face nimic ca sa-i ajute pe aromani. Propaganda romaneasca nu ne ajuta deloc. Cui ii spuneti ca Romania ii ajuta pe aromani? Pai unde e Romania sa ne ajuta sa refacem scolile in FYROM, ce face Romania ca aromanii sa fie recunoscuti in Grecia, Albania, Bulgaria, Serbia…??? Ce face Romania pentru aromanii din Romania? Nu se poate o scoala macar la Constanta daca nu in alta parte? Si cu ce ne-a ajutat Romania? Ca a primit niste refugiati si oameni deportati din locurile unde traiau? Oameni care n-aveau unde sa se duca fugind din terorul facut asupra lor de la greci, bulgari… turci, albanezi… Si cu asta se lauda Romania? Daca cineva vrea sa te ajuta, te ajuta… fara sa-ti baga conditii. Asa ca… nu spuneti ca Romania ii ajuta pe aromani. De ce nu spuneti cu ce scop statul roman acorda burse de 50$ pentru studenti de origine aromana? De ce dupa ce ajungeau in Romania la acte le scria de origine romana? De ce Romania a incercat (si si-a facut) sa faca „colaboranti” printre studentii care s-au dus sa studieze acolo. Asta e adevarul. Totul are doar un scop…deznationalizarea a aromanilor. Asta e scopul romanesc in toata treaba cu aromanii. Cum sa faca ca sa-i faca romani. Ca si scopul grecesc.
   In legatura cu articolul… ce sa zic. Nu stiu de unde a venit titlul, dar e dreptul vostru sa faceti ce vreti cu blogul vostru… mash sa shtits ca armanjlji ved tut… shi shtim multu ghini ca him singuri shi ca cana nu na agiuta. Maca agiumsim pana aoa shi armanjlji s-dzaca ca suntu romanj tsi s-dzac. Armanamea tricu shi di turtsa, shi di ghirmanj, shi di grets shi di slavi… nu chirem lishor. Tritsem shi propagandili aesti…

   Răspunde
   • matei, nu esti roman get beget, asta pot s-o spun fata sa te cunosc. nu stiu la care scoala te referi cand spui ca acolo am invatat aburelile alea, pentru ca eu, spre deosebire de tine am ceva mai multe scoli la activ, inclusiv una de istorie. Problema nu e unde am invata eu aburelile, ci unde dracu ai invatat tu ca alea sunt abureli, la o adica.
    asta, pe de o parte. Pe de alta parte, pot intelege ca esti dezinteresat de problema si ca esti satul (de ce? cine te-a saturat?) si ti-e greata de una sau alta, dar intrebarea mea e: ce cauti pe blog, in cazul asta? ca n-a venit nimeni peste tine in casa sa-ti toarne aburelile pe gat. Explicatia simpla nu poate fi decat ca esti un individ cointeresat sa intri pe bloguri si sa te declari ingretosat de romani si de teoriile lor aburitoare. Esti unul din grecii sau ungurii platiti sa faca propaganda antiromanesca pe bloguri, cum unii sunt platiti sa faca propaganda probasescu etc. Si cum, in problematica aromana singurii interesati sa ii rupa de romani sunt grecii, pentru ca au pretentii teritoriale nejustificate si unguriim, pentru ca au interes ca in romania sa existe „minoritati” nerecunoscute care sa le alimenteze lor discursul cu „Romania” stat multinational care nu acorda drepturi minoritatilor, intelegi de ce sunt sigur pe cele ce spun.
    Sunt sigur ca exista romani get beget semialfabetizati care sunt ingretosati si de neamul asta si de istorie si de ce vrei tu, dar… ei nu intra, garantat, pe bloguri unde se discuta asemenea probleme, asa cum eu nu intru niciodata pe site-uri cu yoga, sau baptiste sau cu alte elucubratii.

   • Felul in care te semnezi nu face decat sa imi confirme inca o data ca ceea ce am afirmat despre neoarmanism este perfect adevarat. Faptul ca te consideri doar un numar si nu o personalitate cu un nume, denota ca acolo exista o organizare de tip sectar, in care vi se spala creierele cu tot felul de prostii straine de interesul aromanilor.
    Daca ar exista vreunul dintre voi care sa accepte realitatea, ar pune mana pe o carte scrisa de istorici de profesie si ar afla cateva lucruri elementare despre aromani. Unul dintre ele este faptul ca multi dintre noi nu am fi existat astazi daca Regatul Romaniei nu ar fi pus la dispozitia unor „refugiati si oameni deportati din locurile unde traiau” teritoriul Cadrilaterului, la cererea disperata de ajutor a acestora, care se simteau, s-au declarat si au fost acceptati drept ROMÂNI, pentru că nici macar Constitutia de atunci nu permitea colonizarea teritoriului national cu elemente de alta etnie. Imi pare rau ca trebuie sa iti demonstrez ca 1+1=2, dar daca tot nu intelegi, pune-ti si singur o intrebare simpla: de ce strabunicii nostri nu au cerut atunci ajutor din Uganda, Papua Noua Giunee, Trinidad si Tobago si nici macar nu au strigat catre Italia, ca doar era mai aproape si tot de ginta latina, nu?
    Iti spun eu de ce, si poate o sa-ti intre bine in cap: pentru ca NOI SUNTEM ROMÂNI AROMÂNI, adica inainte de a fi aromâni, apartinem românității. Asta a afirmat o aromâncă ceva mai desteapta decat noi doi, pe numele său MATILDA CARAGIU MARIOTEANU, pentru ca asta a vazut, a simtit, a studiat si a demonstrat stiintific.
    Iar strabunicii mei si ai tai nu prea stiau sa citeasca, asa ca erau imuni la propaganda romaneasca. De ce naiba or fi venit in Romania si nu s-au dus la Moscova?

   • Escu numir nu escu numa

     /  07/08/2012

    Izabela Papazicu 02/08/2012

    „Felul in care te semnezi nu face decat sa imi confirme inca o data ca ceea ce am afirmat despre neoarmanism este perfect adevarat….”

    Am intrebat ce inseamna neoarmanism dar raspuns n-am primit ca si la alte intrebari.

    Felul in care ma semnez e dreptul meu (cea ce cereti si e-mail e altceva)… si nu se refera la aromani chiar daca vad ca deja m-ati facut membru la organizatii sectare. Nu Domnisoara…. nu sunt membru la niciuna dintre organizatiile aromanesti (si nu numai aromanesti). De ce? Pentru ca comisia la care singurul membru sunt eu (care sunt un numar doar pt voi vechi armanisti) a decis ca „organizatiile aromanesti” sunt doar o fatada pentru oamenii ca dumneavostra sa faca treaba (propaganda) a tarilor unde traim. De ce aveti blog? De ce vi s-a dat blogul asta? De ce aveti organizatii? Ca sa scapati aromanismul? Va rog frumos. Se vede de la avion ce faceti si dumneavostra si organizatiile si partidele aromanesti prin lume. Vad ca nu prea aveti la ce sa-mi contraziceti si v-ati apucat de numele meu… adica numirlu… si v-ati apucat sa-mi faceti psihoanaliza pe gratis. Nu va multumesc pentru ca eu nu-am cerut sa faceti asta. Si Dumneavostra si Godot (pe care nici macar nu-l inteleg ce-a vrut sa zica cu replica lui la cealalta postarea a mea cu neoarmanismul care inscrie la Crushevo) v-ati luat de numele meu. Care e problema voastra? Numai voi aveti dfreptul la opinie? Sau numai opinia voastra e ok? Cum adica? Voi ati trecut niste cursuri speciale?… ati facut teste de romana, matematica si logica? Pai nu ma mir atunci de ce va comportati asa cum va comportati. Vi s-a spalat creierul la scolile romanesti… cum incercau sa faca si in Macedonia pe vremuri… cand ne ajutau cu scoli romanesti… si noi ceream scoli aromanesti. Asa ajuta Romania Domnisoara Papazicu. In loc sa trimitea un profesor aroman… ea trimitea roman. Pai… mersi, dar nu mersi. Nu am cerut ajutor din Uganda, Papua Noua Giunee, Trinidad si Tobago si nici macar de la italienii pt ca suntem „verisori” cu romanii… nu cu ugandienii si altii. Dar… intreb…il conditionezi pe verisorul tau ca sa-l ajuti??? Conditionezi pe cineva care iti cere ajutor cu disperare??? Am cautat ajutor de la romani pentru ca suntem mai apropiati ca popor cu romanii decat cu slavii, turcii, grecii, albanezii… etc. de la care si fugeam de fapt. Deci… sustineti ca daca Romania nu le dadea adapost pe vremurile acele noi aromanii acum nu mai existam, da? Pai noi care am ramas in Macedonia cum am supravietuit? Ce suntem noi? Extraterestri? Sau avem aici o alta Romania (Romania-B) care ne ajuta sa supravietuim? Nu mai faceti cea ce faceti a poporului vostru. Asta doar vroiam sa zic. Nu vindeti istoria, mai ales nu pe giaba. Arogantia pe care o prezentati aici spune prea mult. Si lasati-ma va rog cu Matilda Caragiu… ce stia, ce simtea si ce a vazut a fost treaba ei. Cine a zis ca dumneaei trebuie sa spuna? Romania? De unde stie ea totul? De ce trebuie toti sa ne simtim ca ea daca tot n-am vazut ce a vazut ea si daca tot nu ne simtim asa. Doar ca a fost membru la Academia Romana? Pai ce spune asta? Inca un creier „cumparat” si folosit contra aromanilor. Cea ce este si mai urat… asta o fac tot aromani. Pai scot si eu un aroman din Academia din Atena care spune ca aromanii sunt greci… dar… suntem greci cu adevarat sau…??? Iau unu din FYROM care spune ca suntemi slavi… dar… slavi suntem??? Chiar si guvernul turcesc acum cativa ani a spus ca aromanii sunt turci, dar asa e sau cum…??? Trebuie sa va fie rusine sa vorbiti asa urat despre poporul la care si voi apartineti. Nu e asa rau sa recunosti ca ai gresit… ca ai invatat o istorie falsa, ca ai citit carti false. Nici-o data nu e tarziu. Lasati cartile ale propagandiste…. si apucati-va sa explorati istoria voastra. Intrebati-i pe bunicii vostri mai intai sa vedeti ce va spun. Cine sunt grecii, cine sunt turcii, cine albanezii si cine slavii si romanii. Si nu mai trebuie sa va spun altceva… aromanii sunt recunoscuti ca popor de Uniunea Europeana, asa ca… nu mai am nevoie de academicieni sa-mi spuna daca aromanii sunt sau nu un popor diferit de toti cu care locuiesc. S-au facut examinari genetice, lingvistice… care au dovedit ca aromanii sunt un „popul ahoryea”. Asa si limba armaneasca. Cea ce unii vor sa anuleze cercetarile e dreptul lor. Si ei, ca si eu au dreptul la opinia lor. Aromanii nici-o data n-au represat pe cineva… asa ca ii lasam sa vada unde au gresit. Noi stim ce inseamna sa fii terorizat, sa-ti se schimba numele de familie cate trei ori in 50 de ani, stim cum e o generatie sa se muta de trei ori si de trei ori sa faca casa si sa inceapa viata din nou… stim noi cum este… de aia nu facem asa la altii. Dar inca un lucru… stim si cine si de ce ne-a facut asta. Lupta continua… BUT…

    We won’t use bombs, We won’t use guns, We’ll use the one thing We’ve got more of and that’s OUR MIND.

    p.s. Romana mea este ca engleza lui Boutros Boutros Ghali, asa ca imi cer scuze daca fac greseli. Nu sunt roman… si nici nu sunt din Romania. Am invatat romana acum 15 ani pt ca mi-a placut. Pt cei care ziceau ca trebuie facute teste de limba romana la clasa 4…. invatati limba oficiala a statului de unde sunt eu si o sa vorbim in limba in care ma exprim si mai bine si mai usor. Va dau eu lectii atunci. Sa vedem ce destepti sunteti. Ok?

 15. Pentru „cersipamantromanesc ”
  Cu adevarat a fost un rege Trac care se numea „Cersov-lepte” care insemna CERE -LAPTE. De aici vedem verbul CERE si cuvantul LAPTE.
  De asemenea regele PERDICA care insemna PIERDUTUL.
  Si un alt rege SEUTSA care insemna ca ii place in SHEA pe cal.

  Răspunde
 16. PETRE TUTEA – – Domnule Marin Preda! Macedo-romanii nu sunt romani! Sunt super-romani! Romani absoluti – atat de loviti si goniti,ca au instinct national de fiare haituite; iar eu si dumneata,traind in siguranta aici – avem forta domestica,de rate! Macaim in batatura… Eu am stat cu macedo-romani in temnita: Pai nu sunt oameni,domnule! Sunt semizei! Daca pe unul il bate pana nu-i mai raman ochi in cap – nu declara nimic!! Au o barbatie atat de perfecta!
  Ma mandresc ca va pot numi fratii mei!
  Voi sunteti mai romani decat toti ceilalti
  Versurile sunt ale preotului – martir, marele erou Constantin Belimace (un alt preot roman din Basarabia a scris Limba Noastra…si romanii tac) omorat de greci si musulmani ca lupta pentru biserica aromana si albaneza AUTOCEFALA!

  Răspunde
 17. Cuturela

   /  28/11/2011

  O corecţie: Dhimitraq, nu Dumitraq!
  În rest, încep să fiu obosit de afluenţa de protocronişti: „PERDICA care insemna PIERDUTUL. Si un alt rege SEUTSA care insemna ca ii place in SHEA pe cal.”

  Izabela, incep sa dispara vechii cititori, daca asta are vreo importanta!

  Răspunde
 18. Te cred, dar polemica nu o poti face cu cineva care impartaseste aceleasi idei ca si tine. Pentru un blogger fiecare cititor este important.

  Răspunde
  • să înţeleg că pe ăştia îi tii pentru polemică? Şi îţi reuşeşte? Ai încercat vreodată să asişti la o „polemică” între suporteri a două echipe rivale de fotbal? Cum să polemizezi cu săruniştii? Ăştia au supt sanscrita cu laptele mamei, cunosc precis fiecare etimologie, au studiat limbi romanice comparate până au leşinat şi sunt experţi şi vorbitori curenţi şi ai dacei, literare + graiurile ei locale, Contantin Belimace lupta pentru biserica „albaneză”!!!, deşi era din Macedonia actuală, nu prea avea treabă cu albanezii (cel pe care l-au omorât grecii era preotul Haralambie Balamaci, omorât la Coriţa – Korce, de azi)
   De ce reamintesc aceste „mici şi nesemnificative” detalii. Pentru că pe argumente din astea lăutăreşti nu se poate polemiza, totuşi.

   Răspunde
 19. Ah, şi apropo de concluzia desprinsă de primul „polemizator” pe postarea asta din interviul cu papu Veriga: asemănarea izbitoare între cuvintele folosite în interviu şi cele pe care le folosim noi provine din faptul că SUNT ACELEAŞI, papu Veriga vorbind, în acest interviu, în daco – română, dialect pe care îl stăpâneşte foarte bine, pentru că şi-a făcut studiile în România, atât pe cele de sculptor, cât şi cele de preot.:)
  Aşa, cei mai culţi oameni sunt la Paris, acolo şi birjarii vorbesc franceză.

  Răspunde
 20. „Argumente lautaresti” ar putea fi considerate de unii paleoarmanisti si cele prin care s-a nascut limba makedonarmana, dar cu toate astea neoarmanistii sunt o prezenta ce nu poate fi neglijata. Hai sa privim lumea asa cum e: fiecare vede lucrurile la nivelul sau de intelegere. Si eu m-am prins din prima ca Dacul face confuzie intre Belimace si papa Balamaci, dar nu stau acum sa explic fiecaruia ce vrea sa sugereze titlul acestei postari. Faptul ca tu te afli la un nivel superior nu inseamna ca trebuie sa ii desconsideri pe cei de la etajele inferioare si nici ca esti obligat sa cobori. Singurul tel este sa prinzi un loc in liftul catre etajele superioare, dar asta nu vrea si nu poate oricine.
  Era foarte simplu sa sterg comentariile stupide si ale celor care ma contrazic. Sa blochez comentariile la articole era si mai simplu. Blogul se adreseaza unei anumite categorii de cititori, dar toata lumea este binevenita atata timp cat subscrie la regulile de comentare din About.

  Răspunde
  • Cu toate astea e bine să ai un nucleu de cititori care să vibreze la unison cu tine. Polemica e bună într-o anumită măsură, altfel poate degenera. Adică să nu urmăreşti polemica în mod special, asta-i ce vreau să zic.

   Răspunde
 21. Chiliarh

   /  28/11/2011

  Protocronism.

  Am fost printre moţi şi printre momârlani, printre făgărăşeni, musceleni, maramureşeni – la ei acasă – şi am văzut totul aproape neschimbat de mii de ani, nu mi-a trecut prin cap să-i întreb ai cui urmaşi sunt şi a cui limbă o vorbesc, fiindcă dacă le-aş fi citit ce este prin manualele şi studiile docţilor aş fi simţit infinita lor scârbă, probabil nici nu mi-ar fi răspuns, fiindcă aş fi fost nevrednic de un răspuns, acolo, pe pământurile lor. Parcă numai acolo?

  Răspunde
 22. Imi cer scuze, nu despre nivelul meu era vorba. Mă gândeam doar că, dacă argumentele unui Papahagi şi cele ale unui… nu ştiu cum să-i zic… nepregătit sunt egal valabile, chiar şi pe un mediu deschis ca un blog, nu văd ce i-ar mai îndemna spre studiu serios şi disciplină în dialog pe cei care răzbesc şi aşa. Adică, mi se pare firesc ca fiecare om să aibă o opinie şi să şi-o expună. O dată, de două ori.. până se dumireşte că nu are suficiente date, să se mai documenteze şi să revină. Cred ca asta ar fi o miza a unei discuţii. O altă miză e cea a chestiunii în discuţie, care cade în derizoriu. Fireşte că se poate discuta şi cu neoarminjişţii şi chiar ştiu argumente pe care le-ar putea aduce în discuţie. Aş fi un redutabil preoponent dacă aş vrea să le ţin partea. Ce mi se pare oţios, şi o spun tot pentru discuţie, nu spre vătămarea nimenui, e să revii ca buldozerul cu aceleaşi argumente, continuu, chiar dacă ţi-au fost, sau au fost de-a lungul postărilor, contrazise documentat. Şi, mai mult, indiferent de subiectul, tema propusă de o postare sau alta, mai ales. Mereu ne întoarcem la castravete

  Răspunde
 23. Chiliarh, cunosc scârba asta. Am simţit-o când ne cărau minerii ciomage în cap.
  „Şefu’, cine spunea că studenţii ăştia e deştepţi? Ia-uite ce creieri moale are”!

  Răspunde
 24. Chiliarh

   /  28/11/2011

  Fireşte că ăia de visară să ne romanizeze nu s-au retras toţi, dacii aceia, în infinita lor răbdare şi omenie, vor fi lăsat şi niscai apatrizi să se aciuieze pe pământurile lor, aşa că nu mă miră consecvenţa şi încăpăţânarea cu care unii mai susţin şi astăzi romanizarea(şi nu mă refer la cei care au fost minţiţi), probabil sunt urmaşii acelor apatrizi, după conduita pe care o au faţă de tradiţia populară şi faţă de studiile temeinice …

  Răspunde
  • Asta e chiar culmea. „Studii temeinice”? cine? Napoleon Savescu? Stefanovski? De tradiţia populară cine s-a ocupat? Cine a consemnat-o, a apreciat-o, a comunicati-o mai departe? Nu tot „docţii”? Nu Haşdeu, Eminescu, Focşa, Amzulescu, Gusti, Bernea, Eliade?

   Răspunde
 25. @Lotus” acel „nucleu de cititori” exista. Polemica nu este scopul principal al acestui blog, dar inchipuieste-ti ca ar exista aici numai comentarii in care ne pupam numai intre noi paleoarmanistii ca ce frumoasa e limba romaneasca. Traim intr-o alta lume si trebuie sa ne adaptam.
  @Chiliarh: ai rostit cuvinte mari, „studii temeinice”!!
  @Mircea1965: cati neoarmanisti s-au convertit vreodata la paleoarmanism? Cati protocronisti l-au abandonat pe Savescu? Crezi ca discutiile astea se vor termina vreodata? Daca mi-ar scadea traficul in seara asta, pana maine il dublez numai publicand un articol despre pelasgi, esti de acord cu mine?

  Răspunde
 26. Chiliarh

   /  28/11/2011

  mă, băiete, am un fel de compasiune, pune mâna pe carte incepând chiar cu ce spune Cantemir despre limbă, încet-încet în polobocul minţii tale au să se adune sute de nume care spun, şi constată, şi argumentează, nu doar valahe sau vlahe, nu doar româneşti mai apoi, vom vorbi şi de studiile de astăzi, dacă nu ţi se face ruşine de aiurelile pe care le ştiai cândva.

  Haşdeu, şi Eminescu, şi alţii au constat doar că soarele este deasupra şi luminează, dar ce să vadă aiuriţii(ca n-am nimic cu tine…ce să am eu cu tine?!) care au nevoie de argumente(să-i lumineze!) că soarele e pe cer în mijlocul zilei.
  Dacă este înnorat.. nu există!

  Baftă la citit!

  Răspunde
 27. Orice om are cate-o pasiune,unii vor sa afle ce limba se vorbea acum 2000 de ani pe pamanturile Traco-gete.Exceptand Hasdeu care a gasit niste cuvinte presupuse a fi cuvinte dacice ,de atunci aproape nimeni nu a mai gasit ceva (cu mici exceptii din partea unor pasionati).Hasdeu a plecat de la constatarea ca in limba Albaneza sunt cuvinte care nu se mai gasesc in alte limbi ex: ratza,bursuc,brad, fluture …etc ,dar a omis un lucru important si anume ca in Albania mai traiesc si urmasii Tracilor (posibil si macedoneni) care vorbeau si erau acelasi popor cu Daco-getii.De la ei au luat albanezii acele cuvinte .
  Cat despre limba Sanscrita citez:”Mihai Eminescu a întreprins traducerea lucrării Gramatica critică abreviată a limbii sanscrite de Franz Bopp. Manuscrisul acestei traduceri neterminate, intercalate pe alocuri cu paginile transcrise după glosarul sanscrit-latin al aceluiaşi autor, se află în Biblioteca Centrală Universitară din Iaşi*.
  G. Călinescu s-a ocupat de aspectele biografice ale problemei şi a susţinut că, spiritul poetului se arăta invadat, sub o forma maniacală, de preocupări lingvistice obsedante, legate îndeosebi de limbile clasice şi orientale.

  Răspunde
 28. Chiliarh

   /  28/11/2011

  Era o revolta fireasca a lui Eminescu impotriva unor lucruri revoltatoare, de aici „obsesiile” si eforturile lui, fiindca a inteles pana in adanc ce era de inteles. De aici si acel „In România totul ar trebui dacizat”
  Izabela, oamenii acestia vor tine cu dintii de aceasta teorie a romanizarii, nu fiindca nu ar exista studii serioase care sa o aseze sub semnul ridicolului, sunt destule, doar nu esti naiva. Gandeste-te la toate implicatiile care decurg din afirmarea continuitatii dace si a imposibilitatii romanizarii.

  Răspunde
  • Esau

    /  31/07/2012

   Italienii insisi se cred urmasii Troiei, cetate puternica a tracilor. Dupa caderea Troiei, troienii s-au refugiat in Italia(vezi Eneida lui Virgilius) unde au fondat Marele Imperiu Roman. Cand au fugit din Troia, troienii, traci si ei ca si dacii, si-au luat si limba cu ei ca nu aveau cum s-o lase grecilor. Cand legiunile romane au intrat in Peninsula Balcanica, ei nu aveau cum sa-i latinizeze pe bastinasii traci pentru ca vorbeau aceeasi limba. Desi unii il ironizeaza pe Napolean Savescu, el chiar are dreptate in aceasta privinta, adica „Noi nu suntem urmasii Romei” pentru ca noi ca si ei ne tragem din traci. Deci latinizarea mi se pare un non-sens. Limba traca a fost limba de origine si pentru italieni si pentru romani si pentru aromani. Aceasta este interpretarea mea luata din cercetarile altora mai scoliti decat mine. Eu doar le-am pus cap la cap.

   Răspunde
   • Preda

     /  06/08/2012

    Esau@ „Limba traca a fost limba de origine si pentru italieni si pentru romani si pentru aromani.” – este o afirmatie inca acceptabila si prudenta in acest curent care sfarseste cu contradictoriul constat „romanizarea nu a avut loc”. Vin si intreb „Anglo – Saxonii”, adica pe de o parte „Angel”, un trib mai mic in Nordul Germaniei, pe de alta parte Saxonii, raspanditi in acelas Nord – ei deci sunt una si acelas lucru cu Germanii, caci de acolo se trag cu numele lor cu tot, etc ?!! Aici incep sa se grabeasca unele concluzii. Este un bun argument acela ca traca va fi purtat un bagaj initial important in latina, suficient pentru ca dacii sa o poate intelege destul de bine. Dar a pune identitate, este aiurit: au mai existat Etrusci in Italia, care vor fi adus aportul lor Celtic, apoi 7-800 de de evolutie ofera toate sansele unei diversificari. Abea atunci voi crede ca sustinatorii acestor teorii au incredere in ei, cand se vor interesa si de aspectele diversificarii: caci atunci inseamna ca vor fi capatat suficienta incredere in sine ca sa coboare tonul si sa ia drept de la sine inteles ca prin intermediul limbei trace, niste asemanari importante trebuie sa fi existat.

    Ca sa nu vorbim de faptul ca acesti traci, care ne spun unii ca se gaseau pana in Iran, capata un caracter atat de universal (poate de inteles, si Celtii erau cam peste tot in Europa), incat te mai si intrebi daca aveau un trunchi de limba comuna si cat de puternic era acesta. Cred ca in fata acestor intrebari se inflacareaza mai degraba fantezia decat ratiunea, caci pur si simplu nu avem elemente in baza carora sa tragem concluzii. Oricum in sine este cea mai inteligenta explicatie a dobandirii si pastrarii limbii latine de catre daci pe care o cunosc. Este timpul nuantarii acestui recent punct de vedere.

 29. Godot

   /  28/11/2011

  Vreau să înaintez un înalt protest oficial către ONU, NATO, FIFA, UEFA, Consiliul Europei, CNCD şi, în fine, către whom it may concern, pe motiv că statul grec mă discriminează crunt – antiistoric şi anticutumiar – prin faptul că nu mă declară şi pe mine persona non-grata.

  Dacă vă întrebaţi cine mă recomandă, sunt gioni pirifan (şi aleptu), şi asta e de ajuns, nu invalidăm o cultură naţională din cauza unui amărât de e.

  Cer oficial ca, în orarul extins de muncă suportat de greu-încercatul popor grec pentru a-şi reveni din acest nemeritat şi inexplicabil blestem al zeilor (10-12 şi 15-16), să se întocmească documentaţia necesară pentru a-mi fi respectate drepturile europene, garantate de statul grec prin evidenţa că hiu pirifan!

  Rog celeritate. /ss/ :mrgreen:

  Răspunde
 30. Adari hazi, dar papu Perifan este demult un erou pentru apararea aromanismului in Grecia.

  Răspunde
 31. Godot

   /  28/11/2011

  Ce hazi, nu mă cunoşti încă, ce-am făcut într-o noapte, pe teritoriu grecesc (din teritoriu românesc), când am plecat cu doi tovarăşi de la Izvoru` Rece, n-o să uite grecoteii prea iute. Şi, pe urmă, le-am urlat în faţă ălora de erau la post, da` nu văzuseră: NU CHIARI ARMÂNLU, zdrenţelor! Şi-alte de-asta, şi mai şi, Olga, Olga… Ehe, ţi-am zis că nu mă cunoşti, protestele mele sunt îndreptăţite, nu sunt vreun simulant, am merite, vreau să fiu non-grata, că sunt pirifan!!! Guvernul grec să-şi mărească programul de lucru la 5 ore pe zi şi să mă andreagă. E dreptul meu!

  Răspunde
 32. Chiliarh

   /  29/11/2011

  Probabil că Părintele Veriga este puţin cam sceptic, cu siguranta ca vorbea si din amaraciune.
  In cazuri din acestea se obtine exact efectul invers, am convingerea de nezdruncinat ca niciunul dintre aromânii care primesc pensia greceasca nu va renunta la nimic din ce e aromânesc, mai ales aceia.

  Totul e parelnic in Balcani, trebuie sa spun ca imi infloreste un zambet sardonic, ciudat, ..cine ştie dacă nu Altcineva potriveşte lucrurile.

  „……fiţi înţelepţi ca şerpii”

  Răspunde
 33. „niciunul dintre aromânii care primesc pensia greceasca nu va renunta la nimic din ce e aromânesc” – pai daca in toate actele figureaza ca fiind grec de etnie, la ce sa mai renunte? Iar grecii zic ca aromanii sunt greci latinizati, deci nici usturoi n-au mancat…

  Răspunde
 34. Dacul

   /  29/11/2011

  Grecii fac si ei pomana pentru stramosii lor.Dumnezeu sa primeasca .

  Răspunde
 35. Chiliarh

   /  29/11/2011

  lucrurile sunt mai delicate. Dacă va trece cineva din Sudra celor 32 de milioane de români, mult mai puternică decât SRI şi decât tot ce ai auzit vom afla, poate, mai multe, chiar mai multe decât ştim noi. Se vor întâmpla multe lucruri ciudate, din Transnistria până în Pind, şi nu doar, lucruri pe care raţiunea noastră limitată nu poate să le priceapă. Ni s-a cerut doar atât: să ne păstrăm credinţa.

  Răspunde
 36. albaniaperomaneste

   /  29/11/2011

  As vrea sa fac doua precizari care sunt interpretate (sau se pot interpreta gresit) la acest interviu: Parintele Veriga declara ca lui nu ii este frica sa se declara aroman, iar altora da, de frica sa nu fie atinsi la bani…1. Aromanilor din Albania nu le este frica de albanezi, ci de greci. Acum cateva saptamani a avut loc recesamantul populatie din Albania si sateni din satul Shen Gjergji (Sfantul Gheorghe), judetul Korca s-au declarat toti greci, desi sunt de etnie aromana. A doua zi s-au dus la institutia albaneza care a organizat recesamantul cerand o fotocopie a declaratie lor, fiindca li-se cerea la consulatul Greciei din Korca pentru a dovedi ca s-au declarat greci. In alte orase, cei care au indraznit sa se declare albanezi sau aromani, s-au trezit cu pensile taite imediat. 2. Episcopul Albaniei se numeste Anastas Janullatos si este grec 100%, de aceea declaratia parintelui Veriga ca episcopul este albanez si nu ii place sa fie aromani la biserica, nu este tocmai corecta. S-ar putea sa fie o greseala la traducere…

  Răspunde
  • aia cu cerutul formularelor suna SF. Adica, sa le ceara, nu, dar sa le primeasca… Acum, e drept ca in Albania e iesita de pe harta, dar informatiile alea sunt confidentiale. nu merge sa le afisezi pe toate gardurile, nici macar pe cele personale. e ca si cum ai vota in public si pe lista nominala, sa stie toti ce ai votat. Ne merge chiar asa. Cat despre cei care si-or fi pierdut pensia, foarte bine. E o distanta de sange varsat intre greci si aromani, nu e doar un moft, nu e ca si cum s-ar declara francezi. Grecii aia le-au macelarit rudele, zeci de ani, mai ales in Corcea. sa scuipi pe mormintele bunicilor pentru treizeci de argintii… sper s-o pateasca si mai rau. Si sa nu-mi spuna ca e viata grea, ca ai lor, aia care au fost omorati de greci, o duceau si mai greu.

   Răspunde
  • Greseala de traducere nu cred ca e. Din articol se intelege ca interviul a fost acordat in limba romana…

   Răspunde
  • Esau

    /  31/07/2012

   Cum sa le taie pensiile in Albania celor care s-au declarat albanezi ? Sau va referiti la pensii grecesti pentru cei din Albania care se declara greci ? Exista asa ceva ? Fond de pensii in Grecia pentru albanezi care au muncit in Albania si care se declara greci ? Si mai primesc pensie si de la statul Albanez ? Incalcite pensii !

   Răspunde
 37. Domnule „albaniaperomaneste ” noi Traco-getii ,Ilirii si grecii suntem trei popoare antice care am fost vecine .Acum sa urmam calea viitorului in care sa cautam sa fiim toti prieteni si frati .Poate este adevarat ce spuneti, dar propaganda unor extremisti din toate taberele si banii sucesc capul oamenilor.Cel putin eu caut doar adevarul istoric si de multe ori gasesc originea unor cuvinte albaneze sau grecesti .Nu pot sa intru in detalii dar toti suntem Europeni.

  Răspunde
  • albaniaperomaneste

    /  29/11/2011

   Stimate frate Dac! In opinia mea am fost si inca suntem prieteni, daca nu chiar frati, doar politica ne face sa avem pareri diferite despre istoria noastra comuna. Am facut acele precizari in ceea ce priveste interviul parintelui Veriga pentru a face mai clar ceea ce se petrece in Albania si pentru a intelege poltica de grecizare dusa de Grecia de vreo 20 de ani. Sunteti d-voastra si toti ceilalti care cititi toate informatile aduse aici cei care hotarasc sa creada sau nu, sa stearga de pe harta sau nu anumite intamplari adevarate din comunitatea aromana din Albania. Sunt deacord cu ceea ce afirmati la sfarsit: Toti suntem europeni!

   Răspunde
 38. albaniaperomaneste

   /  29/11/2011

  @mircea Nu stiu ce legatura are Albania cu cererea consulatului Greciei de a vedea o fotocopie a declaratie aromanilor din Shen Gjergj. Consulul grec, Theodoros Ikounoumos a fost retras din aceasta pozitie dupa acest scandal, iar in locul lui a fost numit Ianis Pedhiasis.
  @ Izabela Am presupus ca o fi greseala de traducere, fiindca mi-se pare tare ciudat ca parintele Veriga sa nu stie ce nationalitate are Janullatos, mai ales ca dansul dupa 20 de ani de stat in Albania, nu a rostit inca in public o fraza in limba albaneza.

  Răspunde
 39. Inca un interviu care merita citit al parintelui Veriga:
  http://albaniaperomaneste.wordpress.com/relatiile-albanezo-romane/aromanii-din-albania/
  „Lumea n-a fost niciodata dispusa sa-i inteleaga, ci le-a stiut de frica, pentru ca aromanii sunt bogati si viteji, la nevoie fac corp comun cu armele lor. Mai toate popoarele din jur au incercat sa-i asimileze sau macar sa-i supuna. Dar nu i-au infrant niciodata cu adevarat, oricat sange i-ar fi costat. Putini stiu cine sunt aromanii. Nici macar romanii toti nu stiu ca avem aceleasi radacini etnice. Dovada cea mai puternica, si care n-a putut fi eliminata sau ascunsa, nici de adversari, nici de timp, este limba. Daca mergi pe strada in Veria sau Metzovo (Grecia), in Ohrid (Macedonia), in Korcea sau Moscopole (Albania) si intrebi ceva in romaneste, se va gasi repede un trecator care sa te inteleaga.”

  „Doar ca limba noastra, nefiind o limba culta, in care sa se scrie opere literare, sa se invete la scoala, si sa capete o forma moderna pe masura ce trece timpul, ci un dialect, si acela pastrat numai in casa, a ramas la stadiul acela in care era limba romana acum cateva sute de ani. si de aceea nu se inteleg toate cuvintele. Dar cine spune ca un aroman si un roman nu se pot intelege, acela este impotriva identitatii noastre nationale, vrea sa ne rupa de ceea ce suntem, adica de radacina romanismului.”

  „Noi am stiut dintotdeauna ca suntem frati cu romanii. si asta am inceput sa o afirmam raspicat dupa comunism. Mai tarziu, a prins glas si putere o ramura a aromanilor grecizati din interes. Au fost cumparati cu bani multi, ca sa spuna ca sunt greci. Grecii stiu ca aromanii sunt multi si in Albania, si in Macedonia – suntem vreo patru milioane in Balcani – si se gandesc ca, daca ii vor convinge pe aromani sa spuna ca sunt greci, se vor putea extinde ca influenta, poate si teritorial. Deja, Grecia are un puternic cuvant de spus in zona.”
  Asta nu vor sa inteleaga fratii nostri neoarmanisti, ca in spatele inventarii poporului makedonarman se afla interesele grecesti.

  Răspunde
  • hamlet

    /  29/11/2011

   Albania perromaneste, formularele pe care le cereau grecii trebuiau luate de la autoritatile albaneze, nu? Asa cum ai spus si tu, acolo s-au dus aromanii sa ceara fotocopii, dupa recensamant, nu la greci, chiar daca ei au instigat la asta.

   Răspunde
  • Esau

    /  31/07/2012

   Frumos graiesti. Si bine.

   Răspunde
 40. albaniaperomaneste

   /  29/11/2011

  hamlet, permite-mi in primul rand sa corectez numele blogului meu: este albaniaPERomaneste, nu pe rromaneste:). Dupa cum am zis, fiecare este liber sa inteleaga si sa judece cum vrea situatia aromanilor din Albania, insa as vrea sa zic ca aceasta politicia de grecizare nu este indreptata neaparat impotriva aromanilor. Mai mult, politica aceasta de grecizare este o politica veche, accentuata destul de mult in ultimii 20 de ani, care se aplica pentru justificarea pretentilor teritoriale ale Greciei asupra Albaniei. Toti acesti bani aruncati de catre Grecia, par a fi bani aruncati degeaba, insa Grecia intetioneaza sa creasca cat mai mult numarul celor declarati greci si prin asta sa pretinda teritoriul asa numitului Vorio Epir, care nu este altceva decat mai mult de jumatate din sudul Albaniei. In aceasta ordine de idei, exista institutii in Grecia care considera orice albanez ortodox (inclusiv orice aroman) ca fiind de etnie greaca si de aceea pretentiile Greciei pentru respectarea unei minoritati inexistente (in sensul ca pretind ca sunt mai multi greci decat intradevar) devin din ce in ce mai exigente. Este adevarat ca satenii din cazul mai sus amintit s-au dus la autoritatiile albaneze sa ceara o fotocopie a declaratilor lor (doar acolo exista originalul declarie lor, nu?) instigati de greci. In opinia mea, cei care se poarta necoraspunzator si absolut deloc corect sunt grecii si nu albanezii, de aceea caracterizarea Albaniei ca o tara care oricum nu exista pe harta nu mi-se pare la locul ei. Insa, cum am zis, fiecare are parerea lui …

  Răspunde
 41. ____

   /  30/11/2011

  care sunt cifrele aproximative generate de aceasta situatie, daca cineva are surse sigure si ne poate spune cati aromani din Albania s-au declarat greci în urma acestei situaţii.

  va multumim

  Răspunde
  • Matei

    /  06/06/2012

   Marea majoritate si nu de ieri de azi. In anii `20 a existat o rebeliune in sudul tarii si s-a format „Republica Epirului” care dorea alipirea la Grecia. Deci foarte multi.

   Răspunde
 42. das 'egreta'

   /  30/11/2011

  România, mai ales datorită unor relaţii personale, are prieteni foarte puternici – China şi USA – românii din ţară şi din exil sînt de patru ori mai numeroşi decât toţi grecii, probabil unora le place să se joace cu focul. Mă refer mai ales la intenţia de a dezbina aromâminea.

  Răspunde
 43. albaniaperomâneşte. scuze pentru dublarea „r” – ului; n-a fost cu intenţie. Aş spune ca e vina Albaniei pentru că greci sunt lăsaţi să zburde ca pe imaş, dar e aceeaşi situaţie, identică, cu cea a ungurilor din România, aşa ca nu suntem în măsură să arătăm cu degetul. Problema principală e ca nici România, nici Albania nu sunt conduse de la Bucureşti, respectiv Tirana, ci doar administrate, exact, dar exact, în maniera în care vechii arendaşi administrau averile marilor boieri. Puteau să fure cât voiau, să îşi bată joc de iobagi/şerbi, cât voiau, atâta timp cât boierul avea asiguraţi galbenii pe care să-i joace la Paris. Când arendaşul devenea supărător, pentru a evita rsăcoale, era schimbat. Atâta tot!

  Răspunde
  • albaniaperomaneste

    /  30/11/2011

   mircea1965, nu cunosti natura relatiilor intre Albania si Grecia, de aceea faci si comparatia intre unguri si greci, insa te asigur ca unguri sunt mici copii daca ii compari cu vecini Albaniei. Poti trage orice concluzie vrei despre Albania si albanezi…

   Pana acum cateva saptamani erau in jur de 21 000 de albanezi (inclusiv aromani) care primeau pensie din Grecia. In octombrie 2011, cativa deputati ai partidului LAOS, din parlamentul Greciei, au cerut investigarea situatie si s-a ajuns la concluzia ca multi dintre acesti albanezi/aromani de etnie greaca nu au prezentat la timp toate documentele necesare pentru obtinerea acestei pensii de 360 euro. Documentul principal care lipsea la dosarele acestor pensionari era o dovada a etnie lor greaca (de aceea, satenii din Shen Gjergj s-au dus sa ceara o fotocopie a declaratie lor de recesamant). DIn acest motiv in jur de 3 800 de pensionari si-au pierdut dreptul de a primi pensie din Grecia. De mentionat este ca majoritatea celor 21 000 de oameni care primesc pensie nu sunt membri de aceiasi familie si in curand, poate cel tarziu cand acesti pensionari nu vor mai fi intre noi, Grecia va pretinde ca si copii lor sunt de etnie greaca si numarul grecilor din Albania va creste automat. Din pacate, nu pot zice un numar exact despre aromanii care se declara greci, dar cu siguranta acest numar este destul de mare, avand in vedere, ca de multi ani in Albania exista 2 asociati ale aromanilor, una care este orientata catre Grecia si cealalta catre Romania (condusa de Rubert Collaku si Vangjel Shundi). Parintele Veriga este unul dintre acei aromani adevarati care inca mai spera in renasterea identitatii aromane si incearca prin orice poate sa atraga atentie asupra pericolului de asimilare care paste asupra comunitaii aromane din Albania. Din pacate, grecii au observat ca aromanii din Balcani sunt printre cele mai putin sprijinite minoritati si de aceea strategiile lor se indreapta si se aplica mai usor asupra aromanilor.

   @das ‘egreta’. Daca Romania s-ar implica intradevar in problema aromanilor din Balcani, nu doar grecii, dar nici o alta natie di regiune nu ar indraznii sa zica ceva impotriva aromanilor.

   Izabela, primeste cele mai sincere complimente pentru blogul care ai creat. Aromanii merita mult mai mult, dar in primul rand cred ca merita o unire si o lupta in front comun pentru protejerea si dezvoltarea traditiilor lor.

   Răspunde
 44. Doua adevaruri absolute:

  „Din pacate, grecii au observat ca aromanii din Balcani sunt printre cel mai putin sprijinite minoritati si de aceea strategiile lor se indreapta si se aplica mai usor asupra aromanilor.”

  „Daca Romania s-ar implica intr-adevar in problema aromanilor din Balcani, nu doar grecii, dar nicio alta natie din regiune nu ar indrazni sa zica ceva impotriva aromanilor.”

  Multumesc de aprecieri.

  Răspunde
 45. Chiliarh

   /  30/11/2011

  O situatie ca asta se judeca la rece. Neprietenii vostri v-au bagat in cap ca nu se poate face nimic, fireste ca se poate, si inca mult. Fiecare dintre noi trebuie sa devina mai puternic, o fortareata! Ganditi, informati-va, cititi! Daca acela este cu un pas inainte, voi sa fiti cu 2!
  Ce se poate face in situatia cu pensiile oferite de greci? Simplu, aromânii din Albania pot ctitori cateva biserici aromâneşti cu banii ăştia! Cum sună zeflemitorul „Mulţumim, Grecia, că te gândeşti la cetăţenii tăi!” La cetatenia greaca se poate renunta oricand. Totdeauna există o cale, este înseşi Calea!. Arma noastra trebuie sa fie inteligenta, va trebui intotdeauna sa fim cu un pas inainte, daca ei sunt cu doi, noi sa fim cu 3!
  Faptul ca suntem aici si pe mii de bloguri/saituri, reali in viata reala, milioane de oameni vii, normali, carora ne place viata, asa cum suntem – mai buni, mai rai – adevarat va spun ca NOI SUNTEM TARA!

  Pe 1 Decembrie inima noastră va fi la Alba-Iulia. Si va bate si pentru milioanele de aromâni!

  Răspunde
 46. Matei

   /  05/06/2012

  De ce sa trimita biserica noastra preoti in Albania? Ce prostii sunt astea? De ce nu putem sta locului si ne bagam mereu peste altii ca raia, asa au facut si la Ierusalim de au rupt comuniunea cu noi, asa facem si in Serbia. Exista un canon care spune sa nu fie 2 episcopi pe un loc. Parca am fi un popor de migratori, asa au ajuns si aromanii in Balcani si acum au tot felul de pretentii. Daca esti in Grecia esti grec, daca esti in Romania esti roman, mai terminati cu prostiile astea, parca ati fi de la UDMR.

  Răspunde
  • Dan Rares

    /  02/08/2012

   De obicei nu sunt vulgar, dar tu mai Matei ori esti […], ori nu esti in tema si dai si tu din […] ca te plictisesti, dar si asta arata o nota de […]

   Hai sanatete, treci la […], acolo e locul tau, si daca vrei sa’l schimbi mai citeste o carte… buna !

   Răspunde
  • Escu numir nu escu numa

    /  10/08/2012

   Am o intrebare….. ce sunt cei din Kosovo?

   Răspunde
 47. „Daca esti in Grecia esti grec, daca esti in Romania esti roman” – din pacate lucrurile nu sunt niciodata doar albe sau doar negre. De aceea situatia aromaneasca este atat de complicata…

  Răspunde
  • Matei

    /  05/06/2012

   Nu e asa complicata, marea majoritate a aromanilor din Grecia si Albania se considera greci iar cei care se considera romani, sunt cei din Romania. Ce treaba avem noi cu aia care se considera greci sau altceva? Dragoste cu forta nu se poate si oricum sunt cetateni ai altor tari si discutia e inutila. Asa cum noi dam cetatenie moldovenilor si vrem sa fie romani, asa fac si grecii cu grecii si aromanii grecomani din Albania (acolo e o zona ce a apartinut Greciei, niste probleme istorice unde nu e treaba noastra). Aromanii sunt o problema falsa. Fiecare e liber sa se considere ce vrea, sunt fiinte umane libere, nu sunt niste animale de la zoo care necesita masuri speciale de protectie si inchidere in rezervatii.

   Răspunde
   • mircea1965

     /  06/06/2012

    matei, nici nu stiu dacă ești rus sau grec, sau român sau doar […], dar e inacceptabil să spui ca noi vrem ca să-i facem pe moldoveni români dându-le cetățenia. În primul rând, noi le REdăm cetățenia, pe care au avut-o si au pierdut-o, fără voia lor, din cauza rușilor, cu forța. În al doilea rând tu ai tot dreptul să te consideri și Napoleon și femeie și sunt […], dar asta nu te face nici napoleon, nici femeie, ci doar nebun. Aromânii sunt români pentru că așa sunt, indeiferent cum se declară. e un fapt. Despre ”moldoveni” nici nu are rost să mai discutăm. Iar zona de care vorbești nu a fost niciodată a Greciei, decât în globul tău de sticlă. Grecia a furat-o, n-are importanță cum, după destrămarea imperiului otoman. A fost a imperiului Roman de Răsărit, după ce a fost a Imperiului Roman și după ce a fost a tracilor.
    Mai pune și tu mâna pe carte, mai fă un cornet…

   • Escu numir nu escu numa

     /  10/08/2012

    Zici ca fiecare este liber sa se considere ce vrea dar daca vrea sa se considere ca aroman atunci nu se poate, da? Ori este grec ori roman ori albanez… da? Mi se pare innapoiat ca cineva sa gandeasca asa. Scuza ma dar… asa este.

 48. Matei

   /  06/06/2012

  Pt. mircea1965: Asa cum zici tu ca le (Re)dam cetatenia la moldoveni (corect pana la un punct), la fel spun si grecii pentru ca, asa cum ti-am explicat, Epirul de nord a apartinut Greciei acum cateva decenii bune si acolo locuiesc multi greci/grecomani care candva au fost cetateni ai Greciei. De ce judeci cu doua masuri?

  De ce noi am avea dreptul sa ne amestecam in treburile interne ale unui stat vecin iar altii nu?

  Grecii au furat zona aia de la imperiul otoman? Dar oare nu la fel se poate spune despre noi cu Basarabia? Cand rusii au luat basarabia au luat-o de la Moldova, o provincie otomana, Romania nu exista inca. Asa ca depinde din ce unghi vrei sa privesti.

  Sunt satul de propaganda si de vrajeli din astea protocroniste si pseudonationaliste.

  Cum adica sunt romani si nu are importanta ce se declara ei? Are foarte mare importanta ce simt ei pentru ca asa se formeaza natiile. Noi suntem romani sau suntem o amestecatura de traci, tot felul de venetici si slavi? Genetic asta suntem dar conteaza identitatea asumata pentru a nu e ca la caini sau cai unde conteaza doar pedegree-ul. Du-te tu la vlahii din Grecia si zi-le ca sunt romani sa vezi daca mai pleci cu toti dintii in gura….

  Asa ca are foarte mare relevanta ce vor aromanii insisi iar ei tot timpul au fost dezbinati si chiar s-au omorat intre ei, in tabere diferite, unii luptand pentru greci, altii pentru bulgari sau albanezi iar cei care s-au simtit romani au venit in Romania (iar unii dintre ei acum vor sa se declare greci sau pur si simplu un popor diferit).

  Lasa-ma cu tracii si romanii ca pe aici s-au perindat tot felul de triburi, s-au ucis si amestecat unii cu altii incat azi nu mai are nicio relevanta.

  P.S.: sunt roman get-beget dar mi-e greata de minciuni si jumatati de adevar, istoria aia pe care ai invatat-o in scoala e plina de abureli.

  Răspunde
  • Esau

    /  31/07/2012

   Nu conteaza ca esti roman get-beget, trebuie si sa gandesti ca un roman get-beget si mai ales sa ai suflet de roman. Eu cred ca ai suflet de moldovean si mai ales de mnoldovean de-al lui Voronin. Scuze pentru interpretarile mentionate.

   Răspunde
   • Matei

     /  26/08/2012

    Ce inseamna pt tine sa gandesc ca un roman get-beget? Sa ignor adevarul istoric si sa revendic zone din Macedoonia sau Epir unde nu aveam nici in clin nici in maneca? De ce doar acolo si nu si zone din Spania si Italia si pe unde a mai ajuns imigratia romaneasca? Sa stii ca multi aromani au luptat pt formarea Greciei de azi si au ajuns ministri si chiar presedinti ai Greciei, tot asa cum multi greci din Romania au fost sefi de stat si mari oameni de cultura ai Romaniei. In loc sa apreciati istoria comuna va place sa rascoliti borhotul propagandinstic facand din tantar armasar…

 49. Esau

   /  31/07/2012

  Grecia a fost falimentata si de aromani in sensul ca grecii si-au subminat propriul buget pentru a-i cumpara cu „pensii”(de fapt mita) pe aromanii din Albania si nu numai.

  Răspunde
 50. Deson

   /  01/08/2012

  Domnule „Escu”, nu mai confundati România reala cu cei care, printr-o conjunctura a istoriei, o reprezinta astazi. Toti românii care stiu mai multe despre aromâni va sunt alaturi; ba si cei care stiu putine sau deloc, fiindca este glasul sangelui.

  Nu este tocmai usor ca sa pornim rotile astfel incat media sa-si indrepte privirea spre drama celor peste 3 milioane de români din Balcani. Niste rezultate concrete sunt, dupa cum s-a vazut sporadic pe postul national si in cateva reviste. Este un inceput in vremuri mizere, imbibate de clipuri, in care ceea ce este esential pare a conta mai putin.

  Răspunde
  • Escu numir nu escu numa

    /  10/08/2012

   Ar fi frumos daca romania ne ajuta ca aromani, dar cand ne ajuta ca romani de pretutindeni iese la iveala intentia ei adevarata… adica sa-i deznationalizeze pe aromani facandu-i romani. Nu ne ajuta sa tinem limba asa cum e ci vrea s-o schimbam. Ce e asta? Poate e o parte a globalizarii…???

   Răspunde
 51. Dan Rares

   /  02/08/2012

  Este admis in aceste momente de catre istoricii internationali faptul ca in jurul si in regiunea denumita astazi Macedonia din Grecia, factorul trac era daca nu predominant de o importanta majora.

  De asemenea cam in acea zona putin mai la nord se afla tribul Paionic( nu confundati cu Panonia), recunoscut pentru cavaleria folosita, cavaleria ce folosea o sulita pentru sarja, iar ca arma secundara o sica.
  Putem vorbi si de Tribali, si Ordisci si de Bitini unde astazi e Constantinopolul, sau poate de Iliri, care se pare ca nu erau asa celti cum se credea.

  Pe langa acest lucru, unii cercetatori britanici merg mai departe si considera ca regatul Epeiros, celebrul regat grec, avea foarte mari influente tracice.

  Faptul ca Aromanii sunt ramura sudica a neamului Romanesc, este aproape unanim acceptata in lumea istoricilor, fapt confirmat si de lingvisti.

  Singura populatie care se crede a fi plecat din Romania actuala si a se fi asezat la sud, sunt istroromanii, care desi fiind o cumunitate mica, ultimii ce mai traiesc in Croatia te pot intelege si tu pe ei, chiar daca le’au intrat in vocabular foarte multe cuvinte slave si din Italia.

  Imi pare rau ca nu’mi amintesc numele unui studiu de la Oxford in care tema este faptul ca un roman a plecat de undeva de langa Bucuresti si a ajuns langa Atena mergand pe jos, si s’a descurcat vorbind doar limba Romana, asta prin sec XIV daca nu ma inseala memoria !

  Asta nu arata ca toti erau romani, ci faptul ca populatia aromana sau meglenoromana era numeroasa si importanta.

  Din pacate pentru unii dintre noi e mai importanta lupta dintre Copy/Paste si Basescu, sau dintre Becali si Borcea, pacat.

  Si pentru un final frumos,
  BASARABIA E ROMANIA
  UNIRE !
  UNIRE !
  UNIRE !

  Răspunde
  • ADiamandi

    /  10/08/2012

   Grecia antica era formata din orase stat costiere si este greu de determinat in ce masura zone continentale tribale/barbare precum Tesalia, Macedonia si Epirul – locuite de români pana nu demult- au fost locuite in antichitate de „eleni” similari atenienilor sau spartanilor. Este in interesul grecilor sa isi extinda tot mai spre nord trecutul istoric si le-a tot reusit desi este greu de explicat de ce nu exista continuitate etnica si lingvistica in special in zonele montane.

   Răspunde
   • Matei

     /  26/08/2012

    Ori nu stii istorie, ori nu esti cinstit! Thesalia a fost greceasca iar Macedonia la fel, toate descoperirire antice de acolo sunt in limba greaca, numele de persoane, totul e grecesc in Macedonia lui Alexandru. Daca au fost triburi tracice sau ilire, chiar si acelea s-au grecizat. Grecii antici au fost miezul, au ajuns sa grecizeze si sa asimileze pana si popoarele din Anatolia si sudul Italiei. Ce legatura au macedonenii antici cu aromanii? Niciuna! Aromanii au coborat acolo la inceputul evului mediu, la fel albanezii. Nu sunt grec dar nu imi plac minciunile, nu le suport, imi pare rau. De asemeni nu mai vorbiti in numele aromanilor pentru ca unii se simt greci iar altii romani iar altii nici greci nici romani ci un popor aparte. Toti au argumentele lor. Mi se pare normal ca daca traiesti si te nasti in Grecia si mananci paine tarii aleia, sa te simti grec, asa cum daca traiesti in Romania sa te simti roman. Traim intr-o Europa unita si fiecare e liber sa se mute unde vrea, sunt total impotriva unei retorici de genul celei descrise in articol unde se spune doar o jumatate de adevar. Am intalnit si aromani grecomani, la inceput am fost socat dar citind istoria locurilor si vorbind cu oamenii de acolo am ajuns sa ii inteleg. Grecii, ca si romanii si altii, au asimilat populatii diverse iar Macedonia a fost mereu o zona multietnica, asa cum a ramas pana azi, de aia a si fost impartita intre 3 tari. Dobrogea de asemeni a fost un mozaic etnic si nu vad pe nimeni sa le planga de mila bulgarilor expulzati sau faptului ca s-a colonizat masiv cu romani in ultimii 100 de ani. Eu sunt satul de propaganda si mistificari….

   • „Ce legatura au macedonenii antici cu aromanii? Niciuna!” – adevarat 1000%
    „Aromanii au coborat acolo la inceputul evului mediu, la fel albanezii.” – nu, poporul roman a fost autohton in Balcani, alaturi de greci, inca de la formarea sa. Dupa invazia slava, dintre români, doar aromanii, meglenii si istrienii au ramas acolo.
    „Mi se pare normal ca daca traiesti si te nasti in Grecia si mananci paine tarii aleia, sa te simti grec, asa cum daca traiesti in Romania sa te simti roman.” – dar nu ti se pare la fel de normal ca Grecia sa se simta si sa le dea aromanilor (fara de care tara lor poate nu ar fi existat asa cum o stim azi) dreptul de a fi o minoritate nationala, pentru ca indiferent de ce simt ei, AROMANII NU SUNT GRECI ? Si nu ar fi la fel de normal ca Romania sa aiba interesul sa aloce bani de la buget pentru pastrarea dialectelor sale aroman, meglen si istrian, care trebuie puse pe picior de egalitate cu cel dacoromân?

   • Preda

     /  26/08/2012

    Matei@ „Mi se pare normal ca daca traiesti si te nasti in Grecia si mananci paine tarii aleia, sa te simti grec, asa cum daca traiesti in Romania sa te simti roman.” Stii povestea lui Coluche, cu sateanul care se lamenteaza „J’aime pas les etrangers. Ils bouffent le pain des francais”. Pana cand intr-o buna zi se supara toti etrangers, si pleaca portughezul de brutar si nu mai are paine in sat! Asa si cu dumneata: daca eu as fi aroman si imi cultiv painea mea pe pamantul meu in Grecia si mai vand si la altii, cam ce paine mananc? Nu mai simplifica lucrurile la nesfarsit! Si cu descinderea aromanilor in evul mediu de unde ai mai scos-o? Cand sunte consemnati la Athos la anul 900? Sau poate esti discipol al lui Rössler?

  • Preda

    /  26/08/2012

   Izabella@ … uite, mie mi se pare normal ce spui! Si macar pentru a doua sper ca se va intampla in curand. Pentru prima sa vedem cata Grecie sarmana mai ramane in cativa ani, inainte de a avea asteptari personale!

   Răspunde
 52. 27 octombrie 1905 AVDHELA – 27 octombrie 2012 BUCURESTI, AMBASADA GRECIEI
  Constantinopole 28 Octombrie/10 Noembrie 1905.
  Ieri seara satul românesc Abela/Avdhela a fost incendiat de Greci. Casele, morile şi ferăstraele Românilor au ars cu desăvârşire.
  (s) AL. EM. LAHOVARY.
  Flacara conştiintei naţionale româneşti si a fraţilor aromâni si-au unit vâlvătaile, Sâmbată 27 octombrie a.c. în Parcul “Izvorul Rece” de lângă Ambasada Greciei, încercând sa lumineze spre aducere şi luare aminte la patimile şi tragediile suferite de fraţii nostri din Peninsula Balcanica, ale căror opresiuni nu s-au sfârşit o data cu epoca modernă ci au imbracat alte haine.

  http://www.rbnpress.info/wp/27-octombrie-1905-avdhela-27-octombrie-2012-bucuresti-ambasada-greciei/

  Răspunde
 53. sorin

   /  17/10/2014

  in toate discutiile astea de pe blogul dumneavoastra se aduc doar argumente lingvistice si vag izvoare scrise… atunci cand se vorbeste despre epoca neolitica sau a bronzului, trasaturile unor comunitati umane care apartin aceleiasi grupari „civilizationale” se manifesta prin tipul de ceramica folosita, motive folosite in ornamentatie, mod de viata … de ce nu faceti, printre picaturi de timp, cercetari in sensul asta?

  (si eu am fost putin socat de sonoritatea unor cuvinte aromanesti care erau identice cu anumite vorbe ale bunicului meu din zona Vaslui – Galati)

  Răspunde
  • Si ce credeti ca am putea afla despre aromani daca am face cercetari in epoca neolitica sau a bronzului, dupa tipul de ceramica folosita?

   Răspunde
   • sorin

     /  17/10/2014

    Am dat doar un exemplu, nu v-am sugerat sa faceti cercetari in epoca neolitica sau a bronzului, ci sa gasiti si alte metode de cercetare. Doar referintele lingvistice nu sunt suficiente pentru problema asta. Dovada si supozitiile absurde de tip „Salonic” = „Slanic”

 1. RADIO FRANCE INTERNATIONALE: IN PLINA CTIZA,GRECII GASESC FONDURI PENTRU A CUMPARA IDENTITATEA AROMANILOR DIN ALBANIA « CER SI PAMANT ROMANESC
 2. Πăριντε ορτοντοξ αρομâν: „- Ντε τσε νου β-ατσι ντεκλαρατ γρεκ; – Εου νου ποτ σă φιου τρăντăτορ ντε Νεαμ!” « pacurarulvalah
 3. Πăριντε ορτοντοξ αρομâν – ρεμεν: „- Ντε τσε νου β-ατσι ντεκλαρατ γρεκ; – Εου νου ποτ σă φιου τρăντăτορ ντε Νεαμ!” « pacurarulvalah
 4. Pichetăm ambasada Greciei « Zboară Niangrâpsiti – blog armânescu
 5. 27 octombrie 1905 AVDHELA – 27 octombrie 2012 BUCURESTI, AMBASADA GRECIEI | Romanian Breaking News
 6. 10 mituri false despre aromâni « Zboară Niangrâpsiti – blog armânescu
 7. Aromanians in Greece, Albania and Bulgaria - Historum - History Forums
 8. Grecia vazută de cineva care nu a pus niciodată piciorul acolo | Zboară Niangrâpsiti - blog armânescu
 9. Elenii au adus ELEN la București | Zboară Niangrâpsiti - blog armânescu

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

Alături de 217 alți urmăritori

%d blogeri au apreciat asta: